Těsto na vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých oříšků
- 30 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilinového cukru
- 3 lžíce mléka
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Do sypkých přísad přidáme nasekaný tuk a mléko a zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z kousků těsta vytvarujeme rohlíčky a upečeme je při 180 °C. Horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru.
Zamilovaná srdíčka
Suroviny:
- Těsto na vanilkové rohlíčky
- rybízová zavařenina na slepení
- bílková poleva obarvená červenou potravinářskou barvou
Postup:
Z rozváleného těsta vykrájíme malá srdíčka, upečeme je, slepíme po dvou zavařeninou a potřeme je červenou polevou.
Vanilkové kroužky
Suroviny:
- Těsto na vanilkové rohlíčky
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Z těsta vytvarujeme malé kroužky, upečeme je a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru. Kroužky jsou praktičtější než rohlíčky, protože se tak snadno nelámou.
Veselé rohlíčky
Suroviny:
- Těsto na vanilkové rohlíčky
- citronová poleva
- barevné cukrové zdobení
Postup:
Z těsta upečeme rohlíčky, po vychladnutí na ně naneseme v pruzích polevu, a než ztuhne, posypeme ji barevným zdobením.
Hříbky z lesa
Suroviny:
- Těsto na vanilkové rohlíčky
- zavařenina (jahodová, rybízová, malinová...) na slepení
- čokoládová poleva
Postup:
Z rozváleného těsta vykrájíme malé a větší hříbečky (menších jen polovinu) a každou velikost zvlášť upečeme na plechu s papírem na pečení. Po vychladnutí slepíme větší hříbečky po dvou zavařeninou a kloboučky jim potřeme (stejně jako menším hříbečkům) čokoládovou polevou. Když poleva ztuhne, přilepíme menší hříbečky kapkou polevy na velké hříbečky a necháme zaschnout.