Podívejte se třeba na to, co vzít v potaz, když se rozhodujete mezi kuřetem a sójovým tofu. Začněme bílkovinami neboli proteiny – deset deka kuřecího masa obsahuje asi 21 gramů bílkovin a něco málo procent tuku, podle toho, z jaké části maso pochází. Kuře tělu zároveň dodá železo, zinek a hořčík podporující imunitu a je rovněž solidním zdrojem vitamínů skupiny B, které svědčí mozku a jejich dostatek pomáhá předcházet únavě. Nemluvě o tom, že libové kuřecí maso je jídlem, které přispívá k budování svalové hmoty.

Tofu je základem mnoha asijských kuchyní, vyrábí se ze sójových bobů. Dá se upravit mnoha různými způsoby, rozhodně je dietní, ale bílkovin je v něm zkrátka méně – sto gramů jich obsahuje asi osm gramů, k tomu opět pár procent tuku.Tofu vám dodá rovněž železo, zinek, hořčík a také potřebný vápník. Pro představu, tofu se vyrábí z kondenzovaného, ​​nekvašeného sojového mléka.

Odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee upozorňuje na častý omyl – lidé si myslí, že maso je kaloričtější a pro hubnutí méně vhodné, ale tak to není, záleží hlavně na kvalitě bílkovin. Můžete mít velmi tučné maso a naopak relativně netučné luštěniny. Množství bílkovin na 100 gramů je u rostlinných bílkovin o trochu nižší, ale energeticky jsou rostlinné zdroje také méně vydatné, tedy dietnější. Osobně si myslím, že je vhodné kombinovat, zařadit jak rostlinné bílkoviny včetně sóji, tak nízkotučné mléčné a z libového maso. Sám mám dobré zkušenosti s častějším zařazováním rostlinných bílkovin, poměr může být i půl napůl,“ doporučuje Suchánek.

Kuře nebo tofu: Co je zdravější?

Dá se říci, že ačkoli tofu obsahuje méně bílkovin než kuře, je rovněž dietní a zdravé, už proto, že podobně jako maso tělu dodává některé důležité minerály a stopové prvky, navíc obsahuje i vápník a vlákninu, kterou v mase rozhodně nenajdete. Díky tomu konzumace tofu přispívá k dobrému trávení a k regulaci hladiny krevného cukru, která tak nekolísá a jídlo nás díky tomu solidně zasytí na delší dobu. Tofu má navíc jemnější chuť a lze ho tak přidat i tam, kam se kuře nehodí, například do zeleninového smoothie nebo míchaných vajíček.

Samozřejmě, pokud vám jde vyloženě o bílkoviny, je lepší volbou kuře. A naopak, pokud si musíte hlídat nejen množství přijatých tuků, ale i jejich složení, sáhněte spíš po tofu, v němž narozdíl od kuřete nenajdete například žádný cholesterol. A to je od určitého věku dost důležité.

Tofu obsahuje i menší množství sacharidů, tady platí, že čím pevnější bloček je, tím více sacharidů v něm bude – ale nikdy to není závratné množství.

Každopádně, záleží na způsobu přípravy – pokud budete tofu smažit a zalijete ho hutnou omáčkou, už to žádné dietní jídlo nebude.

A co tempeh?

Kromě tofu jste mohli narazit i na tempeh, výrobek ze slisovaných fermentovaných sójových bobů, který má ve srovnání s tofu výraznější chuť. Tempeh obsahuje skoro tolik bílkovin jako kuře, takže v tomto směru to může být lepší volbou než tofu, jen je třeba si zvyknout na jeho chuť. Pozor také na to, že obsahuje až třikrát více tuku než libové kuřecí maso nebo tofu a také více sacharidů než tofu, takže je ze všech tří zde zmíněných potravin energeticky nejvydatnější.