Nejdříve si připomeňme, jaké příznaky onemocnění má. Je třeba si uvědomit, že zhruba pětina nakažených osob nemá žádné projevy onemocnění. U zbytku se infekce dýchacích cest projeví suchým dráždivým kašlem, dušností, bolestí či škrábáním v krku. Přidává se rýma a celkové příznaky, jako je horečka, únava, malátnost, bolesti svalů a hlavy, průjem, nechutenství, nauzea a zvracení. Častá a mnohdy první potíž, podle které poznáte nákazu, je ztráta čichu nebo chuti, případně obojího.

Léky na teplotu a bolesti

Společnost všeobecného lékařství České lékařské komory Jana Evangelisty Purkyně na svých stránkách v obsáhlém dokumentu doporučuje na léčbu horečky, bolestí hlavy, svalů a kloubů léky s obsahem paracetamolu (např. Paralen, Panadol 500 mg), ibuprofenu (například Ibalgin 400 mg nebo Nurofen) či kyseliny acetylsalicylové (například Aspirin nebo Acylpyrin 500 mg).

Lékař vám může předepsat metamizol – například v léku Novalgin, který se používá k léčbě silné náhlé nebo přetrvávající bolesti a horečky nereagující na jinou léčbu. Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé od 15 let.

Pozor: Můžete kombinovat paracetamol s jedním z dalších uvedených léků proti horečce, ale bez předchozí porady s lékařem nelze kombinovat léky s obsahem ibuprofenu, kyselinu acetylsalicylovou a metamizol.

Nekombinujte léky na kašel

Vedle celkových příznaků potřebujete léčit kašel. Na potlačení suchého dráždivého kašle lékaři doporučují například Stoptussin, Sinecod nebo kodein, ten je ale na lékařský předpis. Pro snadnější vykašlávání v případě vlhkého kašle užijte Mucosolvan, Ambrobene či ACC long.

Lékař vám může předepsat sirup Erdomed, zejména v případě léčby kašle je zcela zásadní dodržovat doporučené dávkování a nekombinovat léky na potlačení kašle s léky na vykašlávání. Tentokrát si opravdu přečtěte příbalové letáky.

Zavodněte se

Zejména u starších lidí a u těch, kteří mají tendenci během nemoci nejíst a nepít, jsou namístě rehydratační roztoky, které běžně koupíte v lékárně i jinde, znáte je jako iontové nápoje pro sportovce (Isostar, Kulíšek a podobně), případně i tekutá výživa (Nutridrink, Diasip a podobně). Nedostatečné výživa a zejména nedostatek tekutin je jedním z důvodů zhoršení stavu při nemoci a často se podceňuje.

Detailnější informace najdete v příbalových letácích, kde je jasně napsané dávkování. Případně si přečtěte ještě tento článek.

Měřte si okysličení krve

Je dobré mít doma kromě teploměru také pulsní oxymetr (na měření hladiny kyslíku v organismu) a tlakoměr (na měření krevního tlaku).

V případě oxymetru věnujte pozornost správnému nasazení. Varující je setrvalý pokles saturace pod 93 procent . V takovém případě hned kontaktujte svého lékaře, v jeho nepřítomnosti záchrannou službu. Pokud opakovaně a v klidu naměříte hodnoty 90 procent a méně, bez prodlení volejte záchrannou službu na čísle 155, kterou informujte o naměřené hodnotě! A to i v případě, že se cítíte relativně dobře!

Varovat by vás měla i náhlá změna krevního tlaku nebo jeho vysoké hodnoty.

Neležte nehybně

Praktický lékař, kterého byste měli kontaktovat po zjištění pozitivity, s vámi telefonicky probere podání mononukleárních protilátek. Pokud se podají do 10 dnů od počátku příznaků, ideálně však co nejdříve, výrazně se sníží riziko závažného průběhu covidu-19 a hospitalizace, případně úmrtí. Infuze se podávají za krátké ambulantní návštěvy na speciálních infuzních místech zřízených ve všech okresech.

Vyvarujte se dlouhého ležení na zádech, střídejte ležení na boku, břiše a sezení, několikrát denně se projděte po bytě, v případě nejistoty s doprovodem. Dlouhodobé ležení na zádech v nehybné poloze zvyšuje riziko zápalu plic. Zjednoušeně proto, že hleny se usazují v dýchacím ústrojí.

Zdroj: Společnost infekčního lékařství České lékařské společnosti J. E. Purkyně.