Že není cukr zdravý a tloustne se po něm, to asi všichni víme. Ale věděli jste, že nadměrným množstvím cukru v jídelníčku si můžete zadělat také na srdečně-cévní onemocnění, některý typ rakoviny, či cukrovku II. typu? Prevencí může být vyřazení čokolád, sušenek a dalších vysoce kalorických sladkostí, ovšem zapomenout byste neměli ani omezení potravin s přidaným cukrem. Největší riziko představují průmyslově vysoce zpracované potraviny a zbystřit byste měli i tehdy, pokud produkt disponuje nálepkou "light" či "low fat". „Tyto výrobky velice často obsahují kvůli sníženému množství tuku více cukru než jejich klasické verze,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Jaké potraviny vás mohou množstvím skrytého cukru překvapit?

1. Kečup

Milují ho děti i dospělí. Právem se tak řadí mezi neoblíbenější omáčky na světě. Bohužel většina výrobců své produkty průmyslově zpracovává a dochucuje přídavnými látkami a velkým množstvím cukru. Zdravý a lahodný kečup se přitom dá jednoduše vyrobit doma. Zkuste to! Jen tak budete mít jistotu, že konzumujete ochucovadlo stoprocentně bez cukru a bez chemie.

Ingredience na 400 ml:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 ks malé, oloupané, nadrobno nakrájené cibule
  • 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 140 g rajčatového protlaku v biokvalitě
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 150 g rajčatového pyré v biokvalitě
  • 2 lžíce práškové stévie
  • 1/2 lžičky sušeného nebo čerstvého oregana
  • sůl
  • pepř

Jak na to:

V kastrolu rozehřejte na středním stupni olej. Přidejte cibuli, česnek a papriku. Smažte, až cibule zvláční a hezky se obalí paprikou, trvá to 3 až 4 minuty.

Na nízkém stupni vmíchejte rajčatový protlak a ocet. Za stálého míchání povařte 1 až 2 minuty, pak vmíchejte rajčatové pyré, stévii a oregano. Na nejnižším stupni povařte ještě asi 2 minuty, až kečup zhoustne.

Osolte ho a opepřete, rozmixujte tyčovým mixérem a rozlijte do sklenic. V chladu vydrží asi týden.

2. Nízkotučný jogurt

Nízkotučné jogurty jsou velkým lákadlem, tím spíš, pokud jste v dietě a hlídáte si počet kalorií. Ale pozor! Ve skutečnosti obsahuje většina těchto produktů nejen cukr, ale i glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla a zahušťovadla. Jinými slovy: to, co je ubráno na tucích, je dohnáno na cukrech. „Dejte proto raději přednost jogurtu se střední tučností nebo neochucenému bílému jogurtu do 3,5 % tuku a ochuťte si ho sezónním ovocem nebo trochou medu,“ radí výživová specialistka.

3. Salátová zálivka

Čerstvá zelenina je pro tělo prospěšná v jakémkoli množství nejen z pohledu živin a vitamínů, ale především vlákniny. Pokud ji však v míse zalijete běžným dresinkem či zálivkou z obchodu, může se ze zdravého jídla rázem stát kalorická bomba plná cukru. Abyste měli kontrolu nad tím, co salátová zálivka obsahuje, vytvořte si ji dle chuti sami doma. Stačí smíchat kvalitní olivový olej s citronem, limetkou nebo vinným octem a ochutit čerstvými či sušenými bylinkami, česnekem, trochou hořčice, špetkou kvalitní soli a pepřem.

4. Ochucená káva

Kdo by si čas od času rád nepochutnal na ochucené kávě s kopečkem zmrzliny, pořádnou čepicí šlehačky posypané čokoládovými či karamelovými hoblinkami? Obsažené množství cukru se však šplhá do enormních výšin a ani počet kalorií se vám jistě líbit nebude. „Málokdo si uvědomuje, že ochucené cappuccino nebo caffè macchiato může obsahovat takové množství kalorií, že se to vyrovná celému obědu. Chcete-li si dopřát kávový nápoj, je ideální variantou čistá káva (espresso) bez cukru, sirupu a dalších ochucovadel,“ radí Věra Burešová. A příjem cukru a kalorií si hlídejte i v případě, že pijete kávu s mlékem.

5. Čokoláda

Honí vás mlsná? Pak sáhněte po kvalitní čokoládě s vysokým procentem obsaženého kakaa. Mléčná, natož bílá, tou správnou volbou nejsou. Proč? Protože 100 gramová tabulka mléčné čokolády může obsahovat až 60 gramů cukru a bílá dokonce ještě víc. „Chuť na sladké zažene i tahináda, což je sezamový krém, který vychází z tahini pasty a chutí připomíná krémovou čokoládu, akorát je bez palmového oleje a přidaného cukru. Přirozeně sladkou chuť jí dodávají datle,“ dává svůj tip odborník na zdravou výživu Martin Kudera.

RADA pro vás!

RADA pro vás!

Hlídat příjem se vyplatí i u zdravých variant sladkostí a potravin. Jelikož to, že je potravina zdravá, neznamená, že neobsahuje kalorie a nemůžete po ní přibývat na váze. Zkrátka platí - všeho s mírou!

Zdroj: vlasta.cz zivina.cz naturhouse-cz.cz

Související články