Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. A vybrat si můžeme hned z několika druhů, tvarů i velikostí! Na zahrádkách nám roste nejčastěji dýně obecná, která může mít až několik desítek kilo. Ty nejchutnější pokrmy pak obvykle vytváříme z drobnější dýně hokaido, která se vyznačuje nasládlou chutí a sytě oranžovou barvou. Tmavě zelenou barvu a oranžovou dužinu má muškátová dýně, i ta může narůst až do hmotnosti 20 kilo. Jako lískové oříšky pak chutná máslová dýně, která se vyznačuje tvarem hrušky se šedou až nažloutlou slupkou. A oblíbená je nakonec i špagetová dýně, jejíž dužina vytváří špagetová vlákna, která mohou být plnohodnotnou náhradou těstovin. Oproti ostatním druhům má protáhlý, oválný tvar a její slupka se nemusí loupat.
Věděli jste, že …
Věděli jste, že …
- Dýně je technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska ji řadíme mezi zeleninu.
- Dýně je příbuznou okurky a melounu.
- Dýně pochází ze Severní Ameriky. Pěstuje se tam už déle než 5000 let. Dodnes patří mezi hlavní ingredienci dvou svátků – vykrajuje se na Halloween a na Den díkuvzdání se z ní pečou koláče.
- Dýně rostou po celém světě – kromě Antarktidy.
- Zářivě oranžovou barvu má díky vysokému obsahu betakarotenu.
- Největší dýně vážila 911 kilo.
Léčivé účinky dýně
Léčivé účinky dýně
- posiluje imunitní systém
- uklidňuje nervy
- napomáhá správné činnosti srdce
- snižuje hladinu tuků v krvi
- podporuje správou funkci slinivky
- působí močopudně
- ulevuje chorobám ledvin
- pomáhá produkci bílých krvinek a urychluje hojení
- detoxikuje organismus
- regeneruje tělesné buňky
- pomáhá při revmatismu a dně
- je prevencí rakoviny žaludku, krku, pankreatu a prsu i astmatu.
- pomáhá udržovat zdravý zrak i v pokročilém věku
- zlepšuje vzhled a texturu kůže
- podporuje hubnutí
Věříte v sílu přírodních ingrediencí? Pak si zkuste vyrobit domácí dýňovou kosmetiku či ozdravné nápoje:
Omlazující nápoj
Potřebujeme: 2 dl šťávy z dýně, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve.
Postup: Přísady smícháme a hotový koktejl popíjíme po douškách po dobu 6–8 týdnů.
Dýňová šťáva tiší kožní neduhy
Čerstvě vylisovaná šťáva z dýně je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži namažeme mandlovým olejem.
Dýně s citronem proti zácpě
Dýně v kombinaci s citronovou šťávou a lněným semínkem je velmi účinné přírodní projímadlo. Při potížích se zácpou užíváme po dobu 3 dnů vždy odpoledne. Potřebujeme: 3 dl teplé vody, 3 lžíce dýňové dužiny, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci lněného semínka. Postup: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme a ihned vypijeme.
Hydratující pleťová maska
Jednu polévkovou lžíci najemno nastrouhané dýně smícháme s 2 lžícemi zakysané smetany a 1 lžičkou citronové šťávy. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a vše necháme 20 minut působit. Poté umyjeme.
Výživná semínková maska
Potřebujeme: 1 hrst dýňových semínek, 1 čajovou lžičku mandlového oleje, 1 čajovou lžičku tekutého medu. Postup: Semínka rozmixujeme, pak je smícháme s olejem a medem. Vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit.
Milujete dýňové recepty? Nechte se inspirovat našimi tipy:
Plněné dýně
Mleté maso ochucené po asijsku hřejivým kořením a zjemněné jogurtem k dýním báječně pasuje.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny na 4 porce:
• 4 malé dýně hokaido
• 500 g mletého hovězího masa
• 1 červená cibule
• 3 stroužky česneku
• 1 lžíce drceného římského kmínu
• 1 lžička mleté skořice
• 1 lžička mletého nového koření
• 1 lžička mletého zázvoru
• 250 ml rajčatové passaty
• 2 lžíce medu
• 50 g kuskusu
• 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
• sůl
• pepř
• řecký jogurt
• semínka z granátového jablka a čerstvý koriandr (případně i listy kadeřávku) k podávání
Postup:
1. Dýně svrchu seřízněte (případně lehce seřízněte i spodní část, aby rovně stály) a vydlabejte. Semínka vyhoďte a pokuste se vyjmout i část dužiny, aby se do dýně pohodlně vešla náplň. Dužinu nasekejte nadrobno.
2. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, v hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte je. Pak přidejte všechno koření, nechte ho minutku rozvonět a potom vsypte maso. Zprudka ho opečte a vařečkou rozbíjejte případné hrudky. Přidejte dýni, passatu a syrový kuskus, osolte, opepřete a nechte chvilku povařit. Směs zhoustne a tekutina se promění ve skvělou omáčku. Ochutnejte, a pokud je potřeba, dolaďte medem.
