Co je diabetes neboli cukrovka?

Jedná se o onemocnění, ke kterému dochází, když je hladina cukru v krvi příliš vysoká. To může být způsobeno inzulínovou rezistencí (diabetes 2. typu) nebo neschopností vytvářet inzulín (diabetes 1. typu).

Diabetes 1. typu je obvykle diagnostikován v dětství.

Diabetes 2. typu se může vyvinout v jakémkoli věku, častější je však u starší populace.

Existuje také fáze prediabetes, která nastává, když je hladina cukru v krvi vyšší než normální, ovšem ne zase tak vysoká, aby se jednalo o diabetes 2. typu. V tomto stavu lze glukózu usměrnit a pravděpodobnost progrese onemocnění zažehnat.

Statistika:

Statistika:

Podle Světové zdravotnické organizace WHO cukrovkou trpí asi 422 milionů lidí na celém světě, většina z nich žije v zemích s nízkými a středními příjmy. Každoročně je pak cukrovce přímo připisováno až 1,5 milionu úmrtí.

Zdroj: Youtube

Jak vzniká cukrovka 2. typu?

Že diabetes vzniká přílišnou konzumací sladkostí je mýtus. Netvrdíme, že jsou zdravé, ovšem za hlavní příčinu vzniku diabetu se považuje špatná životospráva obecně. Samozřejmě že příliš mnoho cukrů v jídelníčku není ideální, ale diabetem spíše onemocní horlivý jedlík tučných a smažených jídel, protože jedním z rizikových faktorů rozvoje nemoci je vysoký cholesterol.

Mezi rizikové faktory diabetu 2. typu patří:

Mezi rizikové faktory diabetu 2. typu patří:

věk

genetika

těhotenská cukrovka

sedavé zaměstnání

srdeční onemocnění

syndrom polycystických ovarií

vysoký krevní tlak

kouření

obezita a zvýšený cholesterol

nedostatek pohybu a nezdravý životní styl


Jak poznat příznaky cukrovky 2. typu?

1. Časté močení

Jedním z nejběžnějších varovných signálů je časté močení. Přemíra cukru v krvi se vyloučí přes ledviny a klidně vás kvůli potřebě "na malou" vzbudí i v noci. Moč je lepkavá s nasládlým odérem. Mohou se objevit i opakované infekce močových cest.

2. Zvýšená žízeň

Časté močení způsobí, že máte neustálou žízeň. Ale opravdu velkou žízeň, nestačí jen jeden hrníček. Pocit žízně vás může vzbudit i v noci.

3. Únava, malátnost, poruchy vědomí

Vysoká hladina cukru v krvi je pro lidské tělo zátěž, se kterou se musí popasovat. Není divu, že jste unavení. Můžou se objevit i poruchy vědomí, až bezvědomí.

4. Přechodné poruchy zrakové ostrosti

Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit poškození očních cévek, což má za následek oteklé čočky a rozmazané vidění. Jak se hladina cukru v krvi zvyšuje a snižuje, vaše vidění se může přechodně zlepšovat nebo zhoršovat.

5. Zvýšený hlad i dech páchnoucí po acetonu

Tělo aktivně hledá, jak se přemíry cukru v krvi zbavit, a tak vás může přepadat vlčí hlad. Zbystřete i v případě, že vám dech začne zapáchat acetonem.

6. Nevysvětlitelné hubnutí

Pokud vaše tělo není schopno využít glukózu na energii, začne spalovat tuk a svaly, což způsobí úbytek hmotnosti při normální chuti k jídlu. Během krátké doby to může být i několik kilogramů.


7. Pomalé hojení řezných ran

Drobné řezné rány se mohou vinou přemíry glukózy v krvi hojit týdny až měsíce. Takové rány jsou náchylné k infekci.

8. Brnění nebo necitlivost v rukou nebo nohou

Vysoká hladina cukru v krvi může mít významný dopad na nervy. Pozor, pocity jako brnění a necitlivost se mohou časem vystupňovat až v bolest či neuropatii.

Co může způsobit neléčená cukrovka?

Neléčená cukrovka zabíjí nebo způsobuje těžká poškození nejdůležitějších systémů, která pak vedou k závažným komplikacím. Chronické komplikace diabetu jsou způsobeny postižením velkých cév (v srdci, mozku, dolních končetinách) a malých cév (postižení se pak projeví sníženou funkcí ledvin, poruchami zraku a nervů).

Zdroj: vlasta.cz zdravyzivotscukrovkou.cz/cukrovka/zakladni-informace-o-lecbe/jak-poznam-ze-mam-cukrovku voyagehealthcare.com/blog/10-signs-that-may-indicate-you-are-at-risk-for-diabetes

Související články