Jakmile se do plánů na hubnutí ponoříte hlouběji, nejspíše zjistíte, že rad a doporučených postupů je až příliš mnoho a že si mnohé z nich odporují. Jak se v nich vyznat? Zkuste následující.

Proberte to se svým praktikem

Při hubnutí ve dvaceti to zase tak moc v potaz brát nemusíte, ale třeba kolem padesátky už byste měla kalkulovat i se svým zdravím a potížemi, které máte. Lékař například může posoudit, zda vaši váhu nějak neovlivňují i léky, které případně berete, může vám vyšetřit krevní tlak, štítnou žlázu, doporučit vyšetření hustoty kostí s ohledem na osteoporózu a podobně. Můžete s ním probrat, jak bezpečné jsou plánované pohybové aktivity s ohledem na stav vašich kloubů či zad.

„Nestyďte se a svěřte se mu se svými předchozími pokusy o hubnutí. Lékař vám může poradit, případně vás nasměrovat na odborníky zabývající se výživou a hubnutím, pokud to uzná za vhodné,“ říká Iva Málková ze společnosti STOB obezitě. Jak říká, odborník vás může provést rychlým hubnutím, pokud to například potřebujete před nějakou operací. Nebo vám může naordinovat krátkou intenzivní přísnou dietu k nakopnutí vašeho spalování.

Ať už k praktikovi půjdete, nebo ne, sama pro sebe si zkuste udělat následující dotazník.

1. Co všechno jste už vyzkoušela?

Dejte dohromady – klidně si to sepište –, jaké diety a pokusy o hubnutí už máte za sebou. Zkuste si vzpomenout, kolik jste díky nim shodila, jak těžké to bylo a proč to nakonec nevyšlo. Vrátila se vám kila hned, nebo plíživě?

Vybavte si, jak těžké pro vás bylo dodržovat dietní režim, co na vás fungovalo a co ne, co se vám na způsobech hubnutí líbilo a co ne. Šlo v nich jen o jídlo nebo i o pohyb? Jak jste se během období hubnutí cítila fyzicky a emocionálně?

2. Sama nebo ve skupině?

Dáváte přednost samostatnému hubnutí, nebo jste úspěšnější, když hubnete s nějakou skupinou? V případě, že vás láká skupinové hubnutí, chcete se scházet v reálu nebo dáváte přednost on-line podpoře přes internet?

3. Kolik to bude stát?

Některé programy na hubnutí vyžadují, abyste si koupila doplňky nebo rovnou třeba hotové krabičkové jídlo, pravidelně chodila na placené konzultace a podobně. Nezačnete po chvíli podobných výdajů litovat a omezovat je?

4. Zvažte svá zdravotní omezení

I lidé se zdravotními problémy mohou aktivně hubnout díky tomu, že uberou na jídle a přidají na pohybu. Dokonce to většině z nich prospěje, protože nižší váha mimo jiné uleví kloubům nebo srdci. Ale pokud máte například cukrovku, musíte být se změnou jídelníčku opatrná.

Až si tohle ujasníte, mělo by vám z toho plus minus vyjít, jak by měla vypadat vaše ideální dieta a jak ji budete kombinovat s pohybem. Buďte realistka, neslibujte si, že budete cvičit pětkrát týdně, když jste se dosud zmohla jen na to, že jste se jednou za týden nebo dva po ránu trochu důkladněji protáhla. Když si dáte moc vysoké cíle, otráví vás, že je neplníte, a brzy to celé vzdáte. Realistka buďte i při volbě tempa hubnutí, nemělo by to být více než půl kil až kilo týdně.


Tohle si hlídejte

Nemá smysl, abyste si nějaké jídlo úplně zakazovala, spíše jde o to, aby vám na talíři nechybělo nic důležitého. Zdravá výživa zahrnuje zeleninu a ovoce, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky, zdroje kvalitních netučných bílkovin, ořechy a semena. K tomu si občas můžete zahřešit, celkově však omezujte alkohol, sladké nápoje a sladkosti s vysokým obsahem cukru. Musíte mít dostatek živin, protože pokud vsadíte na moc přísnou dietu nebo budete jíst celkově málo, budou vám chybět stopové prvky a minerální látky.

Tip? Sestavte si jídelníček z toho, co běžně kupujete. Váš dietní jídelníček by měl zahrnovat jídla, která vám chutnají a která byste ráda jedla celý život – ne taková, která vás netěší, ale rozhodla jste se to dočasně vydržet. Protože to snižuje pravděpodobnost, že takový jídelníček budete dodržovat dlouhodobě.

A určitě se musíte hýbat, nejen proto, že tak budete lépe spalovat přijatou energii, ale zároveň tak zabráníte nežádoucímu úbytku svalové hmoty.