„Vždycky jsem si zakládala na tom, že nebudu svým dětem mluvit do života, včetně toho, že nebudu řešit, koho si vyberou za partnera. Pár dívek svých dvou starších synů jsem poznala, některé mi byly sympatické, jiné méně a byla jsem ráda, když se rozešli. Starší syn teď čeká dítě se skvělou holkou, ale ten mladší má před svatbou se ženou, která mě strašně štve, a řekla bych, že je to vzájemné,“ popsala své rozpoložení Brňanka Andrea.

Sama tuší, že by synovi do života mluvit neměla, už teď je z toho mezi nimi napětí, ale podle ní má například v sedmadvaceti dost času na svatbu i na rodinu. Přesně to ale syn teď plánuje, včetně svatby kdesi na louce a života na venkově, což se Andree moc nezdá.

Psychologové každopádně varují rodiče dospělých dětí, aby se jim nesnažili vnutit svoje představy, třeba právě o výběru partnera. „To není jejich starost, oni s nimi nežijí, partnera si vybírají děti samy. I když mohou mít rodiče ty nejlepší úmysly, přílišné angažování do partnerského života dětí nepřináší nikdy nic dobrého. Nejenže jsou oba partneři pod neustálým tlakem, ale může to ohrozit i vztahy mezi rodiči a jejich dospělými dětmi. Zvláště pokud rodiče nejsou otevřeni názoru svého syna či dcery,“ vysvětluje psychoterapeutka Markéta Jarolímková z webu Psychologie.cz.

Dobrá, a jak se tedy se synovou volbou smířit, když on své rozhodnutí nezmění a snacha asi taky zůstane víceméně stejná, pokud jde o představy, jak má vypadat život mladého páru?

1. Respektujte volbu svého dítěte

Váš syn svůj protějšek miluje, i když vy vůbec nechápete proč. Nesnažte se mu volbu rozmluvit. Dá se předpokládat, že po jeho boku nestojí mezinárodně hledaná vražedkyně, ale že jde jen o nějaké osobní antipatie. Věřte, že kdyby váš syn dal na vaše přemlouvání a ženu po svém boku zapudil, svědčilo by to o tom, že vaše rodinné vztahy nejsou úplně zdravé. Zkuste se moc tím, jaká snacha je, nezaobírat, stejně ji nezměníte. Koneckonců, žije s ní váš syn, ne vy.

2. Svěřte se se svými pocity

Nemusíte se přetvařovat a hrát, že jste přítelkyně. Ale na druhou stranu, jediné, co můžete udělat, je říct, že si uvědomujete, že jste si se snachou nebo potenciální snachou nepadly do oka, ale že ji respektujete a budete se snažit na vašem vzájemném vztahu pracovat. Počítejte s tím, že pro syna může být podobné sdělení překvapivě bolestivé, dospělé děti spíše předpokládají, že s nimi budete sdílet jejich štěstí včetně volby partnera a přát jim ho.

3. Jak nepřijít o vnoučata

Ať už mladý pár děti má, nebo je teprve plánuje, myslete na to, jak vám záleží na vztahu s případnými vnoučaty. Protože snacha bude nejspíše tím, kdo zejména bude rozhodovat o tom, jak bude vypadat jejich výchova nebo vztah s prarodiči. Už proto má smysl snažit se udržet vztah co nejvíce přátelský s tím, že budete navzájem respektovat i své odlišné životní postoje. Pokud už mladý pár děti má, nekritizujte jeho přístup k rodičovství. Nikdy, za žádnou cenu, se nesnažte vrazit klín mezi vnoučata a jejich matku.

Berte to tak, že vy už jste děti vychovala a teď ať se s nimi trápí zase další generace, vy si je jen užívejte.

4. Nemusíte si nechat všechno líbit

Možná že podobně jako jste vy rozpačitá ze snachy, je rozpačitá i ona z vás. To asi není třeba nějak intenzivně řešit. Ale pokud například kritizuje vás a vaši rodinu, vaše zvyky nebo postoje, rozhodně se proti tomu můžete vymezit a nenechat si to líbit. Můžete jí říct, že vás její kritika mrzí, a poprosit ji, aby to více nedělala. Ale nemusíte nijak obhajovat svoje postoje.

5. Nastavte hranice

Pokud ke snaše skutečně nedokážete najít cestu, můžete se rozhodnout, že pár budete respektovat, nehodnotit jejich životní cestu a nijak víc se neangažovat. Dává vám to naopak svobodu odmítnout například některé požadavky, s nimiž nesouhlasíte. Můžete například odmítnout požadavek na pravidelné hlídání vnoučat, pokud se na to z nějakého důvodu necítíte, nebo žádost o nějakou formu finanční podpory.

6. Vadí vám její drsnost? Přejděte to v klidu

Možná si zakládáte na tom, že jste za každých okolností slušná, nepoužíváte vulgarity, zatímco vaše snaha si s jejich pomocí ráda uleví. Nenapomínejte ji, berte ji jako cizího dospělého člověka, kterého nemáte vychovávat. S jedinou výjimkou, pokud jsou poblíž například další děti z příbuzenstva – pak se ozvěte s tím, že vzhledem k nim byste se měli vystříhat používání drsných výrazů. Můžete se také ohradit proti tomu, aby snacha kritizovala ostatní, ať už přítomné, nebo nepřítomné příbuzné.

7. Řešte vždycky aktuální problémy

I ve funkčních vztazích se občas objeví nějaké zádrhele, natož když to mezi vámi a snachou všechno neklape. Například jste byli domluvení na návštěvě, ale mladý pár bez omluvy nedorazil, případně bez domluvy nedovezli vnoučata na hlídání. Ujistěte se, zda jsou v pořádku, a pak si najděte klid na to, jak společně najít postup pro podobné situace pro příště. Podobné chování totiž skutečně není zcela v pořádku, i když je mladá rodina zvyklá měnit plány, vy takové nastavení akceptovat nemusíte.

8. Ulevte si

Není nic špatného na tom, když se z toho, co vás štve na vaší snaše, někde vypovídáte. Ideální jsou vaše kamarádky, od nichž se to za žádnou cenu ke snaše nemůže donést. Takže ideální je někdo, kdo ji vlastně vůbec nezná.