Vařte stejné jídlo pro všechny

Mohlo by se zdát, že je jednodušší, abyste si sama pro sebe připravila něco jiného a nemusela tak řešit, aby jídlo bylo dietní a zároveň všem chutnalo. Ale je to svého druhu cesta do pekel. Může to vést například k tomu, že rodina zjistí, že dokážete připravit více pokrmů zároveň, a pak budou chtít něco jiného pokaždé, když nabídnuté jídlo nebude patřit do jejich top ten. Daleko lepší je připravit všem to samé s menšími úpravami – upečte například kuře, ale nedávejte si ho s nádivkou a bramborami, ale s trochou brambor a větším množstvím zeleniny.

Proberte spíž

Vydržet s odhodláním něco zhubnout je mnohem snazší, když každou chvíli nenarazíte na nějaké pokušení v podobě sušenek, zmrzliny nebo chipsů. Co se výživy týče, nepotřebuje je skutečně nikdo. Ani vaše děti – takže pomalu odbourávejte zvyk, že ke každému velkému rodinnému nákupu patří i některé z těchto pochoutek. A postupně zavádějte jejich zdravější varianty.

Neomlouvejte se ani nikoho nestrašte

Je vám líto, že vaše děti nebo vnoučata přijdou kvůli vašemu hubnutí o pamlsky? Chyba, v důsledku jim prospěje, když se z toho stane vzácnost. Navíc jim můžete ukázat, že výjimečně si je dát mohou, denní chleba by se z toho stát neměl. Rozhodně se jim ale za změnu svého přístupu neomlouvejte. Naopak postupně odlehčujte celý jídelníček, jděte na to každopádně pomalu. A nikoho změnami nestrašte, reakcí by mohl být strach a odpor.

Přizpůsobte oblíbené rodinné recepty

Rozhodně platí, že lidé přijímají změny lépe, pokud jsou malé a postupné. A pokud se na jejich zavádění mohou podílet. Takže je zapojte do debat o tom, jak byste mohli oblíbené rodinné recepty odlehčit tak, aby vám všem i nadále chutnaly. Podávejte to spíš tak, že jde o zdravější stravování než o hubnutí, pro vaše okolí to může být stravitelnější. Můžete třeba vyměnit jasmínovou rýži za basmati, nebo dokonce celozrnnou, můžete zmenšit porce příloh, spoustu másla v různých receptech nahradit trochu menším množstvím oleje a podobně.

Tohle chce plán

„Vyplatí se plánovat dopředu, co budete během týdne vařit, a podle toho nakoupit,“ vřele doporučuje psycholožka Iva Málková, díky jejímž kurzům pod hlavičkou společnosti STOB zhubla velká spousta lidí. Už proto, že v běžném každodenním cvrkotu nebudete mít nejspíše dost času a klidu rychle vymyslet, co víceméně dietního uvařit, a spíše se tak dopustíte nějaké chyby. Když máte plán, můžete rodině udělat i bramboráky a sama si výjimečně dát něco jiného a tuhle těžce nedietní laskominu jen ochutnat. Plánujte i to, co si dáte ke svačině, a to včetně nákupů ovoce a zeleniny, přizpůsobte plán tomu, co vás během týdne čeká – nikdo například neříká, že každý den je nutná teplá večeře, naopak. Dejte si do telefonu upomínku, pokud například víte, že budete muset z mrazáku vyndat maso nebo něco jiného, aby to včas rozmrzlo.

Počítejte s přebytky, využijte jich

Vymýšlejte jídla tak, aby vám něco zbylo a dalo se to kombinovat. Pokud například jeden den uvaříte rýži s omáčkou a sójovým masem, uvařte jí více a zbytek další den – když nebudete mít tolik času na vaření – doplňte grilovaným kuřetem. Nebo rovnou uvařte dvojnásobek a několik porcí zamrazte na jindy. Když schováváte hotové jídlo na další den, ideálně jej už rozdělte na jednotlivé porce, výrazně tak klesne riziko, že občas jen tak ujíte.