1. Přinášejí vám pocit bezpečí

I když je to třeba Londonův Tulák po hvězdách a vy víte, že na příští stránce dostane hrdina od vězeňských dozorců pořádný výprask, stejně si lebedíte v příjemné jistotě, že nakonec mu všechny trable světa i s dozorci zůstanou za zády a on se bude vznášet mezi životy, kde mu bylo krásně. Když čtete příběh, jehož konec znáte, můžete si ho vychutnat beze strachu a ve svém tempu.

2. Uklidňují vás

Když otevíráte novou knihu, víří vám hlavou spousta myšlenek i obav. Bude dobrá? Bude odpovídat svojí pověsti? Bude mě to nudit? Je to sice vzrušení a zábava, ale i trošičku stres. Zatímco usadit se s příběhem, který důvěrně znáte, je úplně jiné. Mozek i srdce odpočívají. Znáte postavy i zápletku, občas můžete přeskočit to, co vás nudí nebo rozčiluje. Prostě jste pánem situace.

3. Léčí samotu a stesk

Daleko od domova nebo nedobrovolně sami? Není lepší rada než se začíst do důvěrně známé knihy. Na cestách i v těžkých obdobích života pro nás představují dveře do světa, kde máme známé, kde je nám dobře, kam se rádi vracíme, zatímco se tam vůbec nic nezměnilo. Známá kniha je vaše doma.

4. Je zajímavé přečíst si je staršíma očima

Vezměte do ruky jakoukoliv knihu, kterou jste milovali v pubertě, a pochopíte, o čem je řeč. Za prvé v ní potkáte sami sebe, protože si přesně vybavíte, co jste cítili, když jste ji četli poprvé. A za druhé v ní najdete úplně nové věci. Budete chápat a stranit jiným postavám (pravděpodobně rodičům), budete se jinde smát a jinde dojímat.

5. Když vyjde nová kniha do série, musíte nejdřív přečíst ty předchozí

Nemá to tak každý, někdo dokáže udržet v hlavě náladu příběhu i rok, než vyjde další díl. Ale většina z nás potřebuje připomenutí postav, ale i nové ponoření do jejich světa. Sledovači seriálů to mají podobné.

6. Chystá se její zfilmování

Pro fanoušky nějaké knihy je tohle velmi stresující období. Povede se film? Půjde ještě o kousek dál ve zkoumání příběhu a světa jejich milované knížky? Nebo ji naporcuje a vysuší k nepoznání? Teď je ten pravý čas dílo znovu přečíst, abyste měli čerstvé srovnání. Naděje umírá poslední.

7. Pomůže vám to překonat nechuť ke čtení

I vášnivým čtenářům se někdy přihodí období sucha. Prostě najednou nemůžou přečíst ani stránku, nic je nebaví, nic je netěší. V tuhle chvíli přichází známá kniha na pomoc. Slupnete ji jako malinu, a než se nadějete, jste začtení do novinky, jejíž pověst vás tak trochu odrazovala.

8. Zemřel váš oblíbený autor

Nebo jste dočetli všechny knihy autora již dávno zesnulého. Co vám zbývá než se do jeho světa vracet na známých stránkách. Tam bude žít pořád.

9. Vždycky můžete ve starém příběhu najít něco nového

Je jedno, kolikrát jste ji už přečetli a jak dobře umíte citovat oblíbené pasáže. Vždycky ve své oblíbené knize najdete něco nového. Možná vám autor naznačoval pointu už mnohem dřív a vy jste si toho nevšimli. Možná jste doteď přeskakovali pasáž, která dávala nějakému vztahu jiný rozměr. No, jen to zkuste, uvidíte.

10. Dočetli jste sérii

Kdo jednou propadl mnohadílnému světu, ten zná zoufalství poslední stránky posledního dílu. Je to vlastně pocta autorovi, ale to nijak neulehčuje situaci. Až si odpočinete, zjistíte, že máte ten nekonečný luxus se kdykoliv vrátit a začít zase od začátku. Není to nádhera?

Zdroj:

https://www.bustle.com/articles/170640-10-reasons-people-like-to-reread-books-because-nothing-beats-that-old-familiar-feeling