Co to vlastně je za terapii?

Watsu vychází z principů shiatsu masáže, ovšem převedených do vody (z toho je odvozen i název WAter shiaTSU, pozn. red.). Teplota vody v bazénu při Watsu se vždy pohybuje v rozmezí 34–36 °C. To je důležité, protože v teplé vodě se lidské tělo umí úžasně uvolnit. Samotná vodní masáž trvá hodinu, kdy se vznášíte ve vodě v náruči terapeuta. Aby se vám pohodlně leželo na hladině, dostanete na nohy nadlehčovací pásky, hlavu vám po celou dobu budu podpírat rukou a vaše tělo protahovat jemnými plynulými pohyby v souladu s vodou.

Jaké jsou reakce lidí? Liší se v tom nějak děti a dospělí?

Miminka mají obvykle dobrý vztah k vodě a pobyt v ní si velmi užívají – a pokud ne, reagují hlavně na obavy, špatné zkušenosti a obecně vztah jejich rodičů k vodě, případně jim voda může zrcadlit náročné chvíle, které zažívala v těhotenství nebo při porodu. U dospělých je to celkově komplikovanější: někdo má k vodě respekt, hledá k ní cestu, bojí se potopit hlavu. Watsu je velmi jemná technika, u které je důležité navodit pocit bezpečí. Říkám, že jsem jen prostředník, který pomáhá uvolnit se ve vodě. Často to chce čas, netlačit, počkat, až klient sám zjistí, že je ve vodě v bezpečí. Někdy mi klienti vyprávějí, že se u mě ve vodě cítí jako v náruči u matky. Někdy tato setkání mohou být i velmi emotivní. Někdo pláče, někdo se směje, protože naše tělo je tvořeno z největší části vodou, tak to s vodou v bazénu rezonuje. Zdůrazňuji klientům, že si mají dopřát dost klidu a času i poté, co vyjdou z bazénu. Důležité je nenaskočit hned do svého každodenního kolotoče povinností, ale dát si skutečně prostor na to, aby vnímali, co se s nimi ve vodě dělo a jak vše postupně doznívá.

Co se děje pod vodou?

Na potápění se vždy předem domluvíme. Klient dostane skřipec na nos a před potopením jej vždy upozorním jemným signálem, aby se v klidu připravil a nadechnul. Pod vodou se ocitá ve stavu beztíže, pohybuje se všemi směry, uvolňuje se většinou ještě více než na hladině, protože „vypíná“ hlavu, přestává řešit jakékoli starosti a jen se tak vznáší a vlaje vodou.

Dá se to přirovnat k nějaké formě cvičení?

Máme propracované cviky, úchopy a pohyby, které je možné s lidským tělem ve vodě dělat, ale vždy je vybírám intuitivně, podle toho, jak si o ně v danou chvíli klientovo tělo řekne. Ve srovnání s klasickou shiatsu masáží je Watsu jemnější, protože voda tvoří jakousi nárazníkovou, podpůrnou zónu. Někteří lidé neradi odevzdávají kontrolu nad svým tělem komukoli, někdo nemá rád masáže, protože jsou příliš kontaktní – to všechno voda umí odbourat.

Kdo ji vyhledává?

Přicházejí lidé, kteří chtějí „jen“ relaxovat a odpočinout si, prožít si vodu jinak. Současně ale voda umí pomoci s mnoha tělesnými obtížemi – uvolní ztuhlé klouby, uleví při bolestech zad, hlavy, krku. Zrelaxujete víc než klasickou masáží, protože voda je element, který uvolňuje emoce, o kterých mnohdy ani nevíme, že je máme někde zasunuté. Zároveň je to skvělá pomoc pro lidi, kteří potřebují nějakou formu rehabilitace, osoby po úrazech, tělesně postižené. Například naše sdružení Watsu for health nabízí projekty pro rodiny, které doma pečují o děti s tělesným postižením. Učíme rodiče, aby mohli tímto způsobem pracovat s dětmi, ale zároveň jim zajišťujeme péči, protože i oni potřebují odpočinek a relaxaci. Watsu pomáhá třeba i u dětí s ADHD a podobnými poruchami. Doporučuji ji těhotným ženám, kterým výborně uvolní zatížené tělo a úžasně je propojí s jejich miminkem.

Co dává Watsu vám?

Během té doby, kdy pracuji ve vodě a s vodou, jsem si uvědomila, jak je voda zázračná. Je vědecky prokázané, že voda nese informace, léčí, očišťuje, uvolňuje fyzicky i psychicky. Čím dál víc si vážím vody v jakékoli její podobě, s jakou se v životě i v přírodě setkávám. Bylo by krásné nabízet Watsu nejenom v bazénu, ale i v přírodní vodě, v termálních pramenech, v moři. V mém životě je voda zásadním průvodcem, vede mě stále dál, nyní třeba až ke zkoumání působení vody v lidském těle, protože všechny přenosy informací i pohyb těla v zásadě umožňuje voda.

Co je Watsu?

Zakladatelem Watsu je Harold Dull, který v osmdesátých letech 20. století přenesl techniky japonské masáže Zen Shiatsu do teplých přírodních pramenů v severní Kalifornii. Práce s tělem ve vodě zahrnuje jemné masážní techniky, pomalé pohyby v rytmu vody, protahování končetin, uvolňování páteře a kloubů, zvětšování rozsahu pohybů, vnímání dechu klienta a energetickou práci v bezpečné náruči terapeuta, což ústí v hluboké fyzické i duševní uvolnění a regeneraci. Do rovnováhy se dostává tělo, emoce i mysl. Watsu se stále rozvíjí, vznikly z něj další formy vodních terapií, jako je Aquahealing, Waterdance (vodní tanec), Healingdance (léčivý tanec) a další.

Více na: www.vodnipece.cz, www.watsu4health.cz