3. Dýně naplňte masem, přiklopte vršky a jemně je zakápněte olejem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud nezměknou. Podávejte je s řeckým jogurtem a posypané granátovými zrníčky. Přidejte lístky koriandru.
Dýňové karí
Díky dýni je tohle rychlé karí hebké, díky koření hřejivé a voňavé. Je bezmasé, ale máte-li chuť, přidejte si do receptu kuřecí maso či krevety.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny 4 porce:
• 600 g střední dýně
• 200 ml kokosového mléka
• 200 g sterilovaných rajčat
• 1 cibule
• 4 stroužky česneku
• menší svazek čerstvého koriandru s kořínky
• 2 hrsti kešu oříšků
• 1 lžička bílých hořčičných semínek
• asi 5cm kousek čerstvého zázvoru
• chilli vločky (množství dle chuti)
• 1 a 1/2 lžičky koření garam masala
• 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
• 1 lžička mleté kurkumy
• 1 lžička mleté skořice
• 1–2 lžičky medu
• 2 lžíce rostlinného oleje + na zakápnutí '
• sůl
• pepř
• rýže a limeta k podávání
Postup:
1. Dýni rozpulte, vydlabejte a nakrájejte na silnější klínky (pokud použijete jiný druh než hokaido, dýni oloupejte). Vyskládejte ji na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a zakápněte olejem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, aby lehce změkla, neměla by ale být úplně měkká, jako když připravujete pyré.
2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte najemno a koriandrové kořínky nasekejte (pokud je nemáte, svět se nezboří). V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm hořčici, dokud nezačne praskat. Přidejte cibuli, česnek, chilli, zázvor a kořínky, krátce je opečte a vsypte koření. Nechte minutku nebo dvě rozvonět a přilijte rajčata a kokosové mléko. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni, osolte, opepřete, podlijte trochou vody, pokud by směs byla příliš hustá, a nechte asi 15 minut provařit.
3. Mezitím nasucho opečte kešu ořechy. Karí dolaďte medem a limetovou šťávou, ozdobte koriandrem a podávejte s rýží.
Gróbská husí stehna s dýní
Na martinskou husu do slovenského grobu asi letos nevyrazíme. Nevadí, podle tamního receptu se maso potírá tučnou smetanou, která se postará o dokonalou kůrčičku a skvělou šťávu, a to zvládneme i doma!
Doba přípravy: 30 minut, odležení v chladu 60 minut, pečení 2,5 hodiny
Suroviny na 4 porce:
• 4 husí stehna
• 150 ml smetany ke šlehání
• 2–3 lžíce kmínu
• sůl
• pepř
PŘÍLOHA:
• 1 střední dýně hokaido
• 2 lžičky hrubozrnné hořčice
• 5 stroužků česneku
• 2 snítky tymiánu
• olivový olej na zakápnutí
Postup:
1. Stehna důkladně osolte a nechte aspoň hodinu odležet v chladu.
2. PŘÍLOHA: Dýni rozpulte, vydlabejte vláknitou část se semínky a nakrájejte na kousky. Ty vložte spolu s tymiánem a neoloupanými stroužky česneku do pekáče, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud dýně nezměkne. Jakmile je dýně hotová, vyndejte ji z trouby a snižte teplotu na 160 °C.
3. Husí stehna naskládejte do pekáče, opepřete je, posypte kmínem a podlijte vodou. Pečte je asi 2 hodiny, občas maso přelijte vypečeným sádlem. Pak z pekáče většinu sádla slijte a stehna potřete smetanou. Zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě 30 minut, během této doby husu pravidelně potírejte zbylou smetanou.
4. Před dopečením kachny dokončete přílohu. Dýni ohřejte v hrnci, vymáčkněte k ní upečený česnek, otrhejte tymiánové lístky ze snítek, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Nakonec dýni nahrubo rozšťouchejte. Podávejte s husími stehny a vypečenou šťávou.
Pečené dýňové donuty
Na pečené dýňové donuty obvykle musíte mít speciální formu, protože jejich těsto bývá příliš řídké. Tohle je varianta, na kterou stačí cukrářský sáček a plech.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na asi 10 kusů:
• 400 g hladké mouky
• 180 g dýňového pyré
• 120 ml mléka
• 100 g cukru krupice
• 70 ml řep kového oleje
• 1 vejce
• 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
• 1 lžíce koření na dýňový koláč
• máslo a cukr na obalení
• špetka soli
Postup:
1. V míse smíchejte koření, mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl a lehce je nakypřete metličkou. V další míse prošlehejte dýňové pyré, vejce, mléko, olej a tekutou směs postupně přilévejte k sypké směsi. Míchejte, dokud nezískáte hutné, hladké těsto. Naplňte jím zdobicí sáček se širokou hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte donuty. Nechte jim dostatečné rozestupy, protože při pečení nabudou.
2. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C podle velikosti asi 10–15 minut. Každý kousek obalte (nebo potřete a zlehka posypte) máslem a cukrem. Hotové donuty nechte zchladnout a podávejte.
4x pečená dýně
S chutí Asie
Dýni hokaido rozkrojte, vydlabejte semínka, nakrájejte na tenčí klínky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut.
ČATNÍ: v mixéru či v hmoždíři rozmixujte půl stroužku česneku, 1–2 zelené chilli papričky, kůru a šťávu z limety, 1–2 lžíce rybí omáčky, 2 lžičky palmového nebo třtinového cukru, 1 lžíci rostlinného oleje a svazek koriandru. Čatní podávejte s upečenou dýní.
V krustičce
Klínky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. V misce smíchejte 50 g najemno nastrouhaného parmazánu, 3 lžíce strouhanky Panko, 1 hrst nasekané petrželky, kůru ze 2 citronů a 1 prolisovaný stroužek česneku. Podle chuti opepřete (můžete i přisolit, ale nebývá to třeba, parmazán je slaný dost). Směs nasypte na dýně, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut.
S citronem, medem a tymiánem
Klínky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. V misce prošlehejte 1 lžíci medu, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžíci olivového oleje, přidejte lístky ze 3 snítek tymiánu (lze nahradit sušeným) a podle chuti osolte. Směsí potřete dýně a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut.
S plísňovým sýrem a slaninou
Klínky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte je olivovým olejem. Každý kousek pak poklaďte tenkým plátkem sýra s bílou plísní. Posypte nasekanou slaninou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut. Před podáváním dýni posypte nasekanými vlašskými ořechy.
Salát s pečenou dýní a ricottou
Recept jsme získali od foodblogerky a autorky kuchařek báry karpíškové, která na tento salát kdysi chodívala do londýnské restaurace diner. Zkaramelizovaná červená cibulka dává salátu jemnou, sladkou chuť a díky dýni je natolik vydatný, že poslouží i jako lehký oběd nebo večeře.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na 4 porce:
• 1 menší dýně hokaido (asi 1 kg)
• 10 lžic olivového oleje
• 16 oloupaných kaštanů nebo lískových ořechů
• 2 malé červené cibule
• 1 lžíce medu
• 250 g lístků zeleného salátu dle vaší chuti, třeba polníčku, lollo biondo, římského apod.
• 200 g ricotty
Postup:
1. Troubu nastavte na pečení + horký vzduch a předehřejte ji na 200 °C. Omytou, neoloupanou dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte na měsíčky. Kousky dýně nasypte na plech, zalijte 4 lžícemi olivového oleje, důkladně promněte mezi prsty a rovnoměrně dýni rozložte na plech. Nesolte ji, protože sůl vytahuje vodu, což nechceme. Pečte asi 30 až 40 minut, aby byla dýně měkká a konce hezky zezlátly.
2. Kaštany rozpulte a opražte na pánvi nasucho. Jestli dáváte přednost lískovým oříškům, nasypte je do malé žáruvzdorné misky a přidejte je na 5 minut do trouby k pečící se dýni, aby hezky křupaly. Než se dýně dopeče, oloupejte cibuli a nakrájejte na osminky.
3. Na pánvi rozehřejejte 3 lžíce olivového oleje a nechte cibulku zkaramelizovat. Pravidelně ji míchejte, aby se nepřipekla. Asi za 5 minut, když už je měkká, přidejte lžíci medu a jemně v něm cibulku promíchejte, aby se zintenzivnila její chuť. Cibulka je hotová, když je měkká a má dozlatova opečené konce.
4. Salátové lístky nasypte do mísy a promíchejte se zbytkem olivového oleje a špetkou soli. Přidejte upečenou dýni, část opečené cibulky s medem a jemně salát promíchejte prsty. Pak ho rozdělte na talíře a ozdobte opečenými kaštany, pár lžičkami čerstvé ricotty a zbylou cibulkou.
Lahodná dýně hokaido se skvěle snoubí s různým kořením, salát můžete pro změnu vyladit třeba do rafinovaných chutí Orientu či pálivého Thajska...
Dýňová polévka s jablky
Dýňová polévka je podzimní klasika. Zkuste k ní netradičně přidat jablka. Výsledek vás mile překvapí.
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny na 4 porce:
• 1kg dýně hokaido
• 2 cm čerstvého zázvoru
• 300 g jablek
• 1,5 l kuřecího vývaru
• 30 g másla
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 10 kuliček nového koření
• sůl
Postup:
1. Polovinu másla rozehřejte v hrnci, pak na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Po 3 minutách přidejte nastrouhaný zázvor, nové koření a za stálého míchání nechte koření rozvonět.
2. Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na kousky, jablka zbavte jádřinců a také je nakrájejte. Vložte je do hrnce a občas promíchejte. Zhruba po 10 minutách přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat, aby všechny ingredience změkly. Obsah hrnce rozmixujte dohladka a podle chuti dosolte.
Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.
Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta vitalia.cz blendea.cz