V současné poněkud turbulentní době jsou to hlavně matky, na kterých leží břemeno péče o rodinu. Řeší školní výuku, starají se o domácnost a po nocích dohánějí resty. Resty v přeneseném významu, neboť řada z nich pracuje v režimu home office a svou domácí kancelář otvírají ve chvíli, kdy mají na práci klid. Tedy když děti usnou. Spravedlivé rozdělení péče o děti a rodinu je v českých reáliích stále v nedohlednu. Následující text není ani náhodou útokem na ženy. Spíš ukazuje, do jakých konců může jednostranné rozdělení rodičovských povinností zajít.

Termíny mateřská mánie a otcovská otupělost zavedla do psychologické praxe terapeutka Michele Weiner-Davisová, která se třicet let věnuje párové terapii zaměřené na záchranu manželství. „Velká většina manželství trpí nejprve mateřskou mánií, ze které pramení otcovská otupělost jako vedlejší produkt,“ říká Weiner-Davisová. „Dětskocentrické rodiny s oddanou matkou, které v tomhle nastavení fungují až do dospívání dětí, prakticky nemají šanci se nakonec nerozvést. Matka zaplní veškerý svůj čas dětmi, otce z jejich života vytlačí, ten se logicky přestane snažit a postupně jako otec otupí a ztratí s dětmi kontakt.“

Proč oddané matky odmítají sex

Psycholožka se zmiňuje i o důvodu, proč takhle oddané maminky často odmítají sex nebo i projevy běžné intimity: „Máma, která celý den chová děti, přenáší je, vodí za ruku nebo objímá, má naprosto saturovanou potřebu lidského kontaktu a večerní relax potřebuje nutně v klidu a obklopená bublinou soukromí.“ Jakkoliv dotyky s dětmi nejsou sexuální povahy, naplní potřebu kontaktu tak, že večerní manželův pokus o sblížení už může být přes čáru. A do jeho otupělosti přibude frustrace z nedostatku sexu.

Situace se zhoršuje. A každý muž to řeší jinak. Dětskocentrické rodiny, jak je Weiner-Davisová nazvala, se dostávají do kritického momentu ve chvíli, kdy děti vyrostou, nebo dokonce odejdou z domu. Matce zmizí smysl života a náplň jejího času. Najednou má volno, podívá se na otce a zjistí, že ten se buď ponořil do pasivity, nebo si našel jiné koníčky, závislosti, radosti či partnerku. Podle míry průšvihu pak nastává buď jenom podivné přechodné období, nebo –a to je bohužel velmi časté – rozpad rodiny.

Jak se vyhnout mateřské mánii

Jak se vyhnout mateřské mánii

„Chcete se mateřské mánii vyhnout? Pak to nejlepší, co můžete udělat, je vždycky stavět manželství nad rodičovství. Neztratit s manželem kontakt, sdílet radosti i starosti kolem dětí, neizolovat ho jen proto, že je dlouho v práci nebo není tak nadšený do koníčků vašich dětí,“ říká odbornice na záchranu vztahů před zbytečnými rozvody. Upřímně – hodně žen si stěžuje, že má v manželovi další dítě. I když je to míněno v nadsázce, vyplývá z toho jeden logický závěr. Bylo by dobré věnovat se mu stejnou měrou jako těm skutečným dětem. Takže pokud se v popisu mateřské mánie trochu vidíte, popřesouvejte své priority tak, aby se z otupělého otce mohl zase stát perfektní partner. Třeba tím, že mu dáte prostor v péči o děti.