Cuketa vyniká nejen svým nenáročným pěstováním, ale ještě snadnějším zpracováním. Díky jemné slupce ji můžeme sekat, krájet i strouhat a přidat do téměř jakéhokoli pokrmu. Jemná nasládlá chuť je totiž nevěřitelně univerzální. Milujete cuketu na grilu? A co teprve cuketové špagety? Nebo byste raději vyzkoušeli něco netradičního a cuketu zapekli do chleba či dezertu? Nic není nemožné a vše je dovoleno! Tahle zelenina s velkým obsahem vody a minimem kalorií je totiž neuvěřitelně zdravá.
Co jste o cuketě nevěděli?
1. Cuketa je příbuzná s vodním melounem. Stejně jako okurka, dýně a nejrůznější tykve.
2. Přestože je považována za zeleninu, cuketa je ve skutečnosti ovoce.
3. Květy cukety jsou jedlé. Zkuste je naplnit anebo obalit jako řízek a osmažit. Prý je to pochoutka.
4. Živiny a vitamíny obsažené v cuketě mohou pomoci předcházet rakovině a srdečním chorobám.
5. Větší není vždy lepší, pokud jde o cuketu. Drobnější kousky mají jemnější slupku a méně semínek. A jsou i chutnější.
6. Jedna střední cuketa obsahuje více draslíku než jeden střední banán. Ano. Jsme také v šoku!
7. Poprvé byla cuketa zaznamenána v roce 1901 v Miláně. Tam byla přivezena v době evropské kolonizace ze Střední Ameriky. Údajně vzešla z tamního druhu tykve.
8. Největší cuketa, která kdy byla vypěstována a zdokumentována, měřila téměř 2,5 metru. Záznam pochází od ontarijského farmáře Giovanniho Scozzofavina z roku 2014.
Inspirujte se recepty:
Cuketový slaný koláč
Ingredience:
- cuketa 500 gramů (nastrouhaná)
- cibule 1 kus
- sýr 150 gramů (strouhaný)
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- olej 1/2 hrnku
- kypřicí prášek do pečiva 1 balení
- vejce 4 kusy
- mléko (polotučné)
- pepř černý (mletý)
- majoránka
- sůl
- petržel hladkolistá 1 hrst
- tuk (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
- uzenina 200 gramů
Postup:
Cibuli nasekejte najemno a osmahněte ji na lžíci oleje. Uzeninu nakrájejte na drobné nudličky. Mouku prosejte s práškem do pečiva, smíchejte se strouhaným sýrem, uzeninou a cibulkou.
Ke směsi přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, nasekanou petrželku, žloutky, podle potřeby mléko, olej, osolte, opepřete a ochuťte majoránkou.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. To vylijte do vymazané a vysypané zapékací formy a při 180 °C upečte do zlatova.
Ovesné placičky s cuketou
Ingredience:
- ovesné vločky 200 gramů
- cuketa 1 kus
- cibulka jarní 2 kusy
- vejce 3 kusy
- mléko 400 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 6 lžic
- parmazán 100 gramů
- sůl bylinková
- olej
Postup:
Do menšího hrnce vysypte ovesné vločky, zalijte je mlékem a uvařte doměkka (asi 10 minut). Okořeňte bylinkovou solí, přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, najemno nakrájené jarní cibulky a směs zahustěte hladkou moukou. Na pánvi rozehřejte olej. Z těsta nabírejte lžící hrudky, které na pánvi zmáčkněte na placičky, a opečte z obou stran dozlatova. Při podávání posypte parmazánem.
Cuketová pizza
Ingredience:
- cuketa 600 gramů (nahrubo nastrouhaná)
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 balení
- sůl
- vejce 3 kusy
- olej 150 mililitrů
- paprika
- rajčata
- salám jemný
- brokolice
- sýr 2 hrsti (nastrouhaný, na posypání)
- majoránka
Postup:
Smíchejte nahrubo nastrouhanou cuketu s polohrubou moukou, práškem do pečiva, solí, pepřem, vejci a olejem. Vypracujte těsto, které rozetřete na vymazaný plech (nebo na plech vyložený pečicím papírem). Na těsto rozložte nakrájené papriky, rajčata, salám, předvařenou brokolici, hrášek a podobně. Posypte nastrouhaným sýrem, majoránkou a kořením podle chuti. Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 minut.
Zdroj: vlasta.cz igurmet.cz freshcityfarms.com