Respirátor dusí pokožku ještě více než rouška. Musí to tak být, aby mělo trápení smysl, žádá se těsné přilehnutí. Pleť reaguje vytvořením vlastního ochranného štítu, více se mastí, což vede k ucpávání pórů a akné, které často zahanbí i puberťáka ve vývinu. Pokud nějakého máte doma, nepodlehněte pokušení půjčovat si jeho kosmetiku, protože vysušuje až příliš.

My hledáme rovnováhu, kterou chytře nastolí dva kosmetické produkty, které by vás párovat asi nenapadlo. Po ranní hygieně použijte kvalitní pleťový olej. Ohlídá celodenní hydrataci, díky které pokožka zvládne nepohodu spojenou s nošením respirátoru. Po pár minutách, až se olej vstřebá, rozetřete po tváři pleťovou bázi s matujícím efektem, která zapůsobí jako další ochranná vrstva a dodá pokožce příjemně sametový vzhled. Pokud potřebujete také barevnou kamufláž, sáhněte po lehkém zmatňujícím BB krému s přídavkem pigmentu.

Když tvář svědí

Vyšší teploty znamenají více potu, mnohdy by se dala z respirátoru voda přímo vylévat. Mokro a horko jako ve skleníku berou pokožce pohodu, vysílá nám signál svěděním. Znamená to, že na povrchu je něco, co tam nepatří. Hned jak to bude možné, tvář opláchněte alespoň vodou. Pomáhá také jemné otření odličovacím ubrouskem, v drogeriích seženete praktické kabelkové balení po pár kusech nebo si dva tři vezměte na cesty v igelitovém sáčku se zipovým uzávěrem. Po příchodu domů nečekejte do večera a tvář odličte. Čisticí kosmetiku teď neměňte, pleť by to zbytečně stresovalo.

Ekzémy a spol.

„Jsem jako sušenka a místo na padesát vypadám jako sedmdesátilá,“ stěžovala si mi nedávno kamarádka e-mailem. Investovala do drahého hydratačního krému, ale má pocit, že nefunguje. Na partiích pod respirátorem má dokonce suché skvrny, připomínající ekzém. S jarním oteplováním hrozí zhoršování. Závlaha pokožce prospívá, ale při podobných problémech jí přilepšete výživným krémem. Kromě bohatšího složení je pro něj typická také hutnější konzistence. Pod respirátorem by mohla přispívat k nadměrné tvorbě potu, proto místo ranního pečování zkuste noční krém. Nákupem kosmetiky pro citlivou pleť nebo v lékárně snížíte i riziko, že v kelímku budou nadbytečné složky, které pokožku dráždí.

SOS hned

V lékárně se poptejte také po minerálce ve spreji. Studená sprcha zklidňuje a efekt násobí blahodárné látky, které pleti předá. Na tvář stříkejte ze vzdálenosti asi 20 centimetrů kruhovým pohybem. Opakujte, chvíli počkejte a nadbytek vody odsajte přiložením papírového kapesníku.

Pro pány

Málokterý si na nepohodu pod respirátorem postěžuje, to jim mužská hrdost nedovolí. Přesto je často trápí nadměrné vysušování pokožky a tvorba šupinek. Navrhněte jim místo holení, které odírá horní vrstvu pokožky, zastřihování vousů. Strniště se snadno udržuje a je pořád moderní! Jestli se holicího strojku nechtějí vzdát, zkontrolujte složení péče po holení. Vody a krémy často obsahují alkohol kvůli dezinfekci. Ten ovšem pokožku vysušuje a dráždí. Nahradí ho kosmetika s přírodními složkami, které mají stejný účinek, ale pracují jemněji. Patří mezi ně například tea tree olej a levandule.