Dukanova dieta je určena lidem, kteří zvládnou na nějaký čas naprosto vysadit všechny sacharidy. Tedy nejen sladkosti, ale i pečivo, přílohy, ovoce, a dokonce i většinu zeleniny, včetně zelí a špenátu. Výjimku tvoří malé množství ovesných otrub. Dukan do jisté míry omezuje i jídla s tuky, takže nedovoluje potraviny, jako jsou vejce, steaky a kotlety.

Tahle extrémně nízkosacharidová dieta původně vznikla ve Francii, jejím autorem byl lékař Pierre Dukan, po něm dostala při šíření po světě své jméno.

Jak funguje Dukanova dieta?

Její autor vycházel z myšlenky, že pokud člověk jí sacharidy, tělo přednostně spaluje je, a tak se nikdy nezbaví tukových zásob, naopak se mu v organismu ukládají další. Soudil, že pokud člověk příjem cukrů ve všech podobách zásadně omezí, přinutí svoje tělo spalovat tuky. Jenže pokud to člověk dělá dlouhodobě, zahrává si s ketózou, varují odborníci.

Pokud totiž jíte zejména bílkoviny a tuky, v játrech se tvoří ketolátky a jejich hladina v krvi stoupá. Mezi těžké projevy patří zvracení, křeče, nepravidelné bušení srdce a ztráta vědomí, v krajním případně může skončit smrtí. Mezi lehké projevy patří zapáchající dech, sucho v ústech, bolesti hlavy, nevolnost, nespavost a celková slabost a únava.

I lehká ketóza je škodlivá. A je to jeden z důvodů, proč před Dukanovou dietou odborníci tak varují.

Bacha na ledviny!

„Nejsem jejím zastáncem, naopak, nedoporučuji ji, protože její výsledky jsou krátkodobé a je zde velké riziko jojo efektu,“ kritizuje dietu odborník na výživu Pavel Suchánek. Problém podle něj spočívá v tom, že při těchto dietách celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie přesahuje 35 procent, což je dvakrát více, než se uvádí v doporučeních zaměřených na prevenci civilizačních chorob. To mimo jiné vede také k přetěžování ledvin.

Suchánek přitom jinak patří k těm, kdo upozorňují, že lidé, zejména ženy, jedí málo bílkovin a že bez toho nemohou počítat s hubnutím. Ale co je moc, to je moc.

Dá se to říci také jinak. Množství bílkovin, jež se běžně při této dietě doporučuje, by bylo bezpečné jen pro zcela zdravého jedince, který velmi intenzivně sportuje, a to minimálně jeden a půl hodiny denně. Troufneme si tvrdit, že to tak úplně nebude váš případ.

Čtyři fáze a co pak?

Není problém si podrobný rozpis Dukanovy diety najít na internetu, ale vážně se nedá moc doporučit. Můžete se jí například inspirovat a ubrat pečiva a příloh, ale nevzdávejte se jich úplně. Třeba proto, že ani při hubnutí přece nechcete být unavení. Pokud na to jdete správně, budete naopak mít více energie a s klesající váhou větší chuť do pohybu.

Mnoho lidí Dukanova dieta láká i proto, že jim slibuje mnohem rychlejší úbytek váhy než doporučované tempo půl až nejvýše jedno kilo týdně dolů. Pro ženy kolem padesátky je realističtější spíše to půlkilo. Pokud byste například díky Dukanově dietě zhubli čtyři kila týdně, můžete si být skoro jistí, že neděláte dobře.

Dukanův dietní plán se skládá ze čtyř částí:

Fáze útoku – pět až deset dní, nesmí se vůbec žádné sacharidy, na výběr je sedm desítek potravin s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku.

Fáze střídavá – zaměřuje se na příjem čistých bílkovin, postupně se zavádějí některé sacharidy a více zeleniny; hubnoucí by měl takto jíst, dokud nedosáhne cílové váhy.

Fáze upevňující – zařazují se i mléčné výrobky a ovoce, dvakrát týdně si můžete dát cokoli.

Fáze stabilizační – pokud se ani po zařazení sacharidů a mléčných výrobků nezačala váha zase zvedat, měli by hubnoucí přejít k běžné stravě, ale musí nadále mít jednou týdně čistě bílkovinný den. Je také nutné, aby denně dvacet minut chodili ostrým tempem a jedli tři lžíce ovesných otrub.

Pozor, tohle byste měli vědět

Sláva Dukanovy diety se světem začala šířit kolem roku 2000, její autor o ní napsal knihu a zároveň byl jedním z těch, kdo jako první rozjeli fenomén internetového koučinku a poradenství. Na dietu nedají dopustit například vévodkyně Kate, její sestra Pippa i jejich matka Carol. Odborné dietologické asociace před ní nicméně varují a v roce 2011 ji odborná porota zvolila za nejhorší z populárních diet. Protože je nevyvážená, nezajišťuje tělu rovnoměrný přísun živin, přetěžuje ho nadmírou bílkovin a nenaučí ho jíst zdravě tak, aby u toho už mohl navždy zůstat.