Navázat na stará přátelství ze studií se pro dalších třicet let pohodového života rozhodně vyplatí. Kamarádky vám po čtyřicítce pomáhají přežít. Pro duševní pohodu začínají být dokonce důležitější než rodina. Aby s vámi ty vaše zestárly, investujte do společných rituálů a taky do účtu za telefon.

Nebojte se důvěřovat

Ještě před pár lety byli důvěřiví lidé považováni za naivky. Dnes odborníci na pozitivní psychologii tvrdí, že důvěřiví lidé jsou šťastnější, protože pokud v dobro věříte, tak prostě je. S věkem je tahle dovednost zejména pro ženy skoro až nezbytná. A pomáhají s ní právě kamarádky. Ty dobré vás totiž v umění důvěřovat vyučují prakticky on-line. Neříkají vám, že život je procházka, ale že na to, co se vám právě teď děje, nejste sama a že tu budou kdykoli, aby vás vyslechly.

Manžela nechte stranou

Jestli vám ale právě teď přerůstá přes hlavu váš manžel, nechte pro jednou kamarádky stranou. Tyhle problémy řešte raději s odborníkem. Kamarádky, které na tom budou nejspíš podobně jako vy, vám příliš nepomohou. Navíc hrozí, že to nezůstane jen mezi vámi. Pokud se občas stýkáte v párech, dostáváte se na hodně tenký led. Slavný americký terapeut a manželský poradce Kevin Leman dokonce tvrdí, že roznášet tajnosti svého manžela je jednou z nejkrutějších věcí, které mu můžete udělat. „Jakmile totiž muž pojme podezření, že se manželce nemůže svěřovat, je po důvěrném vztahu veta. A vy máte na krku dříve nebo později rozvod,“ tvrdí poradce.

Hrozí vám navíc i ztráta kamarádek samotných. „Tím, že vás něco trápí a vy už se tím trápit nechcete, ale řešení stále nenalézáte, vyprávíte svůj problém stále dokola. To může být pro přítelkyně hodně vyčerpávající. Snadno se pak může stát, že se vám začnou vzdalovat,“ varuje koučka Kateřina Kroupová. „Když se tedy přistihnete, že s kamarádkami řešíte neustále totéž, obraťte se raději na odborníka – kouče či psychologa,“ dodává Kroupová.

Zvyšují vám sebevědomí

V čem vás naopak kamarádky (nejen) po čtyřicítce rády podrží, je vaše sebevědomí. Když vám radí, abyste nenosila fialovou a zkusila vyměnit kadeřníka, poslechněte je. A když vám budou říkat, že máte doma naklizeno, neříkejte, že vůbec ne. Jejich pochvaly si naopak pamatujte, abyste měla sílu odpouštět sama sobě, že tohle nebo tamto už nezvládáte tak, jak byste si přála. Jak jim tohle všechno vracet? Tady je pět věcí, které ideální přítelkyně (ne)dělá, inspirujte se.

Nevyvolává strach, ale povzbuzuje

Je to stejné, jako když jsme se učily chodit. Nejdůležitější bylo, že nám nikdo neříkal, že chodit je těžké. Dnes běháme všechny. Totéž platí pro případ, že kamarádka prožívá krizi. To poslední, co teď potřebuje slyšet, je, že ještě stokrát spadne a nabije si nos.

Není líná, ale asertivní

I když volá v jedenáct večer, zvedněte to. Pro její pocit důvěry vůči vám teď nemůžete udělat víc. I kdybyste jí měla říct, že volá nevhod a že zítra ráno v sedm si to všechno řeknete.

Nikdy nelže, ale často chválí

Kamarádce se nikdy nelže, i když zrovna nevypadá dobře. Místo toho si najděte něco, za co ji pochválit můžete. Upřímně a od srdce. Pochvala je jako vitamin C. Zvyšuje imunitu.

Nekritizuje, ale ptá se

Někdy zkrátka nevíme, co chceme. Manželovi to leze na nervy, dobrá kamarádka se umí ptát tak dlouho, až to z vás dostane ven.

Když si neví rady, pošle to dál

Když si pak s tou vaší „náloží“ neví sama rady, zeptá se někoho dalšího. Zavolá na krizovou linku, vyhledá vám dobrého kouče, psychologa nebo mediátora v okolí. Zkrátka vám dá šanci a sobě taky.