Dobrá nálada podmínkou

Možná si touto větou koledujeme, ale na úklid opravdu musíte mít kromě času také dobrou náladu, prostě být na úklid alespoň částečně naladěni. Pokud už rovnou začínáte s tím, že se vám do očisty domova nechce, případně nemáte dostatek sil, jste předem odsouzeni k nezdaru. Rozhodně neuškodí ani časový plán, například vymezit si na úklid určitý čas a ten nepřekročit a případně se k úklidu vrátit později. Nestihli jste všechno? Nevadí, nepořádek bohužel neuteče a není cílem se při úklidu fyzicky odrovnat.

Správný systém

Jak postupovat při úklidu? Každá rada nad zlato, nicméně obecná poučka říká uklízet odshora dolů, čili začít utíráním prachu, mytím oken, končit vytíráním podlahy. Pokud plánujete mytí oken, vyberte si den, kdy není úplně slunečno, protože skla schnou velmi rychle a vznikají na nich mapy. A i když nám instinkt velí uklidit nejdříve místnosti, jako je koupelna nebo kuchyně, nechme si je spíše naposled, protože do nich při úklidu chodíme pro čistou vodu a čisticí prostředky.

Šetrné prostředky

Na úklid si vybírejte prostředky, které jsou šetrné k vaší pokožce i životnímu prostředí. Nemusí se jednat vysloveně o bio produkty, snažte se ale vyhnout agresivní chemii. Nejde to vždy, ale například při čištění dřevěné podlahy nebo dveří se to vysloveně nabízí a šetrné prostředky k tomu určené seženete poměrně snadno. Není od věci zkusit také univerzální čističe – čím méně lahviček s prostředky, tím méně obalů a naopak rychlejší úklid a více místa. Pokud chcete využít vysloveně přírodní produkty, vězte, že citrónem vyčistíte vodovodní baterie, zbavíte se vodního kamene a rozjasníte spáry mezi dlaždicemi. Ocet použijte k dezinfekci myčky, sůl k vydrhnutí povrchů místo písku a se zašlým připečeným sporákem si poradí jedlá soda.

Správní pomocníci

Velký úklid vůbec nemusí být strašákem, pokud si vezmete na pomoc šikovné pomocníky. V žádné domácnosti rozhodně nesmí chybět vysavač. Nové moderní vysavače jsou energeticky úsporné, přitom vysoce účinné. Díky kvalitním filtrům zbaví dokonale vaši domácnost nejen veškerého prachu, ale i alergenů. Moderní vysavače si poradí s každým povrchem, není pro ně problém tvrdá lamino podlaha či parkety, z koberců odstraní prach, vlasy nebo dlouhé zvířecí chlupy, některé vysavače koberce i hloubkově vyčistí s pomocí speciálního nástavce. Pro kvalitní vysavač není problém ani vysátí a vyčištění čalouněného nábytku nebo postelových matrací. Zbaví je veškerého prachu a roztočů, vhodně tvarované nástavce se dostanou do každého koutku, aniž by poškodily povrch. Prach na nábytku nebo záclonách není problém s kartáčem na prach. Pomocí nástavce se pohodlně dostanete i na méně dostupná místa.

Snadné vytírání

Pokud potřebujete rychle vytřít podlahu, snadno to zvládnete i bez kontaktu rukou se špinavou vodou s některým z plochých mopů se ždímacím mechanizmem, se kterým se snadno dostanete do všech koutů. Mop může být doplněn o nádržku s rozstřikováním. Vyměnitelné návleky dobře absorbují špínu, dají se vyprat, mají dlouhou životnost. Oblíbené jsou také kbelíky se ždímacím košem.

Čistá okna

Jen málokterá hospodyňka má v oblibě mytí oken. Zdlouhavému mytí, leštění a odstraňování šmouh se snadno vyhnete, když použijete na okna některý z akumulátorových vysavačů se stěrkou nebo robotický čistič oken. Na jedno nabití akumulátoru umyjete několik oken bez leštění a bez šmouh. Stěrky můžete použít také na zrcadla, skleněné výplně dveří nebo obklady.