Na rozdíl od zmíněných lékárniček fyzických je ta emocionální pro každého jiná, ale je nutné ji mít. Psycholožka Annie Wright sepsala pro server hellodivorce.com (článek zde) návod, jak si ji připravit. Hodit se pak bude nejen při rozvodu, jak napovídá název webových stránek, ale i při dalších životních zkouškách.

Začneme tělem

Zdravá duše sídlí v těle, které je s láskou opečováváno, rozumně trénováno a dobře živeno. Neznamená to, že nutně musíte denně hodinu cvičit a pít koktejly ze zeleného ječmene (samozřejmě pokud to pro vás není to pravé). Aktivně hledejte činnosti, které vám pomáhají žít ve spojení se svým tělem a zapojovat všech pět smyslů – čich, chuť, hmat, zrak a sluch, a to způsobem, který je pro vás přínosem a pomocí.

Pomáhá vám při stresu jít si na chvíli lehnout? Nebo skočit na kolo a objet park? Nebo si doma zatančit na staré rockové pecky? Pak si to uložte do emocionální lékárničky a v nouzi nasaďte. A ještě rozlište, co vám pomáhá při různých druzích stresu. Něco jiného bude fungovat na pocit zahlcení prací, něco jiného na samotu po odchodu dětí z domova a něco jiného na náhlou únavu.

Pak přijde na řadu mysl

Když udeří stres, může vám to mozek zmrazit, hodit do mixéru nebo rozjet na nesmyslně vysoký výkon. Proto je důležité mít po ruce jeden nebo dva triky, které vás pomohou uzemnit, usebrat a soustředit se na to důležité. Může to být třeba meditace nebo úklid.

Vaším úkolem je zjistit, co zabírá na vás. Něco kreativního jako malování, pletení či vaření? Nebo manuální činnost, která zaměstná ruce a uvolní mozek – zahradničení, natírání? Nebo jsou to nějaké zvuky – hudba, příroda? Případně rutina, ve které najdete útěchu?

Třetí je srdce

To potřebuje, abyste mu naslouchali, abyste vyjadřovali, co cítíte, a respektovali své emoce. To všechno je základ emocionálního zdraví a cesta k bohatému životu. Na srdce pod tlakem můžou fungovat třeba vaši kamarádi, ti jsou skoro v každé emocionální lékárničce. Nebo rodina či duchovní učitelé. S nimi totiž funguje sdílení – jeden z nejdůležitější emocionálních léků.

Ujasněte si, kdo je u vás tím pravým člověkem, a pokud ho ještě nemáte, začněte aktivně hledat. Může to být i váš terapeut. A možná že vaše srdce nepotřebuje lidi, ale něco úplně jiného – zjistěte to a uložte do lékárničky.

A nakonec duše

Ať ji definujete jakkoliv, je duše vaší nezničitelnou součástí, která se nemění a kterou v každodenním životě dost často ignorujeme, přestože je potřeba ji dobře a pravidelně krmit. Ať už přednáškami na téma, které vás zajímá, nebo čokoládou s oříšky.

Stačí zjistit, kdy je vaše duše spokojená a naplněná – co vám pomáhá? Procházka v lese, komunita blízkých lidí, knihy? A jaké?

Až tenhle článek dočtete, projeďte si jej ještě jednou, tentokrát s tužkou a papírem v ruce. A zapište si všechno, co si uložíte do své emocionální lékárničky, případně co o sobě ještě musíte zjistit, abyste to objevili. Kdo hledá, najde.