1. Párky a ostatní uzeniny

Je normální, když si čas od času dáme nějakou nezdravou věc – třeba buřty pečené na ohni. Ale pravidelná konzumace uzenin v pořádku není a neměli bychom si namlouvat, že to je zdroj tolik vyzdvihovaných bílkovin.

Průmyslově zpracované maso je jedna z nejhorších věcí, které si můžeme dát na talíř, obsahují spoustu soli a škodlivých nasycených tuků, navíc v nich jsou konzervanty. To všechno dohromady znamená nejen příliš mnoho kalorií, ale také vyšší riziko vzniku rakoviny, například nádoru tlustého střeva.

Pokud se dokážete bez uzenin obejít a nahradit je skutečně kvalitními zdroji bílkovin, jako jsou vejce, ryby nebo libové maso, můžete se kromě snížení rizika rakoviny či cukrovky začít zbavovat tuku mezi orgány, který způsobuje, že vaše břicho začíná hned pod prsy. Uleví se také vaší oběhové soustavě.

2. Bílé pečivo

Bílé pečivo neobsahuje víc kalorií než to celozrnné, jeho zrádnost je ale v tom, že neobsahuje žádnou vlákninu, skoro žádné bílkoviny a žádný zdravý tuk, jen prázdné kalorie. Když ho celkově omezíte, případně nahradíte tmavým pečivem, zjistíte, že vás třeba snídaně zasytí na mnohem delší dobu. Studie ukázaly, že jídelníček bohatý na celozrnné výrobky s vysokým obsahem vlákniny snižuje riziko rozvoje ischemické choroby srdeční (CHD) a cukrovky 2. typu.

A možná se zbavíte i vleklých potíží s nadýmáním – pokud pečivo zásadně omezíte, případně zkusíte bezlepkovou variantu. Ačkoli není zcela jasné proč, i lidé, kteří netrpí intolerancí lepku, cítí úlevu, když sníží přísun potravin obsahujících tuto rostlinnou bílkovinu na minimum.

„Některým lidem se po vyřazení lepku a potravin obsahujících lepek výrazným způsobem ulevuje. Neplatí to pro všechny, není to lék pro všechny, kteří trpí nespecifickými bolestmi břicha po jídle, ale v některých případech to funguje,“ potvrdil dietolog Pavel Suchánek ze společnosti FitBee.

3. Light limonády

Bohužel to, že něco neobsahuje kalorie, neznamená, že to při hubnutí můžete bez omezení. Platí to tak možná o vodě, ale nikoli o limonádách s umělými sladidly. Ta nutí tělo reagovat podobně, jako kdybyste pozřeli skutečný cukr – rovněž stimulují tvorbu inzulínu, na což vaše tělo reaguje ukládáním tukových zásob. Pokud pijete lehkou colu kvůli tomu, že vás honí chuť na něco sladkého a vy ji takhle chcete zahnat, rovněž si nepomůžete, na mozek tohle ošálení neplatí. Může se dokonce stát, že chuť bude za chvíli ještě intenzivnější.

Některé výzkumy dokonce ukázaly, že dietní limonády představují vyšší riziko rozvoje metabolického syndromu než klasické. Řešením nicméně není sladká limonáda, ale třeba perlivá voda.

4. Sušenky a jiné trvanlivé pečivo

Nenamlouvejte si, že je lepší občas v obchodě sáhnout po sušenkách a dát si je ke kávě místo domácí bábovky. Jejich složení mluví rozhodně proti tomu. Trvanlivé sladké pečivo se vyrábí z rafinovaného cukru, rafinované pšeničné mouky, ztužených tuků (nezdravých trans-tuků) a celé řady dalších chemikálií a umělých přísad. Jejich složení nahrává rozvoji nemocí srdce a cév. Oproti tomu je třeba domácí piškotová roláda s tvarohem a jahodami perfektní volbou, pokud jí nesníte půl kila.

5. Víno a další alkohol

Možná se kvůli linii s alkoholem držíte hodně zkrátka, ale hubnout začnete teprve, když ho úplně vynecháte. Netýká se to všech lidí, některým nevadí, když si občas dají pivo nebo víno, a stejně hubnou nebo nepřiberou, pokud nepřekročí celkovou doporučenou denní energetickou dávku. Neplatí to bohužel u všech – proč tomu tak je, je předmětem dalších výzkumů. Nicméně zdá se, že u některých lidí, kteří si dají před spaním sklenku, věnuje tělo energii na zpracování alkoholu, ale už se nedostane ke spalování tuků.