Je jedno, jak zdravě žijete, ale kolem padesátky jsou na tom všechny ženy stejně – alespoň co se některých tělesných změn týče. V těle ubývá svalů a s tím souvisí mimo jiné zhoršení kondice a zpomalení metabolismu.

Ale dál už často jde o úplně odlišné příběhy, záleží na tom, jak se k tomu ženy postaví. Pokud zvolí kvalitní jídelníček s dostatkem bílkovin a zároveň vhodný pohyb, nemusí se jejich postava zase tak moc měnit, případně mohou zhubnout a mít postavu lepší než předtím. Možná ne jako ve dvaceti, ale jako v pětatřiceti? Klidně.

Začínáme po padesátce

Pokud jste nikdy moc necvičila, může vám to kolem padesátky nahánět strach nebo vám to dokonce přijde nesmyslné, ale podle odborníků lze začít v jakémkoli věku. Jen musíte brát ohledy na svůj stav a na svou kondici. Když se do toho dáte, můžete na tom nakonec s výkonností a fyzičkou být lépe než třeba před deseti patnácti lety.

Jestliže si nejste jistá, zda dáte cvičení zdravotně, proberte své plány nejdříve s lékařem. Protože například u jedinců s artritidou může nárazové cvičení přetěžovat klouby, takže lékaři obvykle doporučují kardiovaskulární cvičení, jako je plavání nebo jízda na kole. Lidé s vysokým tlakem by se měli vyhnout zvýšené námaze.

„Cílem je vybudovat si návyk a dokázat postupně zvyšovat svou aktivitu v průběhu času,“ vysvětluje lékařka Elizabeth Gardner, specialistka na ortopedickou chirurgii z Yale Medicine. Nemá smysl se první týden ztrhnout, buď si ublížíte, nebo si cvičení znechutíte. Začněte něčím jednoduchým, jako je chůze, a propracujte se k intenzivnějšímu cvičení. Ať už začnete více chodit, nebo budete doma posilovat s činkami, nezapomeňte na začátku i na konci na protažení.

Mimochodem, posilování doma a rychlá chůze v ostrém tempu hodinu až dvě několikrát týdně je ideální kombinací – posilováním budujete svaly, rychlým tempem spalujete tuky. Zkuste si také najít například na internetu nějaké balanční cvičení a rovněž ho zařadit do své rutiny, za pár let jako když to najdete.

Myslete i na svoje kosti

Berte to tak, že když začnete zdravěji jíst, rozhodně uděláte pro své hubnutí dost, ale na vrub pohybu stejně jde skoro půlka úspěchu. A vy se beztak hýbat chcete, protože je to mimo jiné prevence dalšího problému na obzoru, kterým je řídnutí kostí neboli osteoporóza. „Zvýšení hustoty kostní tkáně při fyzické činnosti se dá přirovnat k nárůstu svalové hmoty při pravidelné zátěži. Pravidelný pohyb také zlepší využití složek potravy i léků a tím pozitivně ovlivní kvalitu kostí,“ řekl specialista na osteoporózu lékař Petr Broulík.

Počítá se nejen cvičení v tělocvičně, jízda na kole či plavání, ale také pořádné procházky nebo třeba práce na zahradě. Dejte si pozor na prudké pohyby, výskoky s tvrdým dopadem, pokud běháte, tak v lese na měkkém, ne na asfaltu či betonu.

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.cnet.com/health/fitness/how-to-start-exercising-in-your-50s-and-beyond/

Související články