Drahé energie

Reflexní fólie stojí pár korun, ročně vám ale pomůže ušetřit až několik set. Umístěte ji na zeď za radiátor nebo jiný zdroj tepla, odrazí zpátky do místnosti až 90 % tepelného záření.

Větrejte chytře

Mnozí z nás snížili v domácnosti teplotu a řeší, jak se ubránit plísni.

V řadě domácnostech se už objevila na pokojovkách plíseň, a to je jeden ze signálů, že je třeba začít jednat. Vlhkosti je ve vzduchu příliš. Nejohroženější jsou byty v nezateplených činžovních domech a s vyměněnými plastovými okny. Ti, kteří mají takový byt v zatepleném paneláku, s plísní problém nemívají. Platí také, že čím víc lidí, tím vyšší vlhkost. Vodu totiž lidé (i domácí mazlíčci) také vydechují.

Jak si opravit mikroklima a přitom nepřijít o teplo? Chytrým větráním. Je dobré aspoň třikrát denně otevřít všechna okna v bytě. Větrat není třeba dlouho, stačí pár minut, aby se vyměnil vzduch, ale nevychladly stěny naakumulovné teplem. Autorka řádků může potvrdit, že metoda funguje. Přes den se teplota v bytě drží kolem 20 stupňů a všechna plíseň z kytek už zmizela.

Tip redaktorky Kláry

Tip redaktorky Kláry

Splachujeme vodou z vany po dětech nebo po sprchování – jen je potřeba i během sprchování tu vanu zašpuntovat. Točíme tři kbelíky a osvědčilo se nám položit vedle záchodu kromě plného kbelíku s vodou i malý prázdný kastrolek, kterým vodu z kbelíku pohodlně naberou i děti a „nenacejprají“.

Sláva swapům

Pro někoho zbytečnost, pro jiného poklad. Češky objevují kouzlo swapování.

Oblečení je fajn nakupovat v secondhandech, jsou ale věci, které tam neseženete. A sekáče taky neřeší, když se vy samy potřebujete něčeho zbavit. Od toho jsou na facebooku swapovací skupiny. Tedy výměnné obchody – nabídnete to, co už nechcete nebo nepotřebujete, ale nechcete to zaplatit, jako na bazaru, ale směníte to za něco, co zase nepotřebuje nebo nechce někdo jiný. Malé brusle se dají vyměnit za sklenici domácího medu, odkopky trvalé bazalky lesní za přebytky dýní od paní, která měla letos větší úrodu než vy, dřevěnou vláčkodráhu, se kterou si už nikdo nehraje, za načatý pytel lněných semínek, kterých někdo druhý nakoupil moc a brzy projdou. Jediná nevýhoda je čas, který do toho musíte investovat – ale i ten se dá ušetřit, když si třeba swap domluvíte na trase, kam jezdíte denně do školky nebo v centru, kam chodíme za prací. Říká se tomu win win.

Vaříme levně a sezonně: Vepřová à la kančí

Podle kuchařky od Anuše Kejřové, vydané poprvé v roce 1905.

Suroviny na 4 porce:

  • 1/2 kg vepřového masa (krkovice nebo pečeně)
  • 1/2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • bobkový list, nové koření, tymián
  • sádlo
  • 1 dcl červeného vína
  • hrst sušených šípků
  • 1 lžíce cukru
  • 2–3 lžíce mouky
  • 1/2 citronu

Postup:

1. V rendlíku na lžíci sádla osmažte cibuli s kořenovou zeleninou a přidejte 1 bobkový list, špetku tymiánu, 10 pepřů, 3 nová koření. Na zeleninu vložte osolené vepřové a pod poklicí nechte dusit.

2. Jakmile se maso zatáhne a všechna tekutina ze zeleniny a masa se vysmahne, podlijte vše vodou nebo slabým vývarem z kostí a přidejte červené víno.

3. Do hrnečku dejte vařit sušené očištěné šípky a rozvařené je přidejte k masu.

4. Na omeletní pánvi nechte zpěnit lžíci sádla, přidejte lžíci krupicového cukru a dožluta smažte, pak přidejte 2–3 lžíce mouky a dotmava společně upražte. Výsledku říká Anuše Kejřová domácí perník a přidává ho do omáčky kvůli zahuštění.

5. Maso vyndejte, omáčku přeceďte přes husté síto a je-li řídká, přilijte do ní trochu vody, strouhněte citronovou kůru a zastříkněte šťávou. K vepřové podávejte knedlík nebo bramborové obloučky (recept na ně očekávejte v příštím vydání Vlasty).

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články