Zpomalené spalování znamená, že můžete paradoxně ještě přibrat, a proto má smysl podívat se, čím vším by to mohlo být.

Jíte příliš málo kalorií

Zní to přece tak logicky! Vážím příliš mnoho, což je tím, že příliš mnoho jím – takže když chci zhubnout, musím jíst mnohem méně. Jenže to platí jen do jisté míry. U hubnutí sice většinou platí, že musíte jíst méně, ale ještě více platí, že musíte jíst jinak, změnit poměr surovin, rozvržení jídla během dne a podobně.

Když se však zaměříte hlavně na dramatické snížení příjmu energie, vaše tělo udělá jedinou logickou věc – naučí se vyjít s málem a sníží rychlost, s jakou bude přijaté kilojouly spalovat. Pokud začnete denně jíst méně než 4500 kilojoulů, zahráváte si s tím, že se vám stane přesně tohle. Doložila to například tato studie. Ukazuje se také, že znovu nahodit jednou zpomalený metabolismus je hodně těžké.

Tato krátká menší studie dokládá, že neplatí, že čím méně jíte, tím více hubnete – vědci sledovali dvě kontrolní skupiny lidí, obě shodily v průměru stejně, ačkoli jedna jedla 400 kilojoulů denně a druhá 6300.

Samozřejmě když zásadně omezíte příjem jídla na dva tři dny, tohle se vám nestane, ale po několika málo týdnech už ano. Navíc si zahráváte, že vám vzhledem k tomu, jak málo toho sníte, budou chybět některé důležité živiny.

Bohužel, i když se vyhnete úskalí, že byste toho snad jedli příliš málo, existují i další způsoby, jimiž si člověk může nevědomky hodně zpomalit spalování a učinit tak hubnutí paradoxně obtížnějším.

Jíte málo bílkovin

  • Konzumace dostatečného množství bílkovin je nesmírně důležitá pro dosažení a udržení zdravé hmotnosti.
  • Kromě toho, že se díky nim budete cítit sytí, může vysoký příjem bílkovin výrazně zvýšit rychlost, jakou vaše tělo spaluje energii.
  • Studie skutečně naznačují, že konzumace bílkovin dočasně zvyšuje metabolismus asi o 20–30 procent ve srovnání s 5–10 procenty u sacharidů a o pouhá tři nebo ještě méně procent v případě tuků (více ZDE).

Sedavý způsob života

  • Přestože cvičení nebo sportování může mít zásadní vliv na počet spálených kalorií, i základní fyzická aktivita, jako je úklid, chůze do schodů, drobné pochůzky v rámci práce, vám může pomoci spálit poměrně hodně energie.
  • Má smysl například občas při práci na počítači stát, umístěte si ho výše.

Nedostatek kvalitního spánku

  • Nedostatek spánku může také snížit rychlost metabolismu a zvýšit pravděpodobnost přibírání na váze.
  • Spát méně hodin, než potřebujete, může rovněž zvýšit riziko řady onemocnění, včetně srdečních onemocnění, cukrovky a deprese.

Zdroj:

https://www.healthline.com/nutrition/6-mistakes-that-slow-metabolism