Anglický vánoční dort

Tohle je prý koncentrovaná britská tradice. Upečte ho s předstihem.

Doba přípravy: 20 minut, namočení ovoce přes noc, pečení 2,5 hodiny

Suroviny na 1 dort:

• 500 g sušeného ovoce (směs meruněk, jablek, hrušek, švestek) • 100 g rozinek • 200 g brusinek • 100 g sušených třešní • 400 ml brandy nebo sherry • 300 g změklého másla • 150 g hnědého cukru • šťáva z 1 pomeranče • 4 vejce • 300 g hladké mouky • 2 lžíce medu • 1/2 lžičky mletého zázvoru • 1 lžička mleté skořice • 1/2 lžičky mletého hřebíčku • 150 g mandlí • 150 g vlašských ořechů • máslo na vymazání formy • mandlový marcipán na ozdobení

1. Den předem namočte sušené ovoce do 400 ml alkoholu.

2. Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, po jednom přidejte vejce. Do vyšlehané směsi opatrně zapracujte namočené ovoce (třetinu ovoce můžete rozmixovat, aby byl dort vláčnější), přidejte pomerančovou šťávu a prosátou mouku s kořením. Opatrně, ale důkladně promíchejte. Nakonec přidejte mandle a ořechy. Předehřejte troubu na 150 °C.

3. Formu na pečení vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, těsto přendejte do formy, přikryjte opět pečicím papírem (použijte špejle, zapíchněte je do těsta a navlečte na ně stříšku z pečicího papíru). Pečte 2–2,5 hodiny. Po dvou hodinách udělejte test špejlí. Pokud se těsto ještě lepí, nechte dalších 20 minut péct.

4. Dejte vychladit, uzavřete do vzduchotěsné nádoby a jednou týdně dortu dopřejte injekci brandy. Pokud ho dokážete nesníst, vydrží tam až do Velikonoc.

5. Na ozdobu si připravte marcipán, vyválejte ho na ploše lehce posypané kukuřičným škrobem, vykrojte hvězdu či libovolný ornament, lehce zespod navlhčete brandy a přeneste na dort.

Čtěte také

Jak na nejlepší linecké

Čtěte také

Vánoční pečení pro začátečníky: Zkuste naše nejlepší linecké i kakaové těsto

Mince pies

Britské Vánoce se bez nich neobejdou. Soupeří se v receptech na křehké těsto, ale hlavně v nápaditosti náplně.

Doba přípravy: 40 minut, odpočinutí v lednici 30 minut, pečení 15 minut

Suroviny na 20 kusů:

Těsto:

• 240 g hladké mouky • 120 g studeného másla • šťáva z 1 pomeranče • špetka soli

Náplň:

• 60 ml portského vína • 75 g hnědého cukru • 1 lžička skořice • 75 g rozinek • 300 g brusinkového džemu • 1 lžička mletého zázvoru • 1/2 lžičky drceného hřebíčku • 75 g mraženého rybízu • 30 g sušených brusinek • kůra a šťáva z 1 mandarinky • 25 ml brandy • 1/2 lžičky vanilkového extraktu • 2 lžíce medu

1. Z mouky, soli a studeného másla nakrájeného na kostičky udělejte drobenku. Postupně přidejte pomerančovou šťávu a vypracujte těsto. Rozdělte je na dvě části, každou vyválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru. Dejte vychladit do lednice alespoň na 30 minut.

2. Suroviny na náplň svařte do zhoustnutí, přidejte brandy, extrakt, med a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 220 °C.

3. Vyndejte z lednice pláty těsta, vykrojte kolečka, krátce zahřejte v dlani a vložte do formiček na malé košíčky. Zbytky těsta znovu zpracujte dohromady, rozválejte a vykrájejte malé hvězdičky.

4. Lžičkou naplňte košíčky do jedné třetiny náplní a přiklopte vykrojenou hvězdičkou. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte 10–15 minut.

Čtěte také

Vánoční klasika? Perníčky...

Čtěte také

Perníčky: Pět dokonalých receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví

Anglosaské mátové placičky Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Pokud máte rádi krémové peprmintové bonbony, je tohle anglosaské cukroví určeno přesně pro vás.

Doba přípravy: 45 minut, odležení 15 minut + tuhnutí polevy

Suroviny na cca 25 kusů:

• asi 500 g moučkového cukru • 2 lžíce změklého másla • 2 lžíce smetany ke šlehání • 1 lžíce světlého kukuřičného sirupu • 1 lžička citronové šťávy • 1 a 1/2 lžičky mátového extraktu

Poleva:

• 200 g hořké čokolády • 2–3 lžíce kokosového oleje

1. V míse smíchejte smetanu, sirup, mátový extrakt, citronovou šťávu, máslo a postupně přimíchávejte prosátý cukr, než získáte snadno tvarovatelnou hmotu. Vyválejte z ní váleček a odložte na 15 minut ztuhnout do mrazáku. Pak váleček nakrájejte na kolečka a dejte je ztuhnout do lednice. Poslední kolečko rozválejte na tenký plát (pracovní plochu i váleček podsypte moučkovým cukrem, je-li třeba) a vykrájejte z něj drobné tvary na ozdobu placiček.

2. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s kokosovým olejem a studená kolečka do ní namáčejte (nebo je polévejte, pokud vám to vyhovuje víc). Každý kousek ozdobte připravenými tvary, případně použijte cukrářské zdobení. Nechte polevu pořádně zatuhnout a cukroví skladujte v chladu.

Čtěte také

Pečením perníčků začíná adventní období

Čtěte také

Perníkové recepty: Hnízda, slepované perníčky a skořicové oválky

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Italské citronové věnečky

Italové očividně sázejí na křehkost sušenky, navinulou sladkost polevy a křupavost ozdob. Společně potěší jazyk i oko.

Doba přípravy: 45 minut, pečení 12 minut, odležení 75 minut

Suroviny na 2–3 plechy:

• 130 g hladké mouky • 90 g kukuřičného škrobu • 113 g změklého másla • 100 g cukru krupice • 2 velké žloutky • 5 lžiček citronové kůry • 1 lžička prášku do pečiva • 1 lžička vanilkového extraktu • špetka soli • pistácie a brusinky na ozdobu

Poleva:

• 100 g moučkového cukru • 1 lžíce citronové šťávy • 1 lžíce horké vody

1. Do mísy prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva a sůl. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, pak zašlehejte žloutky a vmíchejte citronovou kůru a vanilkový extrakt. Vmíchejte moučnou směs, vypracujte hladké těsto a nechte ho hodinu odležet v lednici.

2. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj ozdobné kroužky (nebo jiné tvary). Vraťte je na 15 minut do lednice, mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 12 minut, aby lehce zezlátly. Nechte je vychladnout.

3. Cukr utřete s citronovou šťávou a vodou na jemnou polevu a kolečka jí potřete. Ozdobte nasekanými pistáciemi, brusinkami a nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.

Čtěte také

Máte rádi čokoládové cukroví?

Čtěte také

Čokoládové trubičky z lineckého těsta s čokoládovou náplní

Americké popraskané sušenky Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Vypadají křehce a zasněženě, ale nejsou to žádné křehotinky. S tímhle cukrovím můžete vyrazit o vánocích i na hory, vydrží téměř jakékoli zacházení.

Doba přípravy: 45 minut, pečení 16 minut, odležení 2 hodiny

Suroviny na 2 plechy:

• 310 g hladké mouky • 150 g cukru krupice • 40 g nasekané bílé čokolády • 1–2 lžičky kakaa • 1 lžička prášku do pečiva • 2 vejce • 3 lžíce rostlinného oleje • červené potravinářské barvivo • moučkový cukr na obalení

1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. V míse smíchejte mouku, kakao (ačkoli běžně doporučujeme tmavé, zde je lepší použít světlejší) a prášek do pečiva. V další misce prošlehejte vejce, olej, cukr, čokoládu a směs obarvěte na požadovaný odstín. Tekutou směs přilijte do suché a vypracujte hladké těsto, bude poměrně tuhé. Pokud je potřeba, přibarvěte ho a pečlivě propracujte, aby se barva dobře vstřebala. Pak těsto odložte na 2 hodiny do lednice.

2. Z těsta vytvarujte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, během pečení z nich totiž vzniknou placičky. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 16–18 minut.

Švédské perníčky pepparkakor

Švédská klasika je kořeněnější a tenčí, než jsme zvyklí u našich perníčků. I když se zdají být spíš na ozdobu, chutnají docela dobře, nejlépe s horkým čajem.

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Doba přípravy: 30 minut, pečení 5 minut, odležení přes noc

Suroviny na 2 plechy:

• 400 g hladké mouky • 200 g cukru krupice • 150 g rozpuštěného másla • 50 ml medu • 100 ml vody • 1/2 lžíce mletého zázvoru • 1/2 lžíce mletého hřebíčku • 1 a 1/2 lžíce mleté skořice • 1 lžička mletého kardamomu • 1/2 lžičky jedlé sody

Bílková poleva:

• 1 bílek • asi 225 g moučkového cukru

1. V míse smíchejte všechny suroviny a vypracujte hladké těsto. Může i trochu lepit, ale víc mouky nedávejte, perníčky by byly tvrdé. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den z něj vyválejte tenký plát (ideální výška je jen 1–2 milimetry) a vykrájejte libovolné tvary. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Pak je na plechu nechte vychladnout. Trochu dojdou a zpevní se.

