„Copak se ti to v noci zdálo?“ ptal se mě Lubor, když jsem se ráno ještě v noční košili a rozcuchaná domotala ke snídani. Lubor vstává vždycky dřív, a když nespěchá do práce, což teď v době koronaviru skoro nikdy, tu snídani mi nachystá. Já chodím až na devátou, a tak máme vždycky čas si u čaje a míchaných vajíček povídat. „Proč? Něco jsem říkala?“ ještě jsem zívala, když jsem se ptala a protahovala se u toho. „To ani ne, ale vzdychala jsi hlasitě jak v pornu,“ smál se Lubor u kávovaru. „Sousedi na mě budou dneska zas významně mrkat.“ Zčervenala jsem, přestala se protahovat a snažila si vzpomenout. Věděla jsem ale, že na detailech stejně nezáleží, určitě se mi zase zdálo to, co už párkrát předtím. „No jo, tak mám takový sny,“ červenala jsem se ještě víc a on se spokojeně usmíval, protože ho ani nenapadlo, že ten, o kom se mi zdává, není on, ale můj bývalý přítel. A taky ten přítel před ním. Prožívala jsem s nimi ve snech milostné scény snad v každém prostředí, které vás napadne. V posteli, na stole, v průchodu domu, v převlékací kabince v obchodě, v nočním klubu…

Všude tam, kde jsem je zažila ve skutečnosti, i tam, kde ještě nikdy ne. A bylo to od začátku do konce, pokud mě tedy zrovna neprobudil budík. Vnímala jsem, jak se ke mně blíží mužská tvář a k ní patří celé tělo, jak po tom muži neskutečně toužím, jak ho svlékám a jak se potom milujeme, rychle a vášnivě, skoro s bolestí. On mě pevně drží a já skoro nemůžu dýchat, jak vzdychám a křičím… Vždycky jsem se ráno probudila celá blažená a ještě jsem se snažila vzpomenout, o co přesně šlo tentokrát. Většinou se mi to nepodařilo, jako každý sen i tyhle jsem sotva zachytila nějakým malinkatým cípkem, ale když už jsem si vzpomněla, bylo to pěkně peprné. Nemůžu říct, že by mi to vadilo. Ale vím, že Luborovi by to vadilo určitě, kdyby se to dozvěděl, takže jsem se na všechny jeho narážky jenom usmívala. Jenže sama bych chtěla vědět, co to znamená.

V čem je problém?

Jako první mě napadlo, že se mi snad sex s Luborem nelíbí, tak sním o něčem jiném. Ale tohle pravda není, nebo jo? Zpytovala jsem sama sebe a stěžovat jsem si nemohla. Ne že by byl nějaký mimořádný, nezapomenutelný milenec, ale prostě úplně normální. Moc srovnání nemám, celkem jsem v životě spala se šesti muži, ale zas úplně panna přece nejsem. Pravda, z těch šesti to se dvěma bylo jenom jedinkrát, prostě se náš vztah nějak dál nevyvíjel, ale pamatuju si to. Prostě chci říct, že je Lubor úplně normální. Někdy se mu do toho chce každý večer a někdy jednou za týden, však jsme spolu třetí rok, tak to není nic divného. Když jsme se seznámili, to jsme prováděli bláznivější kousky. O půlnoci ve výklenku na schodech k Pražskému hradu, v telefonní budce, na chodbě našeho domu… „Ty jsi šílená,“ vzdychal vždycky Lubor a moc se mu do mých nápadů nechtělo, bál se, že nás někdo uvidí, ale přemluvit se samozřejmě pokaždé dal. Až když jsme spolu začali bydlet, přesunuli jsme se s milováním do postele. Je pravda, že ani v kuchyni na lince nebo na zemi jsme to dlouho nedělali, ale že by mi zrovna tohle zas tolik chybělo? Vždyť to tam ani není pohodlné, člověka vždycky něco tlačí do zad. Není nad postel.

„Prostě si na Lubora nemůžu stěžovat,“ ukončila jsem hovor na tohle téma, když jsem to probírala s dvěma nejlepšími kamarádkami. Samozřejmě si z toho dělaly legraci, já jsem se taky smála, ale vrtalo mi to hlavou. Až tak, že jsem začala číst knihy o tom, co sny můžou znamenat, ale moudrá z toho taky nejsem. Nejdřív jsem si přečetla asi sto stránek o tom, že sny zobrazují nějakou část člověka. No prima, tak co tady máme? Nahého chlapa? To asi úplně nebudu já. Prý se to ale nemá brát tak doslova, spíš přemýšlet o tom, jací lidé ve snu jsou. Vzrušující? Haha. Chtěla jsem o tom přemýšlet pořádně, a tak jsem se zas radila s holkami. „Opravdu bych s žádným z nich nechtěla znova chodit,“ ujišťovala jsem je a věděla, že je to pravda. „Oba jsou teď moji kamarádi a občas se vidíme, vždyť to víte, ale fakt s nima nechci znovu spát. No fakt!“ Zdůrazňovala jsem to, protože jsem na holkách viděla, že mi nevěří. Ale opravdu, i když minimálně jeden z mých bývalých by si vždycky dal říct (ten si totiž dal říct kdekoli a kdykoli), já vážně chci Lubora.

