Kakaové preclíky Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

O Vánocích se na stůl dává to nejlepší, přesto některé staré recepty poněkud šetří na másle. Tyto sváteční preclíky jsou sice trochu sušší, ale ve výsledku jim to bohatě vynahradí intenzivní chuť kakaa.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 2 plechy:

• 150 g hladké mouky • 35 g moučkového cukru • 100 g změklého másla • 1 lžíce kakaa • 2 malé žloutky • vejce na potření • sekané mandle na ozdobu

1. Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte měkké, hladké těsto. Odkrajujte z něj kousky, vyválejte tenký váleček a stočte ho do tvaru preclíku. Každý kousek potřete našlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut. Hotové cukroví nechte zcela vychladnout.

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Betlémské hvězdičky

Naše babičky si dávaly záležet a při pečení vánočního cukroví nespěchaly. Ke hvězdičkám se během adventu postavily třikrát. V první fázi je upekly, ve druhé spojily marmeládou a ve třetí potřely polevou.

Doba přípravy: 1,5 hodiny, pečení 15 minut

Suroviny na 2 plechy:

• 260 g hladké mouky • 100 g mletých lískových oříšků • 80 g moučkového cukru • 150 g změklého másla • 2 žloutky • kůra z 1 citronu • semínka z vanilkového lusku • rybízový džem na potření

Citronová poleva:

• 125 g moučkového cukru • šťáva a kůra z 1/2 citronu

1. V míse smíchejte mouku s ořechy a cukrem, přidejte citronovou kůru, vanilková semínka a zapracujte máslo i žloutky. Vypracujte hladké, tvárné těsto a vyválejte tenký plát. Vykrájejte z něj hvězdičky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 160 °C asi 15 minut, aby cukroví lehce zezlátlo. Pak ho nechte vychladnout. K další práci se můžete vrátit klidně za pár dní.

2. Hvězdičky po dvou slepujte rybízovým džemem.

3. Lžící utřete cukr s citronovou šťávou a dle potřeby nařeďte vroucí vodou, abyste získali polevu hustou tak akorát, aby se dobře roztírala (nejlépe to jde štětcem nebo oblou stranou lžičky). Polevu naneste na hvězdičky, ozdobte nastrouhanou citronovou kůrou a nechte zaschnout.

Kočičí tlapky Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Na první pohled se podobají pracnám, chutí ale připomínají křupavé italské mandlové sušenky. Za první republiky mělo i tradiční cukroví světový šmrnc.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 2 plechy:

• 200 g hladké mouky • 100 g moučkového cukru • 140 g změklého másla • 65 g mletých mandlí • kůra z 1 citronu • vanilkový cukr na obalení

1. V míse smíchejte mouku, cukr, mandle, citronovou kůru, máslo a vypracujte hladké těsto. Rozdělte je na kousky, z každého vyválejte kuličku a vmáčkněte ji do malé formičky na pracny. (Ty můžete nebo nemusíte vymazávat, záleží, jak ochotně vaše formičky pustí těsto. Místo vymazání také můžete kuličku před vložením do formy lehce pomoučit.)

2. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10–15 minut podle velikosti formiček. Cukroví by mělo jít snadno vyndat. Pokud ne, zkuste mu dopřát ještě pár minut v troubě, nejspíš není dopečené. Ještě teplé tlapky obalte ve vanilkovém cukru a nechte je vychladnout.

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Čokoládové půlměsíčky

Mandlové cukroví má křehkou krustičku a vnitřek rozplývající se na jazyku. Tradičně se polévalo čokoládovou polevou. V tomto jednodušším receptu se pouze posype kakaem – a výsledek je také báječný.

Doba přípravy: 45 minut, odležení těsta přes noc, pečení 15 minut

Suroviny na 2 plechy:

• 160 g změklého másla • 160 g moučkového cukru • 60 g hořké čokolády • 180 g mletých mandlí • 50 g hladké mouky • 1/4 lžičky mletého hřebíčku • 1/2 lžičky mleté skořice • kakao na posypání

1. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte najemno nastrouhanou čokoládu, koření, mandle, mouku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte přes noc do lednice.

2. Druhý den těsto propracujte, odkrajujte kousky a tvořte drobné půlměsíčky (těsto hodně nabude). Pečte je v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut – měly by mít křupavou krustičku, ale uvnitř by měly být vláčné. Ještě teplé je posypte kakaem a nechte vychladnout.

Cukrové kaštánky Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Kakaové máslo je dobrá surovina pro cukroví, protože obsahuje antioxidanty zabraňující žluknutí. Dá se koupit ve větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.

Doba přípravy: 1 hodina + sušení kaštanů

Suroviny na 2 plechy:

• 500 g uvařených kaštanů • 100 g moučkového cukru • semínka z vanilkového lusku

Čokoládová poleva:

• 120 g hořké čokolády • 15 g kakaového másla

1. Kaštany rozmixujte s cukrem a vanilkou dohladka. Vznikne husté, snadno tvarovatelné těsto, ze kterého vytvářejte kuličky, které pak zploštěte a zformujte do tvaru kaštanů. Odložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte trochu proschnout.

2. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s kakaovým máslem. Kaštany v ní obalte a nechte zatuhnout.

