Zkušenosti některých lidí ukazují, že se jim podařilo nastartovat proces hubnutí, když krátkodobě – na týden až dva – vynechali co nejvíce sacharidů. Kromě sladkostí se to týkalo i příloh a pečiva. Nemá to však být nastálo a je třeba to vyzkoušet. Na druhu stranu, je dobré vědět, že náhlé a velké snížení příjmu sacharidů může způsobit více či méně dočasné vedlejší účinky, jako jsou zácpa, bolest hlavy či svalové křeče.

Zdroj: Youtube

Navíc, že pokud byste hodně hladověli, vaše tělo by se nejspíše naučilo šetřit přijatou energií a vaše spalování by se zpomalilo. Složitější sacharidy tělo potřebuje jako zdroj energie. Konkrétně jde o glukózu, na kterou si tělo samo umí rozložit složité cukry. Fungování celého lidského organismu závisí právě na jejím stabilním přísunu glukózy, pro mozek je v podstatě jediným palivem.

Co škrtnout a co ne

Sladíte kávu? Pijete limonády? A džusy? Alkohol? Pak byste si měli uvědomit, že ve všech těchto nápojích je cukr. Půllitr piva vám tak dodá více energie než rohlík, a kdo vypije večer pár deci vína, jako by si – co do energie – dal druhou pořádnou večeři. Zrádné jsou i džusy a mošty včetně těch nepřislazovaných, protože ovoce je zkrátka příliš sladké. Těchto cukrů rozhodně má smysl se zbavit.

A i mezi ostatními se naučte vybírat si. Sladkosti až na výjimky dejte na index úplně, pečivo z bílé mouky nahraďte skutečně celozrnným – takové v sobě obsahuje nejen více výživově cenných látek, ale navíc i díky obsahu vlákniny lépe zažene hlad. Jezte spíše složité cukry, jinak budete bojovat s tím, že po každé sladké bombě vás přepadne vlčí hlad kvůli rozkolísané hladině cukru v krvi.

Pozor na extrémní diety

Na druhou stranu, u diet zcela bez cukru se taky raději neinspirujte. Jejich etalonem je takzvaná Atkinsova dieta, vycházející z přesvědčení, že je ze stravy třeba vyloučit především právě sacharidy. Podle ní je proto třeba omezit nejen cukry ve sladkostech, ale i další jídla, která obsahují sacharidy, jako je pečivo, brambory, rýže, těstoviny, a dokonce i sladší druhy ovoce a zeleniny. Povoleny jsou tuky a bílkoviny, třeba maso, sýry či vajíčka.

Díky Atkinsovi se skutečně dá zhubnout, ale tato dieta může bohužel být zdraví velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko vzniku nemocí ledvin, mohl by se objevit zvýšený cholesterol, stoupá riziko vzniku nádorů rakovina tlustého střeva a podobně. Nedostatek vlákniny a dalších minerálních látek může vést k zásadním zdravotním problémům.

Novějším hitem sázejícím rovněž na naprosté omezení sacharidů jsou diety s přívlastkem keto – i po nich se hubne, protože tělo je donuceno čerpat energii z tuků. „Organismu chybí při takovéto stravě glukóza, což je jednoduchý sacharid a zdroj energie pro mozek, svaly, srdce i další tkáně. Protože organismus energii potřebuje, začne ji získávat rozkladem vlastních tukových buněk, při čemž vznikají ketolátky. A právě ketolátky pak slouží jako zdroj energie. Z toho samotného plyne, že ketóza je takový pohotovostní režim organismu pro přežití. A rozhodně není vhodná pro každého. Třeba těhotné, kojící, diabetici nebo lidé trpící nemocemi ledvin, jater nebo lidé užívající antidepresiva, by se měli takové dietě jednoznačně vyhnout,“ hodnotí ketodiety na svém webu iniciativa Vím, co jím.

Dietu často provázejí bolesti hlavy, zácpa a také jo jo efekt – po skončení hubnutí se kila zase ráda vrací, mimo jiné proto, že při keto dietě, často má podobu různých koktejlů, se člověk nenaučí jíst jinak a lépe.

Cukru se vyhýbají i vyznavači takzvaných low carb diet, což v překladu neznamená nic jiného než nízkosacharidové diety. Existuje jich více druhů, některé zakazují všechny sacharidy, jiné povolují alespoň ty v ovoci.

Zdroje: Vlasta.cz, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673604169869, https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Zkusit,-nebo-nezkusit-Vyhody-a-rizika-hubnuti-ketodietou__s10012x11066.html

Související články