Kysané zelí

Střední cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na lžíci sádla. Přidejte 200 g nepropláchnutého, scezeného zelí, které duste asi 25 minut. Dochuťte solí a cukrem. Bramboru nastrouhejte najemno a zelí s ní zahustěte. Vše ještě asi 10 minut poduste. Nakrájejte 50 g špeku na kostičky, orestujte je dozlatova a spolu s vypečeným sádlem přimíchejte do zelí.

Červené hlávkové zelí

Očistěte 500 g zelí, vykrojte z něj košťály a listy nakrájejte na jemné proužky. Na vypečeném husím sádle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte kmín a cibulku orestujte dozlatova. Na cibulovém základu poduste nakrájené zelí pod pokličkou asi 20 minut a dochuťte je solí, cukrem a octem.

Červené zelí s rumovými rozinkami

Namočte 50 g rozinek do 5 cl rumu. Menší hlávku červeného zelí nakrájejte na jemné proužky a nechte je asi 40 minut vařit ve vroucí vodě. Zelí sceďte, přidejte 2 lžičky soli, 5 lžic cukru, 1 lžičku drceného kmínu a rozinky. Ještě asi 10 minut poduste na lžíci sádla. Na závěr dochuťte asi 5 cl octa.

Červené zelí s povidly

Asi 1kg hlávku červeného zelí rozkrojte a vyřízněte košťál, hlávku nakrouhejte nožem nebo na mandolíně na tenké nudličky.

Prosolte a nechte chvíli odstát. V hrnci rozpalte lžíci sádla a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte zelí a 200 ml octa, dobře promíchejte a nechte chvilku dusit, podle potřeby podlijte vodou.

Nastrouhejte najemno 1 oloupané jablko a přimíchejte k zelí. Přidejte 3 lžíce švestkových povidel a duste doměkka.

Červené zelí na karamelu s jablky

Nakrouhejte 600 g červeného zelí na tenké nudličky, 100 g cibule (nejlépe šalotky) nakrájejte na nudličky, 2 jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nechte zkaramelizovat 4 lžíce cukru krupice do světle hnědé medové konzistence. Na karamel přihoďte nakrájenou cibuli a přidejte 2 lžíce kachního sádla. Za stálého míchání nechte cibuli zesklovatět. Do pánve k cibuli přidejte zelí a dobře promíchejte. Chvíli ho restujte, zastříkněte 100 ml červeného vína a nechte tekutinu odpařit. K zelí přidejte jablka, osolte, opepřete a dochuťte drceným kmínem. Vše dobře promíchejte. Přikryjte poklicí, ztlumte plamen a za občasného promíchání nechte asi 10 minut dusit ve vlastní šťávě. Hotové zelí dle potřeby dochuťte solí, pepřem, bílým vinným octem a cukrem.

Bílé hlávkové zelí

Nakrouhejte 500 g bílého hlávkového zelí na tenké nudličky, posypte solí a nechte odležet, aby zkřehlo. V hrnci rozpusťte lžíci sádla, přisypte 2 lžíce cukru krupice a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte na kostičky nakrájené 2 cibule a za občasného míchání restujte asi 10 minut. Přidejte zelí a promíchejte.

Osolte, opepřete, okořeňte kmínem (asi 1,5 lžičky) a zalijte trochou vody. Přiklopte a duste na mírném ohni asi 15 minut, než zelí změkne. Ke konci vaření případně dochuťte octem či cukrem, podle toho, jakému zelí dáváte přednost.

Valašské zelí

Asi 1 kg zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy. Z nich příčně velkým ostrým nožem nakrájejte tenké proužky. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu se silným dnem rozehřejte 2 lžíce husího sádla nebo oleje a osmahněte na něm cibuli do změknutí. Bude to trvat asi 5 minut.

Přidejte zelí, zmírněte teplotu a poduste pod pokličkou 20 minut. Zelí občas promíchejte, případně podlijte trochou vody. Poté odklopte pokličku, zvyšte teplotu a odvařte přebytečnou tekutinu. Zelí osolte a opepřete, přisypte 3 lžíce hladké mouky a 1 lžíci cukru krupice, promíchejte a ještě 4 minuty smažte. Zelí často míchejte, aby se mouka nepřichytila ke dnu. Kastrol sundejte ze sporáku a do zelí vmíchejte 1 kelímek zakysané smetany.

Slezské kyselé zelí

Z 1 kg kysaného zelí vymačkejte vodu a zatím ji nevylévejte, použijete ji na dochucení v případě, že zelí bude málo kyselé. Zelí vložte do hrnce, přiměřeně zalijte čistou vodou a asi 10 minut lehce povařte. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo. Dvě syrové brambory nastrouhejte na jemno. Na větší teflonové pánvi osmažte 50 g uzeného bůčku nebo slaniny, nakrájených na malé kostičky.

Po usmažení je vyndejte do misky, na pánvi zůstane pouze tuk. Na rozpálený tuk vsypte 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a vytvořte tmavší jíšku. Potom přilijte studenou vodu, aby se vytvořila hustá hmota, a přidejte nastrouhané brambory. Vše důkladně míchejte a stále přidávejte vodu, až dosáhnete hustoty omáčky. Ochuťte solí a pepřem. Tuto hmotu potom vařte asi 30 minut. Po uvaření vše nalijte na zelí a promíchejte. Přidejte vypečené kousky slaniny (až nyní proto, že by se jinak přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta, o kterou se mimochodem budou prát vaše děti).

Nakonec zelí můžete přikyselit vodou, kterou jste v úvodu slili a odložili stranou na případné dochucení hotového zelí.

Kedlubnové zelí

Jednu větší kedlubnu gigant oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do vroucí osolené vody a nechte 25 minut vařit. Poté ji sceďte. Rozpusťte 2 lžíce sádla a do něj přimíchejte 50 g hladké mouky.

Takto připravenou světlou jíšku přimíchejte do uvařeného zelí. Na závěr zelí ochuťte solí, 5 cl octa, 4 lžícemi cukru krystalu a lžičkou drceného kmínu. Vše ještě chvíli poduste.

Cuketové zelí

Jednu velkou cuketu oloupejte, vydlabejte dužninu se zrníčky a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Osolte, přisypte celý kmín a dejte vařit. Mezitím si oloupejte velkou cibuli, nakrájejte ji najemno a osmažte dozlatova. Jakmile se zelí začne vařit, zaprašte ho hrubou moukou. Přidejte osmaženou cibulku a dochuťte octem a cukrem tak jako klasické zelí. Cuketové zelí povařte 15–20 minut – a je hotovo.