Počet kilojoulů, které tělo spálí při chůzi, závisí na řadě faktorů, včetně velikosti těla a rychlosti chůze. Dá se to ukázat i na oněch deseti tisících krocích. Ačkoliv je člověk ujde, nezhubne, pokud je to jeho obvyklá denní dávka, kterou navíc ujde v ne moc závratném tempu – organismus je na tuto zátěž zvyklý a dávno jí přizpůsobil své spalování. ¨

Nezhubnete, ani když těch deset tisíc kroků na rozdíl od minulosti ujdete, ale příliš pomalu. A nezhubnete ani tehdy, když s deseti tisíci kroky na fitness náramku vůbec nebudete řešit, kolik a čeho sníte. Pak se nemůžete divit, že tělo přebytečnou energii uloží do tukových zásob.

Tempo je zásadní

Chůze sama o sobě je přitom perfektním způsob, jak si udržet váhu nebo dokonce zhubnout, protože se hodí skoro pro každého, a navíc je levná. Navíc nebývá problém zařadit ji do vaší denní rutiny. Důležité je, abyste chodili rychle – když každý všední den například cestou z práce urazíte půl hodin v ostrém tempu, je z toho 150 minut týdně, a to už by se mohlo pozitivně projevit. Někdy se doporučuje chodit alespoň 45 minut v kuse, aby se tělo dostalo do módu spalování tuků. Na druhou stranu není nutné chodit úplně denně.

Jak zvolit správné tempo?

„Podle stavu kondice volte tempo tak, abyste při chůzi mohli s mírnými obtížemi ještě konverzovat. Snažte se chodit po měkčím povrchu, jako jsou lesní a polní cesty či trávník, hřiště a podobně, kupte si dobré boty. Při chůzi spálíte cca od 850 do 3000 kilojoulů za hodinu podle rychlosti chůze, náročnosti terénu a své váhy,“ vyčísluje Iva Málková ze sdružení Stop obezitě a klade důraz na to, aby si člověk postupně prodlužoval trasy, po kterých chodí.

Pokud chcete, aby vaše chůze byla efektivnější, co se spálené energie týče, zkuste nordic walking neboli chůzi se speciální holemi. Pozor, jde o trochu jiné hole, než jsou trekové, odlišný je hlavně styl chůze, liší se tvar rukojeti.

Zatímco trekové hole především pomáhají jako opora v náročnějším terénu a při dlouhých přechodech, nordic walking trochu připomíná pohyb na běžkách. Zapojuje 90 procent svalů v těle a člověk tak spálí skoro o polovinu více energie než běžnou chůzí, aniž by tolik trpěla kolena a další velké klouby.

Prospívá i psychice

Pravidelná chůze rychlým tempem může mít mnoho zdravotních výhod, například tyto:

  • snížení krevního tlaku
  • snížení vysokého cholesterolu
  • snížení rizika rozvoje cukrovky
  • snížení rizika rozvoje srdečních chorob
  • posilování kostí a svalů
  • zlepšení kondice

Kromě přínosů pro fyzické zdraví může chůze prospět také duševnímu zdraví. Výzkum zjistil, že fyzická aktivita může být prospěšná pro zmírnění projevů úzkostí a deprese, jak ukazuje například tato studie.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325323

Související články