Bez silikonů, parabenů, barviv, parfémů a dalších látek se špatnou pověstí. Zato vyrobená s láskou. Domácí kosmetika boduje zejména svým čistým složením a také faktem, že zbytečně nezatěžuje životní prostředí.

Pro mnoho lidí ale její výroba představuje i čirou radost – míchání másel, olejíčků a voňavých květových vod má přece jen něco do sebe. Na první pokusy s domácími zkrášlovadly navíc potřebujete jen pár surovin, z nichž už část určitě máte doma.

Kde tedy začít? V první řadě nákupem pomůcek a základních surovin. Vše potřebné od surovin přes váhy a odměrky až po obaly najdete na specializovaných e-shopech zaměřených na domácí kosmetiku. Často tam navíc objevíte i řadu receptů vhodných pro začátečníky. Odolejte ale pokušení vykoupit v prvotním nadšení pro věc celý obchod. Raději začněte s málem a svou domácí kosmetickou laboratoř postupně rozšiřujte.

Je totiž třeba říct, že domácí kosmetika není úplně pro každého. Jednak vás její výroba nemusí bavit a jednak vám nemusí vyhovovat ani kosmetické přípravky samotné. Když si domácí kosmetiku nejdřív jen zlehka otestujete, budete rázem vědět, na čem jste, a vyhnete se plýtvání surovinami i zbytečným výdajům. O tom, jak je snadné výrobě home made kosmetiky propadnout, nicméně svědčí fakt, kolik přírodních značek se v posledních letech vylouplo právě z domácích laboratoří.

Domácí laboratoř

Věcí, které opravdu potřebujete, je jen pár: nerezové mističky (minimálně dvě), skleněná kádinka, špachtle, odměrka na tekuté suroviny, trychtýř, setinková váha, metlička a ruční šlehač na mléko. Nejjednodušší na výrobu jsou přípravky na bázi olejů, takže si do začátku pořiďte kvalitní olivový, kokosový a mandlový olej. K nim ještě nějaký vonný esenciální olej a včelí vosk, díky kterému tekuté suroviny zahustíte a vyrobíte z nich ‚mast‘. Hodí se mít i vitamin E, který prospívá pleti a zároveň slouží jako přírodní konzervant.

Myslete i na to, že vyrobenou kosmetiku bude třeba do něčeho přesunout. Nakupte i kalíšky a lahvičky. Použít ale samozřejmě můžete i nádobky od klasické kosmetiky, kterou jste už vypotřebovali. Stran obalů jde o to vůbec nejekologičtější řešení.

Skvělým startem do světa přírodní kosmetiky jsou speciální kurzy, na nichž si osvojíte základní dovednosti, a navíc odejdete domů s prvními domácími kosmetickými přírůstky. Dost možná na kurzech také potkáte podobně naladěné lidi, s nimiž se pak můžete dělit o radost ze svých dalších pokroků na poli home made zkrášlování. První kosmetiku si ale samozřejmě zvládnete umíchat i bez kurzu. Ostatně návodů a tutorialů najdete na internetu bezpočet. Průvodcem vám mohou být i knihy, kterých na trhu také neustále přibývá.

Tajná ingredience: porozumění

Pokročilejší se mohou pustit dokonce i do výroby domácí dekorativky. Vyrobit si třeba takovou rtěnku nebo barevný balzám na rty je jednodušší, než se na první pohled může zdát. Namíchat se ale dají i oční stíny, linky, tvářenka nebo třeba BB krém. Obaly stejně jako přírodní barevné pigmenty opět seženete ve specializovaných e-shopech.

A co když se první pokusy tak úplně nepovedou? Nezoufejte, časem se vám kosmetiku určitě podaří vyladit. Jakmile se totiž do výroby domácí kosmetiky jednou pustíte, rychle zjistíte, že pořádnou část výroby tvoří porozumění vlastní pokožce. Možná se vám domácí přípravek bude zdát na první pohled skvělý, ale vaše pokožka ho překvapivě neocení, a naopak. Postupně tak zjistíte, co vaší kůži ‚chutná‘ a co jí naopak vůbec nesvědčí. Ve finále tak získáte opravdu na míru ušitou kosmetiku. Nebojte se tedy experimentovat a zkoušet, po čem vaše pokožka právě teď touží. Dříve či později na to přijdete a dokážete jí vyjít stoprocentně vstříc.

Když vůně léčí

Samostatnou kapitolou jsou vonné esenciální oleje, které domácí kosmetice dají úplně jiný rozměr. Někdo věří v jejich intuitivní výběr (instinktivně si vybíráme to, co opravdu potřebujeme), jiný studuje aromaterapeutické účinky každého z nich a podle toho je vzájemně kombinuje a další jednoduše sází na svůj nos a jeho preference. Tak jako tak ale platí, že pár kapek vonné esence může z domácích zkrášlovadel udělat mocný aromaterapeutický nástroj, který vám může přinést dobrou náladu, novou energii nebo třeba uvolnění a zklidnění. Pro někoho se experimentování s vůněmi dokonce může stát tou úplně nejzajímavější částí výrobního procesu. Domácí kosmetiku si ale samozřejmě můžete namíchat také zcela bez ‚parfemace‘, i to může být pro někoho plus.

Domácí kosmetika vás nejspíš nadchne i v případě, že se zajímáte o bylinky. Ty se totiž při výrobě dají velmi dobře zužitkovat, byť už je to samozřejmě trochu vyšší dívčí. Nejčastěji se používají bylinné maceráty z levandule, dobromysli nebo třeba z mateřídoušky. Velmi oblíbený je i měsíček lékařský, jehož oranžové květy dost možná zkrášlují vaši zahradu. Maceráty si snadno připravíte z nasušených nebo i čerstvých bylin – stačí je zalít olejem a nechat tři týdny odpočívat. Pozor, je třeba hlídat, aby léčivky zůstaly ponořené. Jinak hrozí, že vám v nádobce zplesniví.

Domácí šumivé koule do koupele

Domácí šumivé koule do koupele

Není nic příjemnějšího než se po náročném dni na chvíli uklidit do vany! Tím spíš, pokud do ní hodíte voňavou šumivku.

  • 1 hrnek jedlé sody
  • ½ hrnku kyseliny citronové
  • ¾ hrnku kukuřičného škrobu
  • ½ hrnku soli
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody nebo kapek vilínu virginského (pokud je potřeba, vody přidejte)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • pár kapek esenciálního oleje, sušené bylinky, koření

Smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte ve velké míse. V menší misce smíchejte olej, vilín virginský a vanilkový extrakt. Chcete-li, přidejte esenciální olej. Tekutou směs postupně přimíchávejte do suché. Dobře promíchejte, pak ke směsi přidejte bylinky a koření. Pokud směs po stlačení drží tvar, je konzistence správná. Jestli se rozpadá, přidejte malé množství vody a opět dobře promíchejte. Hotovou směs natlačte do formiček, vymaštěného plechu na muffiny nebo jiných nádobek. Pevně ji upěchujte a nechte více jak 24 hodin tvrdnout. Šumivky při vysychání nabývají na objemu, tak je při tvrdnutí občas stlačte zpátky do formiček. Suché bomby vyjměte z forem a skladujte v neprodyšné dóze nebo sáčku. Spotřebujte nejlépe do dvou týdnů.

Zdroj: časopis Vlasta, https://cnz.to/recipes/round-ups/super-easy-diy-natural-cosmetics/, https://earth911.com/living-well-being/50-diy-natural-handmade-beauty-products-that-make-great-gifts/

Související články