Cuketový perník neboli cuperník: Vláčný dezert je hotový i s přípravou za hodinu
Cukety už nikdo nechce. Sklizeň byla jako v podstatě každý rok dokonalá. Už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte dokonaLý perník z buchet, kterému my říkáme cuperník. Bude chutnat všem a hotový je doslova za pár minut.
MNOŽSTVÍ:
pro 6-8 osob
ČAS
65 minut
NÁROČNOST
snadné
SUROVINY NA CUPERNÍK:
500 g polohrubé mouky
240 g nahrubo nastrouhané cukety
220 g krupicového cukru
2,2 dl vlažného mléka
2 dl oleje* 2 velká vejce
100 g zavařeniny z černého rybízu
1 sáček vanilinového cukru
1 sáček kypřicího prášku do perníku
2 lžíce kakaa
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na poprášení
Postup: Cuketový perník
V míse vyšleháme vejce za postupného přisypávání krupicového a vanilinového cukru. Vešleháme do něj citronovou kůru a olej, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem, vymačkanou cuketu a perníkové koření a za přilévání vlažného mléka umícháme hladké těsto. Nalijeme ho do vymazané a vysypané formy a pečeme 45-50 minut při 170 °C. Upečený perník necháme chvíli chladnout ve formě, pak ho vyklopíme na mřížku a po úplném vychladnutí ho podélně rozkrojíme, potřeme zavařeninou a opět spojíme. Před podáváním perník poprášíme cukrem a nakrájíme na plátky. Případně ho můžete ještě před tím polít čokoládou a ozdobit ořechy a třeba kokosem.