Stačí vám tužka, papír a chvilka klidu. Pak popřemýšlejte o tom, jak se chcete cítit za pět nebo deset let. Důležité je vybavit si co nejbarvitěji emoce, které ta představa vyvolává, tedy to, jak se u toho cítíte nebo se cítit chcete. Chtěla byste mít keramickou dílnu, japonskou zahradu s jezírkem nebo vést kurzy malování na sklo? Neomezujte se, to nejpodstatnější je, aby vám to dělalo radost už dnes. „Jde o prostý zákon příčiny a následku, kterému se ve fyzice říká zákon akce a reakce,“ vysvětluje terapeutka Petr Jarošová, jak ona sama motivuje své klientky.

„Výsledek čehokoli, co děláte, ale taky toho, na co myslíte a co říkáte, v sobě totiž ponese stejnou emoci, s jakou jste danou aktivitu tvořila. Cokoli tedy děláte s radostí, vám radost i přinese, cokoli naopak třeba ve zmatku, přinese zase jen zmatek,“ upozorňuje terapeutka. Nejlepší je pak podle ní rozhodnout se pro jednu věc, ale tu naplánovat a pak i dělat pořádně a do hloubky. Že jste si vybrala správně, poznáte celkem snadno. „Časem například zjistíte, že jste daleko laskavější, svobodnější a soucitnější než dřív. Nebo že v životě před ničím neutíkáte, máte ráda lidi a lidi mají rádi vás. A taky že svůj život vidíte jako bohatý a cenný,“ dodává Petra Jarošová.

Než vám bude padesát

Hledání nových koníčků, když na ty staré už není energie ani dech, je povinnost všech čtyřicátnic. Co by vás mohlo třeba bavit? Hledáte-li pohyb, vyzkoušejte golf. Jde o typický sport vhodný právě pro střední věk. Jde o hru s krátkými intervaly a četnými začátky a konci, takže máte příležitost se neustále zdokonalovat. Podobný charakter má také minigolf, bowling nebo kulečník.

Nejpozději v tomto věku byste měla vyzkoušet i meditaci. Nemá nic společného s magií ani náboženstvím, je to praktická dovednost, kterou se dá celkem snadno naučit. A hlavně pomáhá se stresem, nespavostí, ale třeba i bolavými zády a dalšími psychosomatickými potížemi. Podstatou meditace je rozhodnutí, že teď a tady nemyslíte vůbec na nic. Myšlenky necháváte volně plynout a tak, jak přicházejí, je zase pouštíte pryč. Zároveň se soustředíte na něco prostého, třeba na svůj dech. Nebo si představujete proud světla, které k vám přichází, a vnímáte jen to, jakou má barvu a jak se proměňuje. „Pak si představte, jak se vám otvírá hlava a všechny myšlenky pouštíte do světa. To je totiž moc důležité. Naše generace žije v hlavě a pořád něco rozebíráme. To ale není vůbec zdravé,“ upozorňuje psycholožka Radana Štěpánková.

Než vám bude šedesát

Poté co Australanka Bronnie Wareová odešla z banky do pečovatelské služby, aby se starala o umírající pacienty, proslavila se knihou Čeho před smrtí nejvíc litujeme. Každý člověk, se kterým se potkala, litoval přinejmenším jedné z následujících pěti věcí: že neměl dost síly žít opravdu podle sebe, že přespříliš pracoval, že neměl dost odvahy vyjadřovat své city, že si neudržel vztahy se svými přáteli a že si nedovolil být v životě šťastnější. Je nejvyšší čas udělat maximum pro to, abyste jednou nelitovala i vy.

Začněte chodit třeba na kurz hormonální jógy nebo se podívejte na studijní obory univerzit třetího věku ve vašem kraji či na web Naucmese.cz. Má podtitul ‚Každý může naučit kohokoli cokoli‘. Můžete se sama stát lektorkou a nabídnout své know-how, a to prakticky v čemkoli, nebo jít sama do kurzu. Nemusí to vyjít, ale rozhodně to nebylo zbytečné. „Stává se, že si z takového semináře nakonec odnesete třeba jen jednu větu, kterou jste potřebovala slyšet a která vás posunula dál. Byla totiž zdrojem takzvaného AHA momentu,“ vysvětluje terapeutka Petra Jarošová a dodává: „To, u čeho byste pak zůstat měla, poznáte podle toho, že pocítíte inspiraci a fascinaci. To vám vaše intuice napovídá, že se děje něco pro vás velmi užitečného a že se rozvíjíte dál.“

Než vám bude sedmdesát

Američanka Mary Ann Mosesová vstoupila do dějin umění jako Babička Mosesová. Byla to žena rolníka, která se v pětasedmdesáti rozhodla, že se stane malířkou. Zemřela jako slavná a spokojená ve sto jedna letech. Na projekty totiž není nikdy pozdě! Ať je to zdolání hory, olejomalba dvakrát dva metry, nebo třeba kniha o životě. Netroufáte si na něco takového, ale v duchu po tom toužíte? Tak si kupte napůl hotovou knihu Babičko, vyprávěj (seženete ji třeba na Babickarstvi.cz). Na každé stránce najdete jednu dvě otázky a spoustu místa na odpovědi. Píšete o tom, co jste viděla, zažila, cítila a o čem jste snila. Do knihy můžete i malovat, vlepovat do ní staré fotografie či oblíbené citáty s vědomím, že jednou tohle všechno osloví vaše vnoučata.