Změní náladu a pozvednou ducha

Již bylo zmíněno, že jisté podoby obrazů zdobily zdi už v dávném pravěku. Jejich vzhled se v průběhu let velice měnil, kupříkladu v baroku už na stěnách malby visely v mohutných zlatých rámech. Už neznázorňovaly legendární lovy, ale spíše buclaté andělíčky, případně dech beroucí zátiší. A v podobném duchu se to neslo i následující roky až do impresionismu, který si zase pohrával s dojmy člověka, emocemi a také barvami.

Jinými slovy si už před lety našel tento dekorativní prvek své místo v lidských příbytcích. Důvodů k jejich instalaci do domácnosti bylo mnoho. Dokázali změnit náladu, pozvednout ducha i oživit unavené prostory. A tak je tomu ostatně dodnes. Pověste proto i vy obrazy na zdi svého domova a vneste domů úplně jinou atmosféru.

Obývací pokoj je dominantní místností

Obrazy patří samozřejmě do obývacího pokoje, který se často označuje za dominantní místnost celého domu. Právě zde trávíme nejvíce času, a právě zde je prostor pro obdiv okolních obrazů. Jelikož je jejich úkolem především zaujmout (tedy alespoň v této části domu), sázejte na netradičnost a barvy, které podtrhnou charakter celé místnosti.

Vhodný je abstraktní obraz, který se pyšní nepravidelnou strukturou motivu. Ideální jsou i vícedílné variace, které pokryjí více plochy zdí.

Ložnice má být místem odpočinku

Kde to však se vzory nebo motivy či abstrakcemi příliš nepřehánějte je ložnice. Tato místnost domu by měla být především útulnost sama a měla by být spíše odpočinkovým místem. Na jejích zdech se nesmí nacházet prvky, které by budily pozornost a nenechali člověka spát. Proto se distancujte od červených vzorů, protože ty budí v člověku jistou porci agrese.

Spíše se nestraňte motivům přírody, louky a lesa. Tato zátiší v člověku vyvolávají klid a pohodu. Pokud navíc podtrhnou vzdušnost celé místnosti, je to trefa do černého.

Do kuchyně patří inspirace

Přesuňme se ale zase o pokoj dál, konkrétně do kuchyně a jídelny. Zde se nebojte na zdi přinést trochu inspirace. Ano, nemusíte mít na zdech pověšeny obrazy zachycující jídlo nebo nápoje. Ale když budou nositeli právě těchto motivů, vůbec nic tím nezkazíte. Naopak, navodíte chuť k jídlu, která je v těchto místnostech důležitá.