Zatímco v létě doplňujeme tekutiny automaticky a vypít denně alespoň 2 litry tekutin nám velké potíže nedělá, v zimě je tomu jinak. Jelikož nám není horko a žízeň jednoduše nemáme, často čekáme, až se dostaví onen pocit, kdy po nápoji přímo prahneme a v tu chvíli jsme schopni vypít naráz i půl litru. Tím se však dopouštíme rovnou dvou prohřešků. Zaprvé je potřeba, si uvědomit, že pocit žízně je reakcí, která přichází až v momentě, kdy už je naše tělo na dně svých zásob vody a začíná být dehydrované. Zadruhé, vypít naráz velké množství vody (mluvíme o litru a více) je pro organismus nebezpečné. „Ledviny nestíhají vodu zpracovat, což může mít za následek otoky mozku,“ vysvětluje lékařka Eva Jančová.

Kolik vody bez ohledu na roční období je denně nutné vypít? Děti do deseti let a ženy by měly zkonzumovat průměrně kolem dvou litrů (od 1,8 l do 2,2 l), muži by měli vypít alespoň 2,5 litru tekutin, senioři pak minimálně 2 litry. Pokud sportujete, zvyšte denní příjem tekutin o alespoň 0,5 litru.

Dlouhodobý nedostatečný příjem tekutin může vést k nadměrné únavě, opakovaným bolestem hlavy, náhlým poklesům krevního tlaku, zácpě, povadlé pleti či ke vzniku ledvinových a močových kamenů.

5 rad, jak dodržovat správný pitný režim

• Každý den začněte sklenkou pramenité vody (0,3 l).
• Na jeden hrnek kafe nebo černého čaje vypijte sklenici vody.
• Malou plastovou lahev s vodou mějte stále u sebe.
• Jezte ovoce a zeleninu s vysokým podílem vody (meloun, broskve, ananas, jablka, salátová okurka, rajčata, celer, zelí).
• Pijte ovocné a zeleninové šťávy, jezte polévky.