Správy sociálního zabezpečení proto doslova praskají ve švech, protože letos přiznaný předčasný důchod může znamenat ve finále několik stokorun či pár tisícikorun navíc. A to už se přece vyplatí. Jen pro srovnání, v říjnu loňského roku požádalo o předčasný starobní důchod 2765 lidí, kdežto letos v říjnu bylo sepsáno celkem 17 195 žádostí!

Letos o dost výhodnější

Jak říká Jitka Drmolová, tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, výpočet důchodu je ale vždy individuální a nelze proto paušálně říct, jestli bude skutečně pro všechny budoucí důchodce přiznaný předčasný důchod výhodnější, ale s ohledem na vývoj inflace a parametry valorizací proběhlých v roce 2022 i připravované na leden 2023, lze předpokládat, že pro většinu pojištěnců se standardním průběhem pojištění, kteří již téměř dosahují důchodového věku, bude pravděpodobně výhodnější požádat o přiznání předčasného důchodu ještě v tomto roce.

Osobně, nebo elektronicky?

Pokud plánujete, že se vypravíte na příslušnou pobočku České správy sociálního zabezpečení a už teď se hrozíte toho, že tam strávíte celý den, klidně si dejte nohy na gauč, uvařte si kafe a žádost o předčasný důchod klidně podejte online. K sepsání žádosti o důchod, tedy řádný i předčasný starobní, je prozatím nutné se na OSSZ dostavit osobně (to se ale snad příští rok změní, pokud návrh novely vláda schválí). „Pokud ale žadatel chce uplatit nárok na předčasný důchod ještě v tomto roce, ale nezíská již volný termín k objednání, doporučujeme využití jednoduchého formuláře, který je dostupný na ePortálu ČSSZ,“ říká tisková mluvčí Jitka Drmolová.

Tiskopis zvládne každý

Na stránkách ČSSZ najdete tiskopis (je opravdu velmi snadný), který podle instrukcí vyplníte a buď poštou nebo přímo z ePortálu s využitím elektronické identity, případně pomocí datové schránky. Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění není tedy fakticky žádost o důchod, ale díky tomu se vám výpočet výše důchodu bude počítat podle pravidel letošního roku i pro předčasný důchod, přestože dojde k sepsání vlastní žádosti až v příštím roce – podle kapacity jednotlivých poboček. Samotnou žádost pak musíte osobně vyřídit na pobočce nejpozději do šesti měsíců ode dne uplatnění nároku. Myslete na to, když to do půl roku nestihnete, tiskopis, který do konce prosince 2022 pošlete, bude neplatný.

Zdroj: Vlasta.cz, www.cssz.cz