Ingredience:
540 g polohrubé mouky
400 g krupicového cukru
340 g oloupané cukety
3 vejce
2,3 dl oleje
2 lžíce prosátého kakaového prášku
3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na poprášení
Postup:
Cuketu nastrouháme najemno, přesypeme ji do cedníku a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva. Žloutky vyšleháme s citronovou kůrou a olejem, přilijeme je k mouce a umícháme hladké těsto, do kterého přidáme cuketu a na závěr zlehka po částech vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Třetinu těsta oddělíme a promícháme ho s kakaem.
Do vymazané a vysypané formy na bábovku nalijeme asi 4 cm vysokou vrstvu světlého těsta, rozdělíme na ni třetinu kakaového těsta, nalijeme na něj zbylé světlé těsto a lžící na něj naneseme zbylé kakaové těsto. Obě těsta lehce promícháme vidličkou, bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, po 12 minutách zmírníme teplotu na 160 °C a bábovku dopečeme asi 50 minut. Před podáváním bábovku poprášíme moučkovým cukrem.
Množství:
pro 6-8 osob
Čas
90 minut
Náročnost:
snadné