Menopauzu znají všichni – my ženy ji pocítíme dříve či později na vlastní kůži a muži z protivných výrazů ve tvářích svých partnerek. Teprve poměrně nedávno se ale přišlo na to, že podobnými problémy procházejí také pánové.

Příčiny andropauzy

Andropauza u mužů je svou podstatou zcela odlišná od menopauzy u žen. Menopauza je poslední fyziologická menstruace v životě ženy. Je přesně definována a probádána. Andropauza neznačí nic posledního v životě muže, je to postupný proces stárnutí. Moderní medicína proto někdy používá termín hypogonadismus – s věkem související pokles testosteronu. Pohlavní hormony začnou mužům ubývat vlastně už někdy od třicítky. Například hladina testosteronu v těle osmdesátiletého muže je asi o 40 % nižší než u pětadvacetiletého. Problémy ale nastanou, až když se dostane pod hranici normálu. To znamená, že andropauza může postihnout muže třeba už v pětatřiceti anebo se naopak nemusí dostavit vůbec. Nejčastěji se první příznaky objevují po padesátce a jsou podobné jako u žen. Muž je podrážděný, nervní až neurotický, bývá častěji unavený a špatně spí. Co však pány tvorstva trápí zdaleka nejvíc, to je ztráta libida a problémy v sexuálním životě.

Jak ji rozpoznat

Základním problémem je, že většina mužů si nějaké problémy nechce vůbec přiznat. Andropauza má sice hormonální původ, ale jelikož pánové jsou na svou sexuální výkonnost extrémně citliví, můžou mít najednou pocit, že nastává konečná, což s jejich psychikou mnohdy dost nepěkně zamává. Tady pak vznikají ty tragikomické příběhy mužů, kteří se v nastalé panice chovají jako přerostlí puberťáci a v náručí mladé milenky se pokoušejí zastavit čas. Anebo naopak všechno zabalí a ztratí zájem o cokoli.

  • Co pomáhá

Především svého muže milujte, i kdyby byl chvílemi na zabití. Konec konců my ženy víme nejlíp, jaké to je, když hormony lítají nahoru a dolů. Možná vás popadne chuť vrátit mu všechny ty úšklebky, kterými vás léta vytáčel během „vašich dní“. Ale to by nikam nevedlo. Jestli chcete i nadále žít bok po boku pokud možno šťastně, ukažte své drahé polovičce, že andropauza není žádný strašák, který by ho činil méně atraktivním, či dokonce méně milovaným.

  • Dovlečte ho k lékaři

Ano, víme, to je úkol nad jiné! Jenže když mu budete tvrdit, že je v přechodu, bude se akorát vztekat. Tomu pánovi v bílém plášti snad uvěří a třeba si nechá něco předepsat. Také mužům totiž pomáhá zmírnit příznaky přechodu hormonální terapie. Ta může předejít i řadě komplikací, jako je například osteoporóza. Testosteronové preparáty jsou ve formě injekcí a tablet, v zahraničí existují i jako náplasti a podkožní implantáty. Léčba obnáší pravidelné odběry krve a také vyšetření prostaty, což je pro mnohé muže strašák, ale zase vezměte si ten výsledek – zlepšení nálady, víc energie, menší podrážděnost, únava a nervozita, lepší spánek, svaly zase rostou, tuk mizí a hlavně – chuť na sex je zpátky! Takže milé dámy, zapojte veškerou diplomacii a k tomu doktorovi ho prostě dostrkejte!

  • Donuťte ho sportovat

Hormony chrání srdce a cévy. Přechod tak s sebou přináší i zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, hrozí infarkt či cévní mozkové příhody. Tomu se do jisté míry dá předejít rozumnou životosprávou a pohybem. Vytrvalostní sporty, posilování, fitness a plavání zlepšují kondici a zvyšují sebevědomí. Svalstvo sílí, tělu se vrací vysněné tvary (téměř) a mizí vypouklé břicho. Díky tomu opět stoupne atraktivita muže i jeho radost ze života. Zkuste ho proto nenápadně přimět k nějaké tělesné aktivitě.

  • Denně ho rozesmějte

Relaxační trénink odbourává stres a redukuje pokles testosteronu. Ale hodně smíchu také stimuluje produkci hormonu štěstí. Ne nadarmo se říká, že smích léčí.

  • Vařte zdravě

S andropauzou se dá bojovat i v kuchyni. Odborníci doporučují snížit konzumaci živočišného tuku a zařadit do jídelníčku co nejvíc mastných ryb, jako je losos nebo tuňák, bohatých na omega 3 mastné kyseliny. Ty srdci pomáhají zvládnout zátěž, kterou na něj klade právě andropauza. Rajčata zase obsahují lykopen, který má blahodárný vliv na prostatu a mužský reprodukční systém vůbec. Je třeba hodně pít – a nejen pivo! Občas na stůl propašujte brusinkový džus, který „vyčistí“ močové ústrojí. A mrkev a celer zvyšují mužskou sílu.

Jak poznáte mužovu andropauzu

  • Postupně klesá jeho libido a zájem o sex. Přibývají problémy s erekcí.
  • Ztrácí sílu a vytrvalost, snižuje se jeho pracovní výkonnost i sportovní výkony.
  • Je častěji unavený, mrzutý a bez nálady.
  • Vypadávají mu vlasy, může mít i návaly pocení a hučení v uších.
  • Mizí mu svalová hmota, přibývá objem břicha.
  • Usíná často i během dne, hlavně po obědě, naopak v noci trpí nespavostí. Hormonální výkyvy totiž mohou být stejně nepříjemné jako u žen.

Na jakého lékaře se obrátit?

Na jakého lékaře se obrátit?

Otázka by také mohla znít: Jak se vyšetřují mužské hormonální problémy? Muži nemají svého „mužského gynekologa“. Specializovaná pracoviště v oboru andrologie mohou poskytnout komplexní a velmi podrobné vyšetření a optimální léčbu, je jich však dosud relativně málo. Dostupnějším oborem medicíny, který má vztah k těmto problémům, je urologie. Ta se zaměřuje hlavně na problémy mužského močového ústrojí a na část pohlavních orgánů souvisejících s močovými cestami, zejména na prostatu. Z hlediska léčby sexuálních potíží z psychiatrického pohledu je velmi blízkým oborem medicíny sexuologie. Diagnostikou a léčbou hormonálních problémů v souvislosti s interními obory se zabývá endokrinologie.