Kakao je řazené na jednom z prvních míst v seznamu superpotravin. A to díky vysokému obsahu antioxidantů, hořčíku, vápníku, železa, vitaminů B a dalších prospěšných látek. Z toho snadno vyplývá, že je čokoláda zdravá. To však platí pouze za předpokladu, že si dopřáváte kvalitní tabulky s vysokým obsahem kakaa. Podle degustátorky čokolád, která do Česka dováží ty nejlepší kousky z celého světa, Šárky Robinson Pomahačové, však v supermarketech kvalitní čokoládu neseženete. Jak je to možné? "Běžná produkce obsahuje éčka, umělá aromata, vanilin, palmový, palmojádrový nebo mléčný tuk, lešticí látky, konzervanty a další prazvláštní věci, které v čokoládách nemají co dělat a měly by se prodávat už podle názvu spíš v železářství," upozorňuje odbornice.

To, jestli bude čokoláda dobrá, poznáte ze složení

Kvalitní čokoládu poznáme podle jednoduchého složení, tedy čím méně položek, tím lépe. "Nejlepší tabulky jsou složené pouze z kakaových bobů a třtinového cukru. To je vše. Nic jiného k výrobě potřeba není. V mléčné čokoládě je navíc sušené mléko nebo smetana. Občas se někde objeví i sójový lecitin. Ani on kvalitu nedegraduje. Dává se tam proto, aby čokoláda vydržela déle a nezešedla. Najdeme ho hlavně u čokolád s příchutěmi, ať už ovoce, ořechů, nebo koření. Navíc díky němu čokoláda lépe drží pohromadě. Ale i od této suroviny spousta čokolatiérů upouští," vysvětluje degustátorka.

Že bílá čokoláda není čokoláda je mýtus

Bílá čokoláda není nic jiného než kakaové máslo, které tvoří asi 48 % kakaového bobu. Vzniká tak, že se bob usuší, upraží, rozdrtí a drť se nasype do hydraulického lisu. Hmota, která z něho vyteče, se pak už jen dosladí a nalije do formičky. Přestože bez tmavé kakaové složky patří bílá čokoláda k těm nejméně zdravým, o čokoládu se stále jedná. Chcete si počíhat na kvalitu? Pak počítejte s tím, že kvalitní bílá čokoláda není fosforově bílá, ale béžová, písková, někdy až lehce narůžovělá. "Platí, že čím tmavší odstín, tím lepší a kvalitnější čokoláda," upozorňuje Šárka Robinson Pomahačová.

Dokázali bychom žít jen z čokolády?

Dokázali bychom žít jen z čokolády?

Pokud sníme 2 000 kalorií denně, a získáme je jen z mléčné čokolády, dostaneme do těla asi 25 gramů bílkovin, což je méně, než je doporučeno, ale dost na to, abychom přežili. Existuje celá řada živin, které z čokolády nezískáme, ale největším problémem je vitamín C. Ten by našemu tělu skutečně chyběl.

Pozor na předávkování! Nepříjemné stavy je nejlepší vyběhat

Buší vám srdce, na krku máte naběhlé žíly, klepou se vám ruce, hučí vám v hlavě a zatímco psychicky máte pocit, že byste uběhli maraton, fyzicky se cítíte vyčerpaní a malátní? Pak jste se s největší pravděpodobností čokoládou předávkovali. Ano, i to lze. Projevy jsou velmi podobné, jako když to přeženete s kávou nebo energetickým drinkem. Ovšem vzhledem k tomu, že lidské tělo odbourává kakao pomaleji než kofein nebo taurin, zbavit se podobného stavu trvá delší dobu. Degustátorka, která má s podobnými situacemi bohaté zkušenosti, však ví, jak to urychlit. "Nejlepší a nejúčinnější možností je vyrazit za sportem. A občas pomůže i jídlo, prostě ten stav zajíst. Rozhodně to ale člověk nezaspí, spánek je v tomhle stavu nemožný," uzavírá.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com ireceptar.cz

Související články