Těsto na vanilkové rohlíčky

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých oříšků
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilinového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Do sypkých přísad přidáme nasekaný tuk a mléko a zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z kousků těsta vytvarujeme rohlíčky a upečeme je při 180 °C. Horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru.

Zamilovaná srdíčka

Suroviny:

  • Těsto na vanilkové rohlíčky
  • rybízová zavařenina na slepení
  • bílková poleva obarvená červenou potravinářskou barvou

Postup:

Z rozváleného těsta vykrájíme malá srdíčka, upečeme je, slepíme po dvou zavařeninou a potřeme je červenou polevou.

Vanilkové kroužky

Suroviny:

  • Těsto na vanilkové rohlíčky
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Z těsta vytvarujeme malé kroužky, upečeme je a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru. Kroužky jsou praktičtější než rohlíčky, protože se tak snadno nelámou.

Veselé rohlíčky

Suroviny:

  • Těsto na vanilkové rohlíčky
  • citronová poleva
  • barevné cukrové zdobení

Postup:

Z těsta upečeme rohlíčky, po vychladnutí na ně naneseme v pruzích polevu, a než ztuhne, posypeme ji barevným zdobením.

Hříbky z lesa

Suroviny:

  • Těsto na vanilkové rohlíčky
  • zavařenina (jahodová, rybízová, malinová...) na slepení
  • čokoládová poleva

Postup:

Z rozváleného těsta vykrájíme malé a větší hříbečky (menších jen polovinu) a každou velikost zvlášť upečeme na plechu s papírem na pečení. Po vychladnutí slepíme větší hříbečky po dvou zavařeninou a kloboučky jim potřeme (stejně jako menším hříbečkům) čokoládovou polevou. Když poleva ztuhne, přilepíme menší hříbečky kapkou polevy na velké hříbečky a necháme zaschnout.