Pátý květen totiž každoročně patří Světovému dni plicní hypertenze, který tradičně připomínají modře nasvícené významné budovy v Praze, Brně a Olomouci. V hlavním městě se po setmění blankytně rozzáří Tančící dům a budova ministerstva zdravotnictví, v Brně se do modrého kabátu obléknou budovy Janáčkova divadla, Divadla Husa na provázku a OC Omega a v Olomouci pak zasvětélkuje radnice a sloup Nejsvětější trojice na Horním náměstí. A proč zrovna modrá barva? Pacientům totiž kvůli nemoci často modrají rty.

Pozor také na únavu, otoky a dušnost

Laicky by se hypertenze dala popsat jako vysoký tlak v plicích způsobený postupným rozpínáním a zvýšenou námahou pravé komory srdeční, čímž se nedostatečně okysličuje krev. Z toho důvodu se barví rty a kůže modře a otékají kotníky. "Také se objevuje dušnost, únava nebo závratě a mdloby,“ říká prof. MUDr. Pavel Jansa, kardiolog z II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze s tím, že včasná diagnóza a léčba může zabránit vážným zdravotním následkům nebo i smrti. Různými formami této choroby přitom v Česku trpí tisíce lidí. Řada z nich o tom ale neví a své potíže zaměňuje například s astmatem či jinými nemocemi, které se projevují obdobně. Ostatně i lékaři často možnost plicní hypertenze zvažují až mezi posledními, jelikož je to nemoc relativně vzácná. Nejčastěji plicní hypertenzi odborníci diagnostikují jako komplikaci jiného onemocnění plic a srdce. Má ovšem celou řadu příčin, za jejím vznikem mohou stát i autoimunitní choroby nebo plicní embolie.

Dýchají za ty, co nemohou

Včasné zahájení léčby je naprosto klíčové pro delší a kvalitnější život. I proto se Milena Kaftanová ze Sdružení pacientů s plicní hypertenzí snaží u příležitosti dnešního světového dne o nezbytnou osvětu, například výstupem na Petřínskou rozhlednu. "Symbolicky tak věnujeme dech pacientům, kteří touto chorobou trpí,“ říká.

Zdroj: MaVePR