Letíte-li letadlem, vsaďte v první řadě na hydrataci. Pokožka je totiž kvůli klimatizaci výrazně sušší. U citlivek není výjimkou ani pnutí, svědění či začervenání. Vysušená pleť má navíc sníženou obranyschopnosti proti dráždivým látkám zvenčí, což způsobuje její vyšší citlivost. Neuleví se ani majitelům mastnější pleti, která má tendenci vyprodukovat mazu ještě víc. Samozřejmě čím déle v letadle pobýváme, tím horší to bývá. Problémům s pletí se ale naštěstí dá celkem snadno vyhnout.

Do příručního zavazadla si přibalte hydratační krém, který aplikujte přibližně každých 60 minut. Neváhejte ho použít i na krk, dekolt a případně i ruce. Nepoužívejte krém s SPF, pro letištní prostředí je zbytečný. A volte nepříliš parfémovaný kousek, tlak v kabině totiž dovede změnit vnímání vůní.

Osvěžujte se také pravidelně vodou ve spreji. Nejenže zabraňují dehydrataci, ale napomáhají i regeneraci. Pokud obsahují třeba zinek, přispívají i ke zklidnění pokožky. Na dovolené je použijte i pro fixaci make-upu (v teple má tendenci se poněkud slévat a roztékat).

Pokud cestujete přes noc, odpusťte si make-up nebo ho večer stáhněte (minimálně) odličovacím ubrouskem. Řasenka během spánku taky dovede napáchat neplechu. Jestliže rovnou z letadla míříte na slunce, nezapomeňte si s sebou přibalit opalovací přípravek nebo využít BB či CC krém, který má potřebné SPF a sjednotí i barvu pleti.

Když jedete autem

Největším nepřítelem pleti je v autě klimatizace. V horkých letních dnech se bez ní ale těžko obejdete. Proto její průduchy nastavte tak, aby vám chladný vzduch nefoukal přímo na tváře ani krk, hodně pijte a zvláčňujte tváře (stejně jako v letadle nebo v autobuse). V dopravních prostředcích vás může překvapivě ožehnout i slunko, a tak se před cestou namažte opalovacím krémem. A to v předstihu – i kvůli tomu, aby se stihl vstřebat a neulpěl na sedačkách.

Jak ušetřit místo v kufru?

Miniaturami! Když si chcete vzít svou obvyklou kosmetiku, protože po jiné máte pupínky, přesuňte své oblíbené produkty do speciálních prázdných miniaturních kelímků a lahviček, na které si nalepíte štítky nebo je popíšete. Můžete taky v předstihu sbírat vzorečky z časopisů a ty pak na dovolené využít. Vzorečky se obzvlášť hodí, když cestujete jen na den dva. Některé kosmetické značky také před prázdninami nabízejí speciální cestovní sety.

Pokud nemáte vyloženě reaktivní pleť, využijte přípravky, které jsou v hotelu. Mýdlo bývá i v malém penzionu. Místo v kosmetické tašce ušetří i multifunkční produkty. Šampon a kondicionér 2 v 1, mýdlo použitelné jako pěna na holení, sérum a krém v duálním přípravku… Do příručního kufříku si sice smíte sbalit jen tekutiny v lahvičkách do 100 ml, ale ubrousky (na odlíčení, intimní hygienu, utření rukou) nebo tuhé přípravky, se nepočítají

Hlavní je ochranný krém

Na čem (co se týče místa) opravdu nešetřete, jsou opalovací krémy. Miniatura vám stěží stačí na víkend, a tak přibalte ať už dermokosmetickou péči z lékárny, nebo přírodní přípravky v plné velikosti. Poctivci, kteří chápou důležitost sluneční ochrany, spotřebují za týden dvě klasická (250 ml) balení. Samozřejmě si můžete koupit opalovací přípravky i na místě – jen to nedělejte u stánku na pláži, kde mnohokrát prošly poledním žárem a nočním ochlazením, což jim na kvalitě výrazně ubralo, ale zajděte do kamenného obchodu nebo lékárny pro kvalitní péči. Uvidíte, že ji spotřebujete dřív, než nastane čas odjezdu domů.

ZDROJ: časopis Vlasta