Štěstí přeje připraveným. To je známá věc. Proto je dobré dítě učit nejen samotné plavání, ale především průpravu na nečekané situace, které se během řádění v bazénu či rybníce mohou přihodit. Jako první je vhodné s dítětem vyzkoušet vstup do bazénu po schůdkách. Zvládlo to s vaší pomocí? Výborně! Nyní otestujte jeho samostatnost a zkuste to bez dopomoci. Dále zařaďte skoky do vody z dřepu, ze stoje a později i z vyvýšených překážek. Způsobů, jak se následně dostat do bezpečí, je spousta. My vám pro inspiraci přinášíme seznam těch nejzákladnějších, které jsou zaměřené na předškolní děti. Pokud je však vhodně upravíte a přidáte na obtížnosti, budou vhodné i pro nácvik sebezáchrany starších dětí.

Po skoku rodič

  • Po skoku rodič zachytí dítě nad hladinou.
  • Po skoku rodič zachytí dítě pod hladinou.
  • Po skoku dítě samo vyplave a chytne se rodiče.
  • Po skoku dítě samo vyplave a zachytí se pomůcky.
  • Dítě skáče s pomůckou a samo se navrátí k okraji.
  • Dítě skáče na pomůcku (destičku, žížalu…) a samo se navrátí k okraji.
  • Dítě skáče bez pomůcky do vody, otočí se a chytne se pomůcky (tyč, lano, žížala…), kterou mu podává rodič, který stojí na břehu.
  • Po skoku dítě samo vyplave, otočí se, doplave a zachytí se okraje bazénu. 

A teď už se pojďme podívat na celý trénink dovedností, které mohou zachránit život:

1. Vylézání z bazénu

Bezpečné vylézání z bazénu je absolutním základem. Ujistěte se, že dítě zná místo, kde jsou schůdky, případně kde je nízký okraj s přepadovým žlábkem, a že umí samo z bazénu vylézt. Opravdu to umí? Zkontrolujte si ho. Můžete zařadit i ručkování kolem okraje bazénu a pozorování a zjišťování, kde se co nachází.

2. Pohyb po nestabilních plochách

Plavecké desky, surfy… Děti je milují, tak proč je nezařadit do nácviku formou hry? Vyzkoušejte prvek, kdy dítě skočí do vody, na hladině se zachytí o velkou desku a vyleze na ni.

3. Odpočinek na hladině

I dobrý plavec se může dostat do nesnází, proto je nezbytné naučit se ve vodě odpočívat. Každé dítě by tak mělo umět vyplavat na hladinu, lehnout si na záda do takzvané hvězdičky a následně tam chvíli vydržet. Tak stopky do ruky a hurá na to!

4. Podplavání a odstranění překážky

Na výuku těchto dovedností se často zapomíná. A přitom jsou tak důležité. Může se totiž stát, že je dítě ve venkovním bazénu a vítr sfoukne osušku na hladinu anebo posune velkou nafukovací hračku nad něj. V takové situaci je nezbytná jeho správná a rychlá reakce. Jak ji natrénovat? „Vezměte si velkou desku do prostoru, kde dítě nestačí, a nechte ho ručkovat kolem jejího obvodu. Potom ho nechte podplavat užší stranu a pak i tu širší. Nakonec nechte dítě potopit se pod hladinu a umístěte nad něj velkou desku. Musí ji umět odstrčit či podplavat,“ radí Štěpánka Štrougalová z dětského plaveckého centra Baby Clubu Juklík, které patří k těm nejprofesionálnějším u nás a je už od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě jeho hygienických norem.

5. Plavání v oblečení

Zdá se to jako nesmysl? Věřte, že není. Když totiž děti náhodou spadnou do vody oblečené, nebude to pro ně neznámá situace. Na trénink postačí triko, kraťasy či šatičky. Tak jen do toho. Zábava během nácviku zaručena!

6. Neznámý obličej

Dítě vykoukne z vody a kouká na něj neznámá osoba! Ano, i tato zkušenost se může hodit. „Dejte si své dítě zády k sobě a společně se potopte proti kamarádce s dítětem. Poté si děti pod vodou předejte. Různé obměny jsou vítány,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová.

Jaké další prvky sebezáchrany můžete zařadit?

Jaké další prvky sebezáchrany můžete zařadit?

1. Zapojte starší sourozence a vzájemnou spolupráci dětí – jeden stojí na břehu a podává kamarádovi pomůcku, za kterou ho pak přitáhne ke břehu.
2. Naučte se plavat ve dvojicích – rodič plave na břiše, dítě se drží za ramena a nechá se vést. Pokud jste zkušení plavci, můžete zkusit plavat i na zádech a vést své dítě tak, že si koukáte do očí.

3. Držte se břehu bazénu a podávejte dítěti pomůcku – zkuste také třeba jenom podat ruku, nohu. Nebo vyzkoušejte, jak velkým pomocníkem v nesnázích může být třeba i obyčejná PET lahev.

4. Zařaďte opravdu složité prvky – s vyřazením zrakového vjemu. Plavání v bazénu, kde je pouze slabé osvětlení, také můžete zkusit být ve vodě se šátkem přes oči.

Zdroj: juklik.cz