„Hlavně neběhejte bosí v horkém písku,“ radí lékaři diabetikům. Viděli jste někdy na internetu fotografie diabetické nohy? Když si zdravý člověk poraní chodidlo, ucítí bolest, ránu si zkontroluje a většinou hned ošetří. Diabetici však mají ochranu v podobě nervové citlivosti narušenou, zranění zpravidla necítí. Proto si ránu bezprostředně neošetří, a do ní se pak může snáz dostat infekce. Ta má dostatek prostoru pro šíření a může zasáhnout i hlubší struktury nohy. Katastrofický scénář vypadá tak, že může dojít až k zánětu kosti a následné amputaci.

Syndrom diabetické nohy

Cukrovka jen v České republice trápí přibližně jeden milion lidí. Zatímco lék na její kompletní vyléčení zatím neznáme, existuje řada způsobů, jak zachovat kvalitu života do vysokého věku i s touto nepříjemnou chorobou. Jednou z tzv. pozdních komplikací, které vznikají poškozením cév a nervového systému, je syndrom diabetické nohy. Proto by diabetici měli svým nohám věnovat nadstandardní péči a jakékoli drobné poranění neprodleně řešit. Trpíte-li cukrovkou, neostýchejte se požádat své blízké o kontrolu nohou, zvlášť pokud špatně vidíte. I taková maličkost, jako je občasná prohlídka chodidel partnerkou nebo partnerem, může pomoci předejít následným nepříjemným komplikacím.

Dlouhodobá péče se na stáří vyplatí

Nohy si každý den omývejte a důkladně osušte. Můžete si je také krémovat, ale ne mezi prsty. Nehty na prstech si stříhejte opatrně a pravidelně. Ponožky si vybírejte bavlněné a každý den čisté. Pokud se vám nohy během dne zpotí, ponožky si vyměňte. Snadno se zraníte i na pláži z oblázků a při vstupu do jakékoli vody. Vyplatí se vám pořídit speciální obuv určenou do vody.

Vychytejte boty

Nejen chůze naboso, ale i nevhodná obuv může mít za následek problémy. Prezident Diabetické asociace ČR prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA říká: „Kvalitní běžné boty poslouží skvěle zdravým lidem, nikoli diabetikům. Cukrovku provází řada komplikací, tvorba otoků, rozšíření nohy atd. Každé poranění si zaslouží pozornou péči, jinak může dojít k rozvoji diabetického vředu. To už mluvíme o stadiu, které přináší nemocnému značné potíže a při nesprávné péči ohrožuje celou končetinu. Za vznikem těchto poranění bývá nejčastěji právě běžná konfekční obuv.“

Speciální požadavky

Dobrou zprávou pro všechny diabetiky může být to, že tzv. diabetické boty už nevypadají na noze tak strašně nemoderně. „Preventivní obuv pro diabetiky není snadné zkonstruovat. Faktorů, na které musíme brát ohled, je celá řada a často jdou proti sobě. Zvláštní péče se věnuje například švům a všem spojům. Nohu nemůžete prostě obalit do molitanu a poslat s ní pacienta na procházku po městě. Bota musí nějakým způsobem korespondovat s jeho stylem, vizuálně. Mluvíme tu o botě, která je širší, má kvalitní kožený svršek, dostatek prostoru pro prsty, účinnou tlumivou vyměnitelnou vkládací stélku.“

Nechte si nohy změřit od profíků

Skutečně kvalitní diabetické boty jsou promyšlené do každého detailu. A je nutné vybrat správnou velikost. Dnes mají diabetici k dispozici měřicí centra. „Lidé často spoléhají na to, že se bota takzvaně roztáhne. Tlačí-li bota při zkoušení, nekupujte ji,“ zdůrazňuje prof. Kvapil. „Boty mají mít tvrdou podrážku, která snižuje tlak na příčnou klenbu nohy, a současně pružnou plochou vložku do boty. Bota nemá mít vysoký podpatek, protože se tím značně zvyšuje tlak na prsty. Rozhodně zapomeňte na boty s otevřenou špičkou. Vniknutí drobných předmětů do boty může vést snadno k poranění nohy. Šněrování nebo suchý zip nohu lépe upevňují a stabilizují.“ Boty pro diabetiky by měly být z prodyšného materiálu, ideálně kůže.

Zdroj: Vlasta.cz, Diabota.cz, Healthline.com