Zatímco dřív bylo zmrazení pohlavních buněk primárně určeno ženám, které ho podstupovaly kvůli rakovině a probíhající chemoterapii, dnes je oblíbenou alternativou pro flexibilní plánování rodiny ze soukromých, pracovních či finančních důvodů. Stále více žen využívá tuhle možnost „social freezing“, aby si vytvořily „rezervu plodnosti“. Mají o tuhle metodu zájem ale hlavně ženy?

Mrazení neodkládat!

Mohlo by se zdát, že častěji si nechávají zmrazit vajíčka ženy, protože plánují rodinu až v pozdějším věku, trendem v social freezingu je ale častější zamrazení spermií. Jak říká specialistka v oblasti reprodukční medicíny Kateřina Veselá z kliniky Repromed, důvodem je pravděpodobně to, že odběr a následné mražení sperma je mnohem jednodušší. Přitom ženy jsou ve větším riziku, protože se rodí s určitou zásobou vajíček a čas hraje proti nim. Věk zájemkyň by měl být podle názoru lékařky, ideálně do 25 let, kdy je kvalita a množství ženských pohlavních buněk ještě dobrá. Pokud si totiž žena vzpomene, že by si nechala zmrazit vajíčka třeba po čtyřicítce, už to často ani není možné, protože jejich kvalita je velmi špatná.

Zmrazení ze zdravotních důvodů

Zmrazování vajíček však ženy či muži nepodstupují „jen“ kvůli tomu, aby si prodloužili bezdětný život a mohli se věnovat budování partnerského vztahu či kariéře. Důvodem bývají i zdravotní problémy, například onkologičtí pacienti, u nichž po léčbě chemoterapií či radioterapií šance na zdravé těhotenství klesají, či jim hrozí dokonce úplná sterilita. K odběru spermií či vajíček musí dojí ještě před zahájím léčby. Dalším důvodem bývají ženy s těžkou endometriózou nebo jinými autoimunitními onemocněními. V případě můžu je mrazení spermií vhodné pro ty, kteří se pohybují v prostřední se zvýšenou hladinou škodlivých látek, kteří praktikují rizikové sporty nebo slouží v armádě.

Když chybí ten pravý

A není to jen rakovina nebo oddálení otěhotnění z důvodu budování kariéry či soustředění se na vlastní zájmy a koníčky. Důvodem zmrazení vajíček u žen bývají taky pracovní tlaky nebo fakt, že prostě a jednoduše nenašly ještě toho pravého a rozhodnutí pořídit si vlastní dítě odkládají, dokud ho nenajdou.

Kdo to zaplatí

Pokud není důvodem zmrazení pohlavních buněk zdravotní problém, vše si hradí zájemci sami. Zmrazení vyjde zhruba na 80 tisíc Kč, v ceně jsou i léky, díky kterým žena „vyprodukuje“ více vajíček najednou a taky uskladnění. U mužů je odběr nejen snadnější, ale i cena je nižší. Vyšetření a založení kryobanky spermií vyjde na 3-4 tisíce korun, skladování zhruba 3 tisíce Kč na rok. Od letošního roku však zdravotní pojišťovny zmrazení vajíček plně hradí onkologickým pacientkám.

Sázka na jistotu?

Že stačí vajíčka včas zmrazit a pak už jen čekat na správný okamžik? Kdepak. Ani zmrazení vajíček nezaručí, že v budoucnu otěhotníte. Úspěšnost jednoho IVF (in vitro fertilizace) je v průměru do 35 let kolem 29 procent nad 35 let 23 procent a nad 40 let jen 9 procent. Často tak ženy musí podstoupit několik IVF pokusů, a doufat, že to vyjde.

Jak dlouho vydrží vajíčka a spermie zmrazené?

Jak dlouho vydrží vajíčka a spermie zmrazené?

Zmrazená vajíčka vydrží až 12 let, jejich kvalita je zachována a zmrazení „přežije“ až 95 procent vajíček.

Zmrazené spermie vydrží na rozdíl od vajíček až 20 let, jejich kvalita zůstává zachovaná a zamrazení „přežije“ 80 procent spermií.

Zdroj: Vlasta.cz

https://fertilly.com/en/social-freezing-procedure/

https://evahospital.in/what-are-risks-and-benefits-of-social-freezing

https://extendfertility.com/benefits-of-egg-freezing-you-need-to-know/

Související články