Tak ale když opustím sex, jací ti moji chlapi byli? Člověk prý má o snu přemýšlet komplexně. Byli… Chytří? To mě zajímá? Taky ale trávili spoustu času po klubech a sportovištích víc než se mnou. Taky proto jsme se rozešli. Tak jací ještě? „Oprsklí,“ smály se kamarádky a měly pravdu. Ani jeden se v ničem nedržel zpátky, nikdo je nemohl přehlédnout. Tak snad to mi chybí? Ale ne, jsem ráda, že Lubor je starší a usedlejší, to jsem přesně potřebovala.

Na co myslíš?

Další význam snu prý může být v tom, psalo se v mojí chytré knize, že se mě zrovna něco z těch snů týká, že zrovna na to ve dne nejvíc myslím. No nevím, myslím na sex, ale spíš proto, že mě teď zajímá, co znamená. Ačkoli, jak jsem řekla, vůbec to nejsou sny nepříjemné, spíš naopak. Takže nemůžu říct, že bych o sexu ve dne nepřemýšlela a nesnažila se připomenout si, co se mi vlastně zdálo… Ale to nedává smysl, to by znamenalo, že jsem na to myslela dřív, než se mi to začalo zdát, že jsem si třeba představovala, že se miluju se svými ex. Ačkoli je pravda, že občas se mi to stalo. Asi to znáte, když žena není zrovna v náladě na sex, někdy pomůžou představy. No a já si přitom občas představovala, že jsem znovu s Martinem nebo Alexem. Ale vážně jenom někdy, skoro nikdy! Prostě to na mě funguje, jsem potom vzrušenější, určitě mi rozumíte. Lubor o tom samozřejmě neví a je nadšený, že spolu máme skvělý sex, prý ho milování ještě nikdy s žádnou přítelkyní tolik nebavilo.

A pak jsem si přečetla normální snář a tam se psalo, že sexuální spojení znamená, že po nějakém spojení toužíme. Chceme něco z toho, co se ve snu objevuje, ale nemusí to nutně znamenat, že to chceme v posteli. „A jako ty toho Lubora fakt chceš? Já vím, že je v pohodě, ale miluješ ho?“ ptala se kamarádka minule otevřeně. Chtěla jsem odpovědět, že jasně, ale spíš jsem začala přemýšlet, co to znamená někoho milovat. Jestli to, že si myslím, že je pro mě nejlepší zůstat s ním, tak jo, tak to ho miluju. Ale jestli to má znamenat, že na něj myslím každou vteřinu svého života a vyhovuje mi všechno, co dělá, tak to ne. Ke svým bývalým bych se ale opravdu vracet nechtěla, tak možná bych se měla vrátit k tomu, co jsem v tom snu já. „Jako že z něj serveš kalhoty u vás před barákem? To sousedi určitě ocení,“ pustily se holky do ironie. „Dej jim vědět dopředu, ať to můžou hodit na Facebook, u Lubora v práci budou určitě rádi, že je pan právník tak populární,“ smály se.

Já jsem ale najednou věděla, že právě to vážně musím udělat, jinak budu dřív nebo později Luborovi nevěrná nejen ve snu, ale doopravdy. Nebudu ho samozřejmě svlékat před domem, ale musíme zas aspoň někdy dělat to, co předtím. Musíme chodit o půlnoci kolem hradu a tam si užít vášnivý sex na schodech, i kdyby nás měli nachytat měšťáci. Nebo odjet do cizího města a pronajmout si tam pokoj jen na jednu noc, jako jsme to dělali předtím. Hrávali jsme totiž takovou hru, jako že jsme se ten večer právě seznámili a jdeme spolu do postele jako naprostí cizinci, kteří se ráno rozejdou a už nikdy se neuvidí. To už je nejmíň rok, co jsme to udělali, už rok totiž spolu bydlíme, tak nám to připadalo jako nesmysl. Ale řekla bych, že moje sny mi ukazují, že mi takové dobrodružství chybí. Luborovi asi ne, to by byl aktivnější a něco by vymyslel sám, ale nejspíš to zůstane na mně, jestli se brzy nechci začít nudit. Do té doby se asi budu pořád probouzet se šťastným úsměvem na rtech a zamlouvat odpověď na otázku, co se mi to přesně zdálo.