Mléčná, hořká, bílá, nebo třeba s oříšky…příchutí je spousta a každý si nejraději uloupne tu svoji. Faktorem, který je pro nás, jakožto pro konzumenty, nejzásadnější, je tak pochopitelně chuť. Chceme-li si však čokoládu vychutnat ještě více a vědomě, je podle certifikované degustátorky dobré zaměřit se i na délku chuti.

„U profesionálních degustací se posuzuje, jak rychle čokoládová chuť nastoupila, poté se hodnotí mezistupeň, to znamená v jakém okamžiku byla chuť nejintenzivnější, a nakonec dochuť. Tedy jak dlouho po snědení posledního sousta chuť v ústech zůstala. Může to být pár minut ale třeba i půl hodiny,“ říká Šárka Robinson Pomahačová s tím, že čokoláda se správně nerozkousává, ale cucá.

VIDEO: "Jsem závislá na čokoládě, sním čtyři tabulky denně," říká degustátorka

Zdroj: Youtube

Slast díky tuku

A právě pocit, kdy se čokoláda začne rozpouštět na jazyku, je dle vědců z University of Leeds hlavním důvodem, proč si konzumaci čokolády tolik užíváme. Ptáte se, jak je to možné? Studie ukázala, že za vše může tuk obsažený ve vrchních vrstvách čokolády, který reaguje s našimi slinami a slinnými žlázami.

Superpotravina jménem kakao

Čokoláda sama o sobě je zdravá - kakao jako takové je dokonce řazené na jednom z prvních míst v seznamu superpotravin. A to díky vysokému obsahu antioxidantů, hořčíku, vápníku, železa, vitamínů B a dalších zdraví prospěšných látek - nezdravou ji dělá až to, že ji smícháme s cukrem, máslem, případně dalšími tuky, a smetanou.

Pozor na bílou čokoládu

Konzumace čokolády by proto měla být střídmá a i tak bychom měli dávat přednost raději kvalitním kouskům, tedy tmavým čokoládám s vysokoprocentním obsahem kakaa. Naopak zcela odpustit bychom si měli bílou čokoládu. Běžná produkce ze supermarketů má totiž k opravdové bílé čokoládě, vyráběné z čistého kakaového másla, na hony daleko.

Podle Šárky Robinson Pomahačové jde obvykle o hmotu z rostlinného tuku, převážně jiného, než je kakaové máslo, cukru a vanilinu. Vanilka je velmi častou příměsí levných bílých čokolád. Dost lidí má dokonce zažito, že by po ní bílá čokoláda měla chutnat, ale není to pravda. Ta kvalitní často sama o sobě chutná po banánech, oříšcích nebo třeba květinách. Tak či tak, bez tmavé kakaové složky patří bílá čokoláda mezi nejméně zdravé cukrovinky, jelikož se, zjednodušeně řečeno, jedná jen o máslo s cukrem.

Zdroj: vlasta.cz Why People Love Chocolate. It's How It Melts in the Mouth (healthline.com)