Vařte stejné jídlo pro všechny 

Mohlo by se zdát, že je jednodušší, abyste si sama pro sebe připravila něco jiného a nemusela tak řešit, aby jídlo bylo dietní a zároveň všem chutnalo. Ale je to svého druhu cesta do pekel. Může to vést například k tomu, že rodina zjistí, že dokážete připravit více pokrmů zároveň, a pak budou chtít něco jiného pokaždé, když nabídnuté jídlo nebude patřit do jejich top ten. Daleko lepší je připravit všem to samé s menšími úpravami – upečte například kuře, ale nedávejte si ho s nádivkou a bramborami, ale s trochou brambor a větším množstvím zeleniny.  

Proberte spíž 

Vydržet s odhodláním něco zhubnout je mnohem snazší, když každou chvíli nenarazíte na nějaké pokušení v podobě sušenek, zmrzliny nebo chipsů. Co se výživy týče, nepotřebuje je skutečně nikdo. Ani vaše děti – takže pomalu odbourávejte zvyk, že ke každému velkému rodinnému nákupu patří i některé z těchto pochoutek. A postupně zavádějte jejich zdravější varianty.

Čtěte také

Ketózu rozpoznáte většinou tak, že se objeví mírná zácpa, která však během jednoho až tří dnů zmizí

Čtěte také

Proteinová dieta: Shoďte kila masem, ale pozor na ketózu, může vás bolet hlava

Neomlouvejte se ani nikoho nestrašte 

Je vám líto, že vaše děti nebo vnoučata přijdou kvůli vašemu hubnutí o pamlsky? Chyba, v důsledku jim prospěje, když se z toho stane vzácnost. Navíc jim můžete ukázat, že výjimečně si je dát mohou, denní chleba by se z toho stát neměl. Rozhodně se jim ale za změnu svého přístupu neomlouvejte. Naopak postupně odlehčujte celý jídelníček, jděte na to každopádně pomalu. A nikoho změnami nestrašte, reakcí by mohl být strach a odpor.

Přizpůsobte oblíbené rodinné recepty

Rozhodně platí, že lidé přijímají změny lépe, pokud jsou malé a postupné. A pokud se na jejich zavádění mohou podílet. Takže je zapojte do debat o tom, jak byste mohli oblíbené rodinné recepty odlehčit tak, aby vám všem i nadále chutnaly. Podávejte to spíš tak, že jde o zdravější stravování než o hubnutí, pro vaše okolí to může být stravitelnější. Můžete třeba vyměnit jasmínovou rýži za basmati, nebo dokonce celozrnnou, můžete zmenšit porce příloh, spoustu másla v různých receptech nahradit trochu menším množstvím oleje a podobně.

Čtěte také

Čtěte také

Má smysl zkoušet ketodietu? Bojím se jojo efektu

Tohle chce plán 

„Vyplatí se plánovat dopředu, co budete během týdne vařit, a podle toho nakoupit,“ vřele doporučuje psycholožka Iva Málková, díky jejímž kurzům pod hlavičkou společnosti STOB zhubla velká spousta lidí. Už proto, že v běžném každodenním cvrkotu nebudete mít nejspíše dost času a klidu rychle vymyslet, co víceméně dietního uvařit, a spíše se tak dopustíte nějaké chyby. Když máte plán, můžete rodině udělat i bramboráky a sama si výjimečně dát něco jiného a tuhle těžce nedietní laskominu jen ochutnat. Plánujte i to, co si dáte ke svačině, a to včetně nákupů ovoce a zeleniny, přizpůsobte plán tomu, co vás během týdne čeká – nikdo například neříká, že každý den je nutná teplá večeře, naopak. Dejte si do telefonu upomínku, pokud například víte, že budete muset z mrazáku vyndat maso nebo něco jiného, aby to včas rozmrzlo.

Počítejte s přebytky, využijte jich 

Vymýšlejte jídla tak, aby vám něco zbylo a dalo se to kombinovat. Pokud například jeden den uvaříte rýži s omáčkou a sójovým masem, uvařte jí více a zbytek další den – když nebudete mít tolik času na vaření – doplňte grilovaným kuřetem. Nebo rovnou uvařte dvojnásobek a několik porcí zamrazte na jindy. Když schováváte hotové jídlo na další den, ideálně jej už rozdělte na jednotlivé porce, výrazně tak klesne riziko, že občas jen tak ujíte.  

Čtěte také

Čtěte také

Jaké jídlo, taková mysl: Jak pomáhá ajurvéda?