Dietní plán původně vyvinul naturopatický (druh alternativní léčebné metody) lékař Peter D´Adamo. Principem diety je fakt, že konzumace potravin s lektiny (druh bílkoviny) neslučitelných s krevní skupinou člověka, může způsobit shlukování krevních buněk, nazývané aglutinace, a vyvolat zdravotní potíže. Jak ale říká registrovaná dietoložka Kelly Plowe, na podporu těchto tvrzení neexistují vědecké důkazy, navíc dieta vylučuje spoustu zdraví prospěšných potravin. A co byste tedy měli na základě své krevní skupiny jíst?

Krevní skupina O

Dieta s vysokým obsahem bílkovin, bohaté na libové maso, drůbež, ryby, zeleninu. Lidé s „nulou“ by měli jíst naopak méně obilovin, fazolí, mléčných výrobků.

Krevní skupina A

Bezmasá strava založená na ovoci a zelenině, luštěninách a celozrnných výrobcích, ideálně organických a čerstvých, protože podle dr. D´Adama mají lidé s „áčkem“ citlivý imunitní systém.

Krevní skupina B

Vyvarujte se kukuřice, pšenice, pohanky, čočky, rajčat, arašídů a sezamových semínek. Kuřecí maso už je taky problematické. Béčka by měla jíst hodně zelené zeleniny, vajec, některých druhů masa a nízkotučných mléčných výrobků.

Krevní skupina AB

Mezi potraviny, na které je třeba se zaměřit, patří tofu, mořské plody, mléčné výrobky a zelená zelenina. Lidé s touto krevní skupinou by se měli vyvarovat kofeinu, alkoholu a uzeného masa a uzenin.

Výhody a nevýhody diety

  • Klade důraz na plnohodnotné potraviny. Každý plán krevní skupiny klade důraz na výběr celozrnných a čerstvých potravin před zpracovanými potravinami, což je zdravá volba.
  • Některé dietní plány omezují některé skupiny zdravých potravin, což pro spoustu lidí není dlouhodobě akceptovatelné. Navíc hrozí, že budou lidem chybět některé minerály a vitaminy, které jsou pro zdraví nezbytné.
  • Podle zprávy z roku 2020, zveřejněné v Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics, nemá dieta podle krevních skupin žádné kardiometabolické výhody.

Funguje to, nebo ne?

Přestože se zdá, že lidé, kteří jedli stravu určenou pro krevní skupinu A, vykazovali lepší zdravotní ukazatele, nakonec se benefity prokázaly i u osob s jinou krevní skupinou. Je to pochopitelné, protože dieta může být v některých smrech velmi omezující. Americká diabetická asociace doporučuje praktičtější přístup k stravování. Varuje také před zaměřením se na určitou skupinu konkrétních potravin a nedoporučuje vyřazovat žádné větší skupiny potravin. Dieta podle krevních skupin také neřeší další stavy, jako je vysoký krevní tlak či cholesterol. Ano, při dietě podle krevních skupin se vyhnete zpracovaným potravinám a jednoduchým sacharidům, což může stačit, abyste zhubli. Ale žádný úbytek hmotnosti nebyl spojen s vaší krevní skupinou.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.verywellfit.com/the-blood-type-diet-89893#citation-11

https://www.webmd.com/diet/a-z/blood-type-diet?ecd=wnl_day_011523&ctr=wnl-day-011523_lead_title&mb=2EmcP8gSOJ5nS%40K9VS3qn3g0WleHxvIqAOOLAwKM4nw%3D

https://www.eatingwell.com/article/7888391/is-the-blood-type-diet-healthy-a-registered-dietitian-weighs-in/

Související články