Věrozvěstové přišli na Velkou Moravu roku 861

Odkaz soluňských bratrů, Apoštolů Slovanů či Slovanských věrozvěstů, jak se oběma bratrům říká, má ohromný význam nejen pro Moravany a Čechy, ale i pro celý slovanský svět. Svatí Cyril a Metoděj pocházeli z řecké Soluně. Metoděj se původně věnoval úřednickému povolání, ale úspěšné úřednické kariéry se zřekl a stal se prostým mnichem. Konstantin (později Cyril) si zvolil duchovní stav a hned po skončení studií se stal knězem.

Svatí patroni

Na žádost moravského knížete Rostislava byli oba bratři byzantským císařem Michalem III. a cařihradským patriarchou Fotijem posláni jako misionáři na Velkou Moravu, kde v rámci své misie prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk. Konstantin pro něj vytvořil písmo nazývané hlaholice. V roce 1981 je papež Jan Pavel II. prohlásil spolupatrony Evropy, přičemž jsou také hlavními patrony Moravy.

Udělejte si výlet

Jejich odkaz si můžete připomenout na asi nejznámějším poutním místě na Pustevnách na Radhošti. Tady se nachází sousoší a kaple sv. Cyrila a Metoděje a spolu se sochou Radegasta je to jedno z nejmagičtějších a energeticky nejsilnějších míst na Moravě. Ve svátek sv. Cyrila a Metoděje se zde koná tradiční pouť. Nebo je možné navštívit Baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě, která je součástí Velehradského kláštera a je nejvýznamnějším poutním kostelem České republiky.

Slavné pražské kostely

V Praze nese jméno obou bratrů Kostel svatých Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí, který patří mezi největší církevní stavby 19. století v Čechách a řadí se k nejvýznamnějším architektonickým památkám novorománského slohu. Za války se neblaze proslavil kostel svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze 2, kousek pod Karlovým náměstím. Po operaci Anthropoid, kdy „hrdinové Heydrichiády“ Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli útok na nenáviděného říšského protektora Reinharda Heydricha, se oba spolu s dalšími odbojáři schovávali v kryptě kostela. Němci nakonec všech sedm hrdinů z krypty dostali a pozabíjeli, ale v kostele je dodnes pietní místo.

V dnešní době je moderní dávat dětem staročeská křestní jména, nebo jména slavných osobností historie. Podívali jsme se tedy na obě významná jména a zjistili o nich pár podrobností.

Cyril

Cyril pochází z řeckého „Kyrios“ nebo „Kýros“, které se překládá jako „pán, páneček“ nebo „vladyka“. Další teorie výkladu jména vychází až z perského slova „kuruš“, v překladu „slunce“. Cyril by tak byl „slunečním mužem“ nebo „pánem slunce“. Ženskou variantou je Cyrila, staročeskou podobu pak nese příjmení Crha. Domáckými podobami jména jsou Cyrilek, Cyrda, Cyrďa, němčina ho užívá jako Cyrill, Cyrillus, Kyrill nebo Kyrillus, italština jako Cirillo, španělština jako Cirilo, francouzština jako Cyrille.

Metoděj

Metoděj se vyskytuje ve zkrácené variantě Metod a nemá žádný ženský protějšek. Domácky se užívá Metod, Metodek, Metouš, Metoušek, Metodějek, také Meta, Metúd, Metúdek. Německá podoba jména je Methodius, stejně tak i latinská, francouzská a italská verze je Méthodius, španělská Metodio. Poláci jméno znají jako Metody, Maďaři jako Metód, Rusové jako Mefodij. Já jsem měla na základce spolužáka Metoděje, kterému jsme láskyplně říkali Todík. Bohužel mu to zůstalo, takže na třídním srazu stokilový Todík trochu trpí!

Slavní čeští „muži“

Ze současných nositelů jména Cyril vám určitě naskočí politik Cyril Svoboda, z těch, kteří už mezi námi nejsou, stojí za zmínku český malíř, grafik, ilustrátor a profesor na Karlově univerzitě Cyril Mikoláš Bouda. Další malíř nesoucí sošné jméno byl Cyril Chramosta, z hudební branže pak musíme zmínit českého skladatele a dirigenta Cyrila Metoděje Hrazdiru a violoncellistu, sbormistra a hudebního publicistu Cyrila Josefa Novotného. Cyril Merhout byl český historik a spisovatel, Cyril Papoušek zase poslanec Českého zemského sněmu. Jméno Cyril proslavil český lyžař, účastník Zimních olympijských her v Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936, Cyril Musil a tenista Cyril Suk. Profesor doktor Cyril Höschl je známý český psychiatr, jméno Cyril dala svému mladšímu synovi Tatiana Vilhemová. Cyril je také ledový drak a strážce dračích vajec v Dračím chrámu a já osobně znám jen jednoho Cyrila, jmenuje se Holub a proslavil se tím, že začal vyrábět první český cider z biojablek.

Jméno Metoděj nosil český básník a prozaik Metoděj Jahn, spisovatel Metoděj Havlíček a český grafik, řezbář a hudebník Metoděj Florian. Proslavil ho také konstruktér a první český letec, který letěl letadlem vlastní konstrukce vyrobeným z místních materiálů, Metoděj Vlach. Pak bylo jméno Metoděj oblíbené mezi duchovními, nosil ho katolický kněz Metoděj Zemek, římskokatolický kněz Metoděj Řihák a katolický kněz, řeholník a mučedník, oběť komunistického pronásledování katolické církve v Československu, blahoslavený Metoděj Dominik Trčka. Významným byl také brigádní generál Metoděj Kubáň, který zemřel v koncentračním táboře Dachau. Vít Metoděj Kout je pravoslavný duchovní ve Františkových Lázních.

10 cyrilometodějských míst, která stojí za návštěvu:

10 cyrilometodějských míst, která stojí za návštěvu:

-          Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě

-          Kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti

-          Cyklostezka svatého Metoděje z Boršic do Zlechova

-          Slovanské hradiště v Mikulčicích

-          Kaple sv. Cyrila a Metoděje s pramenem Cyrilka v Čeladné

-          Památník Velké Moravy ve Starém Městě na Uherskohradišťsku

-          Památník Cyrila a Metoděje ve Strachotíně

-          Národní památník hrdinů heydrichiády při chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze

-          Kostel svatého Cyrila a Metoděje v Praze 8 – Karlíně

-          Zaniklý kostel sv. Klimenta u Lipůvky

Zdroj: Kudyznudy.cz, E-cirkev.cz