„Tento výživový program je určený pro úpravu látkové výměny a tělesné hmotnosti. Vyvinuli ho lékaři a odborníci na výživu na základě dlouholetých zkušeností. S jeho pomocí můžete individuálně změnit své stravovací zvyklosti, jíst naprosto vyváženě a zdravě – a uzpůsobit jídelníček na míru svému metabolismu,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee.

Základem Metabolic Balance je osobní jídelní plán a individuální seznam potravin, který zájemce získá na základě rozboru krve a celkové anamnézy. Obvykle má – kromě úvodního vyšetření a pohovoru – celkem tři až čtyři fáze, výsledkem by mělo být jak trvalé řešení potíží s váhou, tak celkové zlepšení zdravotního stavu.

Vztaženo k názvu, jde vlastně o metabolickou rovnováhu. Rozhodně však nejde o nic jako detox a jím slibované nastolení rovnováhy pH ve vašem těle – to je naprostý pavědecký nesmysl, zatímco Metabolic je naopak založen na vědeckých studiích a laboratorních výsledcích.

Jídelníček na míru

Základem samozřejmě je zdravý a trochu odlehčený jídelníček, nicméně potraviny se a priori nevybírají podle toho, kolik obsahují kilojoulů, nebo podle podílu tuků, bílkovin a cukrů. Hlavním kritériem je vliv vybraných potravin na hormonální a metabolickou produkci konkrétního člověka. Proto nemá smysl pídit se po jídelníčku, podle něhož už nějaký absolvent programu Metabolic Balance zhubnul, vám by nejspíše byl k ničemu.

Metabolic Balance lze doporučit ženám, mužům, dokonce i dospívajícím, projít jím mohou i lidé, kteří trpí onemocněním štítné žlázy, cukrovkou a tak dále, samozřejmě po konzultaci s lékařem.

Může Metabolic Balance pomoci i s potížemi, jako je špatný spánek, bolesti hlavy a zad nebo alergie? „Tyto problémy se jeví jako zdánlivě odlišné, ale opak je pravdou. Z většiny jde o potíže, které se kumulují při špatné metabolické rovnováze a při zhoršujících se hormonálních hladinách. Právě plány Metabolic Balance s tím nejvíce pracují a počítají a opravdu z mé dlouholeté zkušenosti vím, jak rychle všechny tyto problémy odchází,“ tvrdí Magdalena Mikulandová, která tento program nabízí ve svém studiu pro ženy. Podle absolventů programu může přinést rovněž úlevu od pálení žáhy a zažívacích potíží.

Zkušenosti terapeutů se shodují v tom, že Metabolic Balance může pomoci i lidem, kteří už takzvaně vyzkoušeli kdeco, ale nic jim nefunguje. Je samozřejmě možné, že v jejich případě půjde hubnutí pomaleji než u někoho, kdo s dietou nikdy nekoketoval, ale pomoci by jim program měl.

Jaké fáze program má a kolik to bude stát?

Je pravda, že program nemusí sedět lidem, pro které je obtížné řídit se přesně danými pravidly, bojovat s ním mohou také ti, kdo jsou zvyklí kromě hlavních jídel také svačit. Nehodí se ani pro vegany, pro vegetariány nicméně ano. Je také třeba počítat s tím, že zejména v úvodních fázích může člověka trápit pocit hladu.

Na úvodní schůzce by se zájemcem terapeut měl probrat jeho představy a cíle, zároveň absolvuje úvodní vyšetření včetně pohovoru o tom, co jí a jak se celkově stravuje. A samozřejmě dojde i na odběr krve.

Následně specializovaná laboratoř vyhotoví rozbor vzorku krve kvůli podrobnému vyhodnocení metabolismu. Na základě laboratorních výsledků, anamnéze a cílů výživový odborník sestaví osobní jídelní plán, který počítá s jídlem třikrát denně. Následuje série pravidelných konzultací. Cena se mezi jednotlivými poradci může lišit, obvykle stojí 15 až 20 tisíc korun na rok, kromě vyšetření a jídelníčku na míru zahrnuje i průběžné poradenství. Platí se obvykle průběžně, vždy jednou za měsíc.