Známe to všichni. Ráno vstát, připravit dětem snídaně a svačiny do školy, věnovat se práci a odpoledne v roli taxikářky rozvést ratolesti na kroužky. Občas je to náročné a leckdy nás ten shon i pěkně štve. Víte ale, jaké máte štěstí, že tohle všechno můžete svobodně zažívat? A po opakovaných lockdownech a válečných časech, které hýbají světem, tím spíš.

V dnešní době mají neblahý vliv na naši psychiku také sociální sítě. Z každého kouta tam na nás vyskakuje přehršel krásy, luxusu, možností a příležitostí, jak něco zlepšit nebo toho mít víc. Je logické, že se člověk začne porovnávat s ostatními a přemýšlet, co je s jeho životem špatně. Je však důležité si uvědomit, že nablýskaný svět sociálních sítí nemá mnohdy s realitou nic společného a že to, co nám může připadat jako naprosto běžné, jinde na světě vůbec samozřejmé být nemusí. Ptáte se proč?

Na planetě totiž existuje bezmála 500 milionů lidí, kteří dennodenně zažívají pocit nebezpečí, bojí se o svůj život a hladoví. „Patří mezi vaše oblíbené koníčky četba knih? Máte štěstí, protože nepatříte ke dvěma miliardám lidí, kteří neumějí číst. Pokud máte v lednici jídlo, co na sebe, střechu nad hlavou a kde složit hlavu, jste bohatší než 75 % lidí na celé planetě. Máte-li peníze v peněžence nebo v prasátku, patříte k privilegovaným 8 % lidí. Pokud jsou vaši rodiče ještě naživu a žijí v manželském svazku, jste už opravdu raritou,“ upozorňuje Gabriela Brávník Milfortová, regionální ředitelka společnosti Golden Gate, která se zabývá investicemi do fyzického zlata a stříbra.

9 tipů pro spokojenější a vyrovnanější život

9 tipů pro spokojenější a vyrovnanější život

  1. Mluvte se sebou laskavě, chvalte se: Přestaňte se soustředit jen na své chyby a nedostatky. Najděte pro sebe pochopení, soucit a pochvalu stejně, jako to děláte pro své nejbližší.
  2. Naučte se odpouštět si: Musí být vše perfektní, a když není, jste na sebe naštvaní? Naučte se přijmout svoji nedokonalost. Nikdo není bez chybičky.
  3. Nesrovnávejte se s ostatními: Svůj úspěch a štěstí si definujeme sami. Každý máme jinou cestu a nikdo není tím správným měřítkem. Zkuste popřemýšlet, co nabízí život právě vám a co z toho vám dělá radost.
  4. Vyhýbejte se toxickým lidem: Dejte vale těm, kteří vám svým chováním způsobují úzkosti. A je jedno, zda se jedná o kamarádku, příbuzné či kolegu na pracovišti. Je to váš život a je jen na vás, s kým se budete vídat.
  5. Myslete na své zdraví: Pečujte o své tělo a duši, přece jen máte od každého jen jedno. Je to zdravá forma sebelásky.
  6. Utrácejte peníze i za sebe: Obstaráte všechny ostatní a sebe máte až na posledním místě? Špatně! Udělejte si radost a plňte si sny. Pokud si navíc dopřejete zážitky místo hmotných věcí, budete šťastnější, ukázala psychologická studie.
  7. Zútulněte si místa, kde trávíte nejvíce času: Cítíte se hezky ve své práci? Že ne? Změňte to! Obklopte se věcmi, které máte rádi, a vaše produktivita vzroste.
  8. Dělejte, co vás baví: V dnešním světě je tak jednoduché zapomenout na zábavu. Mozek ale vypnout potřebuje. Dopřejte si proto vše, co vás baví, ať už je to cokoli.
  9. Pomáhejte lidem: Možná to zní jako klišé, ale pomoc těm, kteří to naléhavě potřebují, je skutečně způsob, který vás udělá šťastnými.

Podle Brávník Milfortové je potřeba zkusit se na problematiku podívat zcela jinou optikou. Například se zamyslet nad tím, jak by vypadal svět, kdyby měl pouze omezenou kapacitu pro počet lidí. Právě tento pohled nám totiž může ukázat, že na tom i přes všechny těžkosti, které se nám dějí a třeba ještě dít budou, jelikož život nejde naplánovat, vlastně možná nejsme až tak špatně, jak si myslíme. „Pokud by se počet obyvatelstva na světě zredukoval na vesnici o 100 obyvatelích a dodržely se přitom proporce všech národů, které žijí na zemi, vypadala by tato vesnice třeba tak, že by pouze jedna osoba vlastnila počítač. Žilo by zde pouze 52 žen a 48 mužů. Jen jedna jediná osoba by měla univerzitní vzdělání. Osmdesát lidí by žilo v chatrčích a padesát osob by trpělo podvýživou. Sedmdesát lidí by bylo analfabety,“ vypočítává odbornice Brávník Milfortová s tím, že nad těžkostmi je potřeba přemýšlet v širším kontextu. Pokud jste tedy dnes ráno vstali a jste spíše zdraví než nemocní, vytáhli jste si o dost lepší los než miliony dalších lidí. A to už je samo o sobě důvodem k radosti, co říkáte?

Zdroj: goldengate.cz healthline.com