Belgické hranolky

Asi 500 g brambor varného typu C oloupejte a nakrájejte na silnější hranolky. Osušte je papírovou utěrkou, aby se zbavily přebytečné vody a škrobu. V hrnci rozpalte vysokou vrstvu oleje a asi 4–5 minut je smažte. Mohou se lehce zbarvit, ale nesmí začít zlátnout, nebo dokonce hnědnout. Pak je vsypte na plech vyložený papírovými utěrkami a nechte je vychladnout a oschnout – minimálně 30 minut, ideálně ale několik hodin. Pak znovu rozpalte olej a znovu je osmažte. Tentokrát dozlatova, bude to trvat už jen minutu nebo dvě. Nechte okapat přebytečný tuk, osolte je a podávejte s vybranou omáčkou nebo omáčkami.

Neochucená domácí majonéza:

Neochucená domácí majonéza:

2 žloutky pár minut šlehejte metličkou. Pak za stálého šlehání pomalu přilévejte 150-200 ml oleje, nejdřív po kapkách, a až majonéza začne nabývat, tenkým pramínkem.

Odlehčená tatarská omáčka

V misce smíchejte 200 g řeckého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Přidejte 4 malé sterilované okurky nakrájené na drobné kostičky, 1/2 malé, nadrobno

nasekané červené cibulky a podle chuti dolaďte citronovou šťávou, solí a pepřem. Nakonec vmíchejte lžíci nasekaného kopru a lžíci nasekané hladkolisté petrželky.

Omáčka Joppie

Malou cibuli nasekejte na drobno a opečte ji na 1 lžičce olivového oleje. Přijdete 1 nasekané cherry rajče a krátce opečte. Nechte zchladnout, pak směs vmíchejte do 200 g majonézy a přidejte 3 lžičky mletého kari, 2 lžičky dijonské hořčice a asi 1 lžíci bílého vinného octa. Podle chuti osolte, opepřete a doslaďte cukrem krupicí. Pokud chcete, můžete omáčku rozmixovat dohladka.

Náš tip k

Náš tip k Joppie: Obvykle se do omáčky přidává asi 1/2 lžičky rajčatové passaty. My jsme místo toho použili cherry rajče – kvůli svěží chuti i praktičnosti, abychom nemuseli řešit, co s načatou passatou. Pokud ji ale využijete i jinak, použijte ji.

Andaluská omáčka

Do misky dejte 200 g majonézy, 2 lžíce rajčatové passaty, malou nasekanou červenou cibuli a 1/4 nadrobno nasekané zelené papriky. Podle chuti dolaďte cukrem, citronovou šťávou a solí. Odložte do lednice a nechte odpočinout aspoň 8 hodin, aby se všechny chutě dokonale propojily.

Bazalková omáčka Aioli

Do misky dejte 1 žloutek, 1 lžičku dijonské hořčice, šťávu z 1/2 citronu a prolisujte 1 stroužek česneku. Metličkou začněte šlehat a postupně tenkým pramínkem přilévejte asi 125 ml slunečnicového oleje. Nepřestávejte šlehat, dokud nezískáte hustý krém. Pak přidejte 1 velkou hrst bazalky, kůru z 1/2 citronu a krátce promixujte.

Náš tip k

Náš tip k Aioli: Pokud máte k tyčovému mixéru i nádobu, do které přístroj přesně zapadne, můžete všechny suroviny jednoduše odměřit do nádoby, vložit mixér, zapnout a pomaličku táhnout vzhůru (měl by se v nádobě pohybovat jako píst). Aioli vytvoříte doslova jedním tahem.