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Staročeský pasiáns

Původně měly tvar písmenek, později karetních symbolů, proto se křehkým bílkovým sušenkám s chutí kávy říká pasiáns. Jestli se vám nepovedou vykreslit složitější jemné linky, nevadí, stejně dobře budou chutnat i jednoduchá silnější kolečka.

Doba přípravy: 45 minut, pečení 1,5 hodiny

Suroviny na 2 plechy:

• 2 bílky • 140 g cukru krupice • 125 ml silné černé kávy • 80–100 g hladké mouky

1. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Kávu a cukr mezitím smíchejte v rendlíku a svařte. Cukrářským teploměrem kontrolujte teplotu, měla by být mezi 110 až 120 °C. Pokud nemáte teploměr, ale nejste úplný cukrářský laik, vařte na silnou nit (když namočíte spojený palec a ukazováček do chladnoucího sirupu a roztáhnete je, vytvoří se mezi nimi nit, která se nepřetrhne). Za stálého šlehání sirup tenkým pramínkem přilévejte do sněhu a důkladně ho zapracujte. Nakonec vmíchejte mouku a hotové těsto nalijte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte libovolné tvary.

2. Pečte – nebo spíš sušte – v troubě předehřáté na 130 °C asi 1,5–2 hodiny. Hotové cukroví je křehké, křupavé a snadno je stáhnete z papíru.

Sněhulky Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Dokonalá kombinace – hutný linecký podklad a nadýchaný sněhový věneček s rudým terčem.

Doba přípravy: 45 minut, chlazení těsta přes noc, pečení 20 minut

Suroviny na 2 plechy:

Linecký základ:

• 200 g hladké mouky • 70 g cukru krupice • 140 g změklého másla • kůra z 1 pomeranče • 2 žloutky

Sníh:

• 2 bílky • 200 g cukru krupice • 1 lžička kukuřičného škrobu • malinový džem

1. Základ: Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, nadrobno nastrouhanou pomerančovou kůru a na kostičky nakrájené změklé máslo. Prsty prohněťte a vypracujte směs podobnou drobence. Pak přidejte žloutky a spojte ji v hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka. Přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem.

3. Sníh: Šlehejte bílky, a když se začne tvořit pěna, postupně zašlehejte cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Nakonec krátce zašlehejte škrob. Sníh přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkejte na kolečka. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Do středu ještě teplého cukroví naneste trochu džemu a nechte vychladnout.

Vánočka

Vánočka bývala chloubou každé hospodyňky a dobře upletená domácí vánočka vzbuzuje obdiv a úctu i dnes. Pletení z šesti pramenů je snazší, než se zdá.

Doba přípravy: 45 minut + kynutí 60 minut + pečení 45 minut

Suroviny na 1 vánočku:

• 230 g hladké mouky • 100 g polohrubé mouky • 20 g čerstvého droždí • 115 ml mléka • 60 g cukru krystalu • 1 lžíce vanilkového cukru • 70 g změklého másla • 2 vejce • 1 hrst mandlí • 1 hrst rozinek • velká špetka soli • plátky mandlí na posypání • moučkový cukr na posypání

1. Do mísy prosejte oba druhy mouky, uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a přilijte asi 2/3 vlažného mléka. Lehce promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Pak přidejte cukr, máslo, sůl a 1 vejce, přilijte zbylé mléko a vypracujte vláčné těsto. Nakonec vmíchejte rozinky, mandle a nechte 30 minut kynout.

2. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, které vyválejte na ste Zdroj: Archiv časopisu Gurmet jně silné prameny. Na jednom konci je spojte tak, abyste na každé straně měli 3 prameny, a upleťte vánočku: oba vnější prameny vždy překřižte a položte do středu – když se podíváte na pracovní plochu, vnější prameny se po překřížení dostanou doprostřed. Prameny, které byly původně druhé, se teď staly vnějšími, opět je překřižte a položte do středu. Další vnější prameny (původně vnitřní) opět překřižte směrem do středu a pokračujte, dokud vánočka není celá zapletená. Konce spojte.

3. Přesuňte vánočku na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte asi 45 minut dozlatova v troubě předehřáté na 160 °C.

Linecká kolečka

Máslem vonící klasika nesmí na štědrovečerním stole chybět. Na úspěchu se výrazně podílí i džem, který by měl být lehce pikantní, ideálně rybízový.

Doba přípravy: 40 minut, odležení těsta v lednici přes noc

Suroviny na 50 kusů:

• 210 g hladké mouky • 70 g cukru krystalu • 140 g změklého másla • 2 žloutky • džem na slepení

1. Na vál prosejte mouku, přidejte cukr a kousky změklého másla. Uprostřed vytvořte důlek, nalijte do něj žloutky a rukama zpracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte přes noc rozležet v lednici.

2. Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta ukrojte třetinu, rozválejte ji na lehce pomoučené ploše na plát silný 2 mm a vykrajujte kolečka (polovině vykrojte uprostřed hvězdičky). Nožem přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 8 minut, dokud lehce nezrůžoví. Stáhněte i s pečicím papírem z plechu a nechte vychladnout.

3. Plná kolečka opatrně pomažte džemem a přiklopte vykrojenými kousky.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.

Čtěte také

Čtěte také

Upečte si slavné dorty: linecký, sachr a pavlova