2. Bílek v misce lehce prošlehejte vidličkou, aby se netáhl, a pak postupně přidávejte cukr. Nepoužívejte metličku ani šlehač, směs třete lžící, aby se do ní nedostalo tolik vzduchu. Cukr přidávejte, dokud nebude mít konzistenci zubní pasty. Vychladlé perníčky zdobte dle fantazie a nechte polevu zatuhnout.

Čtěte také

Košíčky s krémem a ovocem

Čtěte také

Plněné košíčky: Upečte si klasické nebo s mrkví. A jaké náplni dáte přednost?

Éclairs s krémem praliné

Název luxusního francouzského dezertu éclair znamená v překladu „světelný záblesk“, a jak se všude dočtete, také rychlostí blesku ze stolu zmizí. Zda je to pravda, můžete vyzkoušet.

Doba přípravy: 2 hodiny + chlazení krému

Suroviny na 2 plechy:

Odpalované těsto:

• 125 ml mléka • 125 ml vody • 100 g másla • 5 g cukru krupice • 168 g hladké mouky • 210 g vajec (asi 4–5 ks) • špetka soli

Krém praliné:

• 90 g lískových ořechů • 90 g mandlí • 110 g cukru krupice • 20 ml vody

Žloutkový krém:

• 2 velké žloutky • 250 ml plnotučného mléka • 60 g cukru krupice • 20 g kukuřičného škrobu • 125 g másla

Lesklá poleva:

• 60 g hořké čokolády • 45 g másla • 1 lžíce vody • 1 lžíce světlého kukuřičného sirupu nebo glukózy

1. Krém praliné: Vodu s cukrem dejte do hrnce se silným dnem a svařte na sirup. Jakmile dosáhne teploty 121 °C, vsypte do něj mandle a ořechy. Cukr na nich zkrystalizuje a utvoří krustičku, ale to je v pořádku. Na mírném ohni míchejte a počkejte, až se zase rozpustí a zkaramelizuje. Pak ořechy vylijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete do jednolité vrstvy a nechte ztuhnout. Nakonec je nalámejte na kousky a rozmixujte na hladkou pastu. Nějakou chvilku se bude zdát, že se nespojí, ale ořechy nakonec pustí tuk a podaří se to. Vytrvejte.

2. Žloutkový krém: Asi čtvrtinu mléka prošlehejte se žloutky a škrobem. Zbylé mléko s cukrem pomalu přiveďte k varu. Pak tenkým pramínkem a za stálého šlehání přilévejte část horkého mléka ke žloutkům, aby se „osmělily“. Mléko i se žloutky vraťte do hrnce a na mírném ohni metličkou šlehejte, dokud nezhoustne do konzistence pudinku. Pak ho stáhněte z plotny, zašlehejte máslo a hotový krém přelijte do misky. Hladinu překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladit. Vychlazený krém prošlehejte s pastou praliné.

3. Odpalované těsto: V hrnci smíchejte mléko, vodu, cukr, máslo, sůl a pomalu přiveďte k varu. Pak hrnec stáhněte z plotny, vsypte mouku a promíchejte. Vraťte hrnec na plotnu a na mírném ohni odpalujte – míchejte těsto, dokud se nezačne spojovat, oddělovat od stěn a na dně nevytvoří charakteristický povlak. Pak ho nechte zchladnout a postupně do něj zašlehejte vejce. Naplňte jím cukrářský sáček s řezanou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte banánky. Prstem namočeným ve vodě uhlaďte špičky a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut dozlatova.

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet 4. Lesklá poleva: v rendlíku rozpusťte čokoládu s máslem, poté vmíchejte vodu a kukuřičný sirup. Polevu nechte trochu zchladnout, aby se dobře nanášela a nestékala.

5. Upečené éclairs podélně rozřízněte a cukrářským sáčkem naneste žloutkový krém (místo rozříznutí můžete také ze stran udělat tři otvory a krém dát do nich). Vršky nakonec potřete polevou a nechte ji ztuhnout.

Ořechové hrudky

A na závěr jeden z praktických receptů na využití zbylých bílků. Hrudky jsou jednoduché na přípravu a efektní na pohled.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 2 plechy:

• 2 bílky • 140 g moučkového cukru • 1 lžička kukuřičného škrobu • 140 g mletých lískových ořechů • celé lískové ořechy na ozdobu • špetka soli

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte cukr a šlehejte dál, dokud nezískáte tuhý, lesklý sníh. Do něj ručně zlehka vmíchejte škrob a mleté ořechy. Na plech vyložený pečicím papírem sázejte hrudky, každou ještě ozdobte celým ořechem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, aby zrůžověly.

Čtěte také

Hruškové inspirace

Čtěte také

Podzimní inspirace: Jablečný koláč a co jste nevěděli o jablkách