Koho se long COVID týká

Vědci tvrdí, že zatím neexistuje „žádné jasné vysvětlení“, proč se u některých lidí rozvine postcovidový syndrom, zatímco druzí se rychle zotaví. Dodávají ale, že long covid je častější u těch, kteří prodělali těžší formu onemocnění, ale výjimkou není ani po mírném či dokonce asymptomatickém onemocnění.

Biolog Vett Lloyd z Mount Allison University v Sackville v Kanadě říká, že long covid by neměl být žádným překvapením. „Už dlouho se ví, že řada patogenů způsobujících virové onemocnění, je spojena s přetrvávajícími postinfekčními příznaky u významné většiny lidí. Neexistuje tedy důvod myslet si, že SARS-CoV-2 by měl být výjimkou. Lloyd je také jedním z mnoha vědců, kteří se domnívají, že je nutné věnovat pozornost na long covid a objasnit jak a proč vede infekce k přetrvávajícím a někdy vysilujícím příznakům.

Nejčastější příznaky long covidu

Seznam příznaků postcovidového syndromu je dost dlouhý. Symptomy se liší od člověka k člověku v závislosti na mnoha faktorem. Mimo jiné mohou zahrnovat únavu, dušnost při námaze, bolest na hrudi, mozkovou mlhu a psychickou únavu, závratě, kožní vyrážky, záněty spojivek, nadýmání, nespavost, úzkost, deprese a bolesti kloubů a svalů. V publikaci zveřejněné v British Medical Journal uvádějí odborníci i další postcovidový symptom, který se týká hlasu.

Škrábání a sucho v krku

Bolest v krku se stala jedním z nejdominantnějších příznaků covid-19, dokonce častějším než horečka. Podle odborníků začíná v současnosti nákaza covidem u dvou třetin lidí právě bolestí v krku. Řada lidí si ale i po vyléčení stěžuje na přetrvávající bolest nebo sucho v krku s pocitem dušení. Mnozí udávají také změnu hlasu.

Pokud jde o změnu hlasu, spektrum příznaků se může lišit od přerušované změny až po přetrvávající chrapot, nepohodlí nebo bolest a dyspnoi (obtížné dýchání). K tomu může dojít i tehdy, přestože se před onemocněním covidem žádné hlasové problémy nevyskytovaly.

Problémy s polykáním

Podle autorů publikace mohou mít lidí také potíže s polykáním. To může být způsobeno dýchacími potížemi, protože když polykáme, přirozeně zadržujeme dech, abychom zastavili vniknutí potravy nebo tekutiny do plic. Dýchací potíže mohou vést k potížím s koordinací dýchání a polykání.

Kdy navštívit lékaře?

Dlouhodobé příznaky COVID-19 mohou být podobné příznakům jiného onemocnění, proto je důležité navštívit lékaře a vyloučit jiné problémy, jako jsou srdeční problémy nebo onemocnění plic. Neignorujte ztrátu čichu, deprese, úzkost nebo nespavost, ani je neodepisujte jako nedůležité nebo si neříkejte, že „vše je jen ve vaší hlavě“. Jakýkoli příznak, který zasahuje do vašeho každodenního života, stojí za to, abyste konzultovali s odborníkem a cítili se lépe.

Zdroj: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/news/coronavirus-and-your-health/long-covid#Heading3, https://www.everydayhealth.com/coronavirus/how-to-cope-with-a-covid-19-sore-throat/